Συνεχίζει το «παραμύθι» ο Ερντογάν: «Δεν υπάρχουν όρια στα σύνορα της καρδιάς μας» – Προκλητικές δηλώσεις από μια ετοιμόρροπη Τουρκία – Ένα βήμα πριν την προσφυγή στο ΔΝΤ
Δημοσίευση: 10 Ιουλίου 2018, 4:47 μμ | Ανανέωση: Ιούλιος 10, 2018 στις 4:50 μμ
Νέες προκλητικές δηλώσεις που επιβεβαιώνουν το όραμα αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έκανε ο Ερντογάν, μετά την ορκωμοσία. Ο »Σουλτάνος» συνεχίζει τις προκλήσεις προσπαθώντας να καλύψει την ταχεία πτώση της τουρκικής οικονομία, ενώ παράλληλα η κυβέρνησή του βάλλεται από παντού. Τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων επιβεβαιώνουν το ζοφερό πολιτικό και οικονομικό μέλλον που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ρ.Τ. Ερντογάν.
Μνεία στον Αλλάχ έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του ομιλία μετά την ορκωμοσία του στην Άγκυρα όπου πραγματοποιήθηκε μια νεοοθωμανική τελετή.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ικέτευσε τον Αλλάχ να του δώσει δύναμη και είπε ότι ξεκινάει ένα όμορφο ταξίδι για την υπηρεσία του λαού. «Μετά από 4 χρόνια με τα ίδια συναισθήματα λέω πάλι Αμήν», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Συνέχισε: «Ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια, εξολοθρεύσαμε όλες τις παγίδες. Δεν υπάρχουν όρια στα σύνορα της καρδιάς μας», αναφερόμενος στην μάχη του Ματζικέρτ, στην άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς που οδήγησαν στο σήμερα.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε με ειδική πομπή στο Προεδρικό Παλάτι έπειτα από την ορκωμοσία του και εκεί έτυχε υποδοχής σε μια μεγαλοπρεπή τελετή με τον Οθωμανικό ύμνο και αποσπάσματα στρατού.
Τι αναφέρουν τα ξένα δημοσιεύματα
Οι υπερεξουσίες Ερντογάν δεν φαίνεται να μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που απειλεί την Τουρκία και το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι κάτι παραπάνω από ορατό.
Στη διαφαινόμενη οικονομική κρίση και στην πιθανή προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ το φθινόπωρο εστιάζει ο γερμανικός τύπος σημειώνοντας ότι εκτός από τον αυταρχισμό Ερντογάν η οικονομία αποτελεί άλλη μια σοβαρή πηγή ανησυχίας.
FAZ: Η Δημοκρατία των απολυμένων – Πάνω από 130.000 οι συνολικές απολύσεις δημοσίων λειτουργών
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εντοπίζει την αντίφαση να ανακαλείται μεν τυπικώς η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην Τουρκία, αλλά επί της ουσίας να διατηρείται με τις νέες υπερεξουσίες που αποκτά ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε ανάλυση με τίτλο «Η Δημοκρατία των απολυμένων» η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει: «Οι μαζικές απολύσεις αφορούσαν κατά κύριο λόγο τον στρατό, στον οποίο οι πραξικοπηματίες διέθεταν αρκετή επιρροή ώστε, το βράδυ του πραξικοπήματος, στις 16 Ιουλίου 2016, να κρατούν τη χώρα με κομμένη την ανάσα επί ώρες.
Σύμφωνα με τον αξιωματικό ε.α. και επιφανή αναλυτή για στρατιωτικά θέματα Μετίν Γκιουρτσάν, έκτοτε έχουν απολυθεί τόσοι πολλοί αξιωματικοί, ώστε πλέον επηρεάζεται το αξιόμαχο του στρατεύματος που απέμεινε. Ήδη μέχρι τις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με τον Γκιουρτσάν, είχε απομακρυνθεί το 40% των στρατηγών και το 20% των υπαξιωματικών».
Συνοψίζοντας, η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) υπενθυμίζει ότι μετά τις τελευταίες απολύσεις ο συνολικός αριθμός των δημοσίων λειτουργών που έχει απομακρύνει ο Ερντογάν ανέρχεται σε περισσότερους από 130.000. Και διερωτάται: «Είναι δυνατόν να απειλούσαν την ασφάλεια του κράτους τόσοι πολλοί από εκείνους που το υπηρέτησαν;
Το άνευ προηγουμένου κύμα διώξεων έχει εξασθενήσει τον γραφειοκρατικό μηχανισμό και θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του κράτους να παρέχει υπηρεσίες.
Ευχής έργον θα ήταν να επιστρέψει η Τουρκία στην κανονικότητα. Γιατί οι κίνδυνοι παραμονεύουν. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η διαφαινόμενη οικονομική κρίση. Προκειμένου να αποφευχθεί, αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε διαφορετική περίπτωση εκφράζονται φόβοι ότι το φθινόπωρο η Άγκυρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Handelsblatt: Δραματικές οι συνέπειες αν ο Ερντογάν καθυποτάξει την κεντρική τράπεζα
Στην οικονομία εστιάζει και η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Όπως επισημαίνει, ο πρόεδρος της Τουρκίας «ήδη πριν από τις εκλογές δεν απέκρυψε την πρόθεσή του να εξαντλήσει τις αρμοδιότητές του και στον τομέα της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο Ερντογάν, ο οποίος κατά τα λεγόμενά του έχει σπουδάσει Οικονομικά, υποσχέθηκε στους οπαδούς του να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό ανεβάζοντας τα επιτόκια. Πρόκειται για μία αντισυμβατική προσέγγιση- για να το διατυπώσουμε προσεκτικά.
Ο ισλαμιστής Ερντογάν ισχυρίζεται ότι ο τόκος είναι «μήτηρ κακών». Μετά την επανεκλογή του ίσως επιχειρήσει να αποκτήσει και την αρμοδιότητα της νομισματικής πολιτικής, καθυποτάσσοντας την κεντρική τράπεζα. Οι συνέπειες θα ήταν δραματικές για την ήδη κλονισμένη τουρκική οικονομία και την καταρρέουσα λίρα».
Die Welt: Αμφιβολίες αν το κύμα διώξεων και απολύσεων θα είναι το τελευταίο
Η Die Welt διατυπώνει αμφιβολίες για το αν το νέο κύμα διώξεων και απολύσεων στον δημόσιο τομέα θα είναι και το τελευταίο. Και υπενθυμίζει ότι ήδη από το 2008 είχαν αρχίσει οι δίκες στην υπόθεση Εργκενεκόν που αφορούσε ένα σκιώδες δίκτυο στρατιωτικών στο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας.
Εκείνη την εποχή, επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «στόχος ήταν να κατασταλεί η ισχύς των κοσμικών, κεμαλιστών στρατιωτικών, η ηγεσία των οποίων θεωρούσε αποστολή της να διατηρεί μακριά από την εξουσία τις ισλαμιστικές δυνάμεις και να εδραιώσει στρατηγικά την Τουρκία στον δυτικό κόσμο. Αλλά εν τω μεταξύ ο στρατός έχει μετασχηματιστεί, τα δίκτυα των κεμαλιστών δεν είναι παρά ανίσχυρα απομεινάρια του παρελθόντος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου