Η ανησυχία για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Μέση Ανατολή είναι έκδηλη.
.Η αγωνία για τους συνολικά, 3.500 Έλληνες που κατοικούν στον Λίβανο, κυρίως στη Βηρυτό και στο βόρειο τμήμα της χώρας μεγαλώνει καθώς σύμφωνα με αυτά που μεταφέρουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η κλιμάκωση είναι θέμα 24ώρων.
Από την πλευρά του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης για την παροχή προξενικής βοήθειας στους Έλληνες πολίτες παρόλα ταύτα προς το παρόν δεν υπάρχουν αιτήματα για την αποχώρησή τους από την περιοχή.Παράλληλα, με τις ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή να αυξάνονται, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», που συμμετέχει στην επιχείρηση «UNIFIL» του ΟΗΕ στα ανοιχτά του Λιβάνου, είναι σε ετοιμότητα. Αν κριθεί απαραίτητο, το πλοίο θα συνδράμει σε ενδεχόμενη επιχείρηση εκκένωσης.
Ωστόσο μια δήλωση στην οποία προχώρησε πριν λίγες ώρες η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρεγκέβ, περιέπλεξε τα πράγματα και προκαλεί αρκετές απορίες για τον ρόλο της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Την ώρα που η χώρα της βρίσκεται σε επιφυλακή, η Μ. Ρεγκέβ
δήλωσε: «Εάν δεχτούμε επίθεση, θα μπορούσαμε να καλέσουμε την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και πλωτά μέσα μεταφοράς από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο»Η Μ.Ρεγκέβ χρησιμοποίησε την φράση «πλωτά μέσα μεταφοράς» (sea busses) ενδέχεται να αναφέρεται σε κάποια επιχείρηση εκκένωσης ισραηλινών πολιτών από περιοχές που θα κινδυνεύσουν να πληγούν από την ιρανική αντεπίθεση, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια περαιτέρω λεπτομέρεια των όσων ανέφερε η υπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση αυτή θέτει την Ελλάδα και την Κύπρο για άλλη μια φορά στο προσκήνιο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, λίγους μόλις μήνες μετά την αεροπορική άσκηση που έγινε νοτίως της Κρήτης ανάμεσα στην ελληνική και την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και η οποία λειτούργησε ως πρόβα για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην Υεμένη λίγες εβδομάδες αργότερα.
Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ερωτηθείς, διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν δύναται και δεν προτίθεται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ή όποιο άλλο κράτος και πως το θέμα αφορά μόνο την παροχή Μέσων, ναυλωμένων από το Ισραήλ, για την εκκένωση πολιτών και άλλες ανθρωπιστικές ανάγκες εάν παραστεί ανάγκη, διευκρινίζοντας ότι το όλο, δεν εμπίπτει ούτε και στο σχέδιο Εστία το οποίο αφορά μόνο τη Γάζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου