Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Στον «αέρα» το ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν – Προτεραιότητα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ οι Έλληνες αιχμάλωτοι

Στον «αέρα» το ραντεβού Τσίπρα-Ερντογάν – Προτεραιότητα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ οι Έλληνες αιχμάλωτοι – «Μετωπική» κυβέρνησης-Μπακογιάννη για την παρουσία της στην ορκωμοσία


Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η παρουσία της Ντ. Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Ρ.Τ. Ερντογάν, με »δριμύ κατηγορώ» από την κυβέρνηση για επιζήμιο αποτέλεσμα λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί. Στον αέρα βρίσκεται και η συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον Α. Τσίπρα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με εμφανή απογοήτευση από την Άγκυρα για το ‘Όχι» της Ελληνικής κυβέρνησης στην αποστολή αντιπροσώπου στη χθεσινή φιέστα του Σουλτάνου.

Στον αέρα είναι η σχεδιαζόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του NATO, που θα διεξαχθεί Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία – υπερπαραγωγή του «σουλτάνου».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην στείλει αντιπρόσωπο στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν τη Δευτέρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν την ύπαρξη δυσαρέσκειας στην τουρκική πλευρά, όμως επισημαίνουν πως το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις λόγω της παρατεταμένης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη – δίχως απαγγελία κατηγοριών – καθιστούσε δύσκολο να σταλεί αντιπροσωπεία στην ορκωμοσία.
Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν πως ακριβώς λόγω του αρνητικού κλίματος που επικρατεί το ραντεβού των δύο ηγετών ούτως ή άλλως δεν είχε οριστικοποιηθεί. Διευκρίνισαν πάντως πως η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην μεταβεί στην Άγκυρα για την τελετή έγινε με ευγενικό τρόπο και χωρίς πρόθεση να επιδεινωθεί η σχέση με την Τουρκία.

Εξελίξεις αναμένονται ακόμα εντός της ημέρας, με δεδομένο πως η σύνοδος αρχίζει αύριο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα που θα συζητήσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, για τον οποίον είπε πως «έχει ως πρώτιστη προτεραιότητα του το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στην Τουρκία εδώ και τέσσερις μήνες».
Υπογράμμισε ότι «το ζήτημα θα τεθεί σε όλες τις παρεμβάσεις και όλες τις συναντήσεις του πρωθυπουργού ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση για την απελευθέρωση τους».
Σχολίασε ότι «με δεδομένο όμως την εκκρεμή αυτή διαφορά με τη γείτονα, είναι το λιγότερο ακατανόητη αν όχι επιζήμια η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην τελετή ορκωμοσίας του κ. Ερντογάν χωρίς καμία συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών».
Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «θα περιμέναμε από τη ΝΔ που ξιφουλκούσε εναντίον της πρωτοβουλίας για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και η οποία αρέσκεται να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για ενδοτισμό και μειοδοσίες  να είναι πιο προσεκτική με τα μηνύματα που εκπέμπει προς την Τουρκία, ειδικά μάλιστα σε μια τέτοια συγκυρία».
Σύγκρουση Τσίπρα-Μπακογιάννη για την παρουσία της στην ορκωμοσία Ερντογάν
Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη, με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την παρουσία της πρώην υπουργού Εξωτερικών στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο κ. Τσίπρας, χωρίς να κατονομάσει την κ. Μπακογιάννη, τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒΕ ότι «σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο,  ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί» και συνέχισε:
«Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία,  Δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή. Ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα».
«Μπορούμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σε πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων (…)» ανέφερε και προειδοποίησε πως υπάρχουν δυνάμεις που συνορεύουν με την Ελλάδα. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα στα ανατολικά σύνορά της. Η Τουρκία δεν σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας και θέλει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα, λοιπόν, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», ανέφερε επίσης για τις σχέσεις με την Τουρκία.
Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας δεν έμειναν αναπάντητα από την βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη η οποία το βράδυ της Δευτέρας σε δήλωση της απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ανέφερε: «Ευχαριστώ τον κύριο Τσίπρα για την σημερινή αναφορά στο όνομά μου. Ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αιτία της παταγώδους αποτυχίας του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που δεν είναι άλλη από την βαθιά διχαστική του λογική ακόμα και σε εθνικά θέματα.»
«Όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν και είναι φυλακισμένοι, μετά από 130 μέρες θα περίμενε κανείς από τον πρωθυπουργό να καλοδεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια και δη από Έλληνα πολιτικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του θέματος που ταλανίζει όλους τους Έλληνες. Λυπάμαι γιατί ο χθεσινός Καμμένος  και ο σημερινός Τσίπρας επιβεβαιώνουν ότι η αποτυχία έχει όνομα και διεύθυνση» τονίζει η κ. Μπακογιάννη.
Τέλος σε υστερόγραφο της σημειώνει: «Ας μην ανησυχεί ο κ. Τσίπρας. Όλες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε, έχουν ως στόχο την απελευθέρωση των δύο αξιωματικών τώρα και όχι όταν γίνει πρωθυπουργός ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.»

Απάντηση Μαξίμου

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, κυβερνητικές πηγές απάντησαν στην βουλευτή της ΝΔ λέγοντας «Ευχαριστούμε την κα Μπακογιάννη για την αμήχανη απάντησή της. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι το λιγότερο υποκριτικό η κα Μπακογιάννη να κάνει λόγο για διχαστικές λογικές, όταν υπό καθοδήγηση του κ. Σαμαρά πρωταγωνιστεί στην επιχείρηση διαστρέβλωσης και υπονόμευσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».
«Το ίδιο όμως υποκριτικό είναι και το ενδιαφέρον της για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς» ανέφεραν οι πηγές της κυβέρνησης τονίζοντας πως «θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς ακριβώς υπηρετείται ο στόχος της απελευθέρωσής τους, με τη συμμετοχή σε πολιτικές φιέστες στην Τουρκία». «Διότι», όπως υποστήριξαν, «άλλο οι διπλωματικοί δίαυλοι και άλλο οι δημόσιες σχέσεις στις οποίες είναι συνηθισμένη ως γνήσιο τέκνο της πολιτικής ελίτ».
Εν είδει υστερόγραφου, οι ίδιες πηγές σχολίασαν ότι «η κα Μπακογιάννη καλό θα είναι να μην εμπλέκει την οίηση και τις προσωπικές της επιδιώξεις με την εξωτερική πολιτική» PENTAPOSTAGMA .GR


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Βιασμός 12χρονης Κολωνό: Ένοχος ο Μίχος και για τον βιασμό - Αθώα η μητέρα

  Βιασμός 12χρονης Κολωνό: Ένοχος ο Μίχος και για τον βιασμό - Αθώα η μητέρα Newsroom   Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 10:58 CNN Greece