Τσίπρας: Διαδικασίες εξπρές για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων
© Φωτογραφία : SOOC / George Vitsaras
Σε μια σειρά άμεσων μέτρων, με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι, θα προχωρήσει η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύσκεψη που είχε στο Λαύριο με δασάρχες, αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τους γενικούς διευθυντές της Κτηματικής Εταιρείας, υπουργούς της κυβέρνησης και την περιφερειάρχη Αττικής.
Όπως ανέφερε, ο κ. Τσίπρας μετά τη σύσκεψη, μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις των 3200 αυθαιρέτων που έχουν ήδη τελεσίδικα πρωτόκολλά κατεδάφισης, στην Αττική και ξεκαθάρισε ότι το ίδιο θα γίνει σε όλη την Ελλάδα.
Ακόμη, ανέφερε ότι για κάθε αυθαίρετο που εντοπίζεται, θα προχωράει άμεσα η διαδικασία κατεδάφισής του.
«Κτίσματα που βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού, αναδασωτέες δασικές εκτάσεις σε εθνικούς δρυμούς και ρέματα στην Αττική και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια θα κατεδαφιστούν», δήλωσε.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι ξεκινά η καταγραφή και η χαρτογράφηση των περιφράξεων σε αιγιαλούς ενώ την ίδια ώρα θα διατεθούν μηχανικοί από το υπουργείο Υποδομών για να πραγματοποιηθούν οι κατεδαφίσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί
Ο κ. Τσίπρας, έκανε ακόμη γνωστό ότι νομοθετείται παράλληλα διαδικασία για κατεδαφίσεις εξπρές, περιφράξεων και αυθαίρετων κτισμάτων, με άμεση υπουργική απόφαση.
«Νομοθετούμε άμεσα τις επόμενες μέρες παράλληλη διαδικασία κατεδαφίσεων από αυτήν που αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατεδαφίσεων εξπρές, μαντρότοιχων στις παραλίες με άμεση εκτελεστή κοινή υπουργική απόφαση».
Στα μέτρα που αναμένεται να λάβει άμεσα η κυβέρνηση βρίσκεται και η θέσπιση του «Πρωτοκόλλου συμμόρφωσης» που ελέγχεται από ειδικό ελεγκτή δόμησης.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι θα αποσταλούν άμεσα τα στοιχεία αυθαιρέτων κτισμάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην αρμόδια δομή του ΥΠΕΝ και θα γίνουν και 250 νέες προσλήψεις με στόχο την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου.
Στα μέτρα της κυβέρνησης για την αυθαίρετη δόμηση, συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας για την αυθαίρετη δόμηση, μέσω της οποίας θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών — πολεοδομικών, δασικών, σε αιγιαλούς, σε ρέματα.
Στην χάραξη της γραμμής αιγιαλού για όλη τη χώρα, έως το τέλος του έτους, αλλά στην οριοθέτηση των ρεμάτων σε όλη τη χώρα, θα προχωρήσουν οι αρμόδιοι φορείς, εξήγγειλε από το Λάυριο ο πρωθυπουργός.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι θα διατεθεί ειδικό υποκεφάλαιο για την ολοκληρωμένη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και θα διπλασιαστούν οι πόροι του Πράσινου Ταμείου για τη χρηματοδότηση των άμεσων μέτρων, δηλαδή τις κατεδαφίσεις, τις οριοθετήσεις ρεμάτων και τις αποζημιώσεις των ελεγκτών δόμησης.
«Ενεργοποιούμε το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών και την αποκατάσταση περιοχών. Σε αυτό το πλαίσιο θα προχωρήσει γρήγορα η ανοικοδόμηση της περιοχής στο Μάτι σε νέες υγιείς βάσεις», ανέφερε τέλος, ο κ. Τσίπρας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά τη σύσκεψη τόνισε ότι θα διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς από τους εμπειρογνώμονες και ξεκαθάρισε ότι τίποτα δε θα κουκουλωθεί εν ονόματι σκοπιμότητας.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στις πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων σε αντίστοιχες καταστάσεις λέγοντας πως παλαιότερα στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών οι ηγεσίες πόνταραν στη λήθη και όχι στη λύση.
«Σήμερα όμως δε μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα πάμε βήμα παρακάτω με οδηγό τη λήθη», τόνισε.
Από την πλευρά του, υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει μια καλύτερή προετοιμασία για το μέλλον, και αναφερόμενος στο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, ανακοίνωσε ότι η κύβερνηση θα αναλάβει αμέσως δράση.
Αναφορικά με τις πληγείσες περιοχές, ο πρωθυπουργός, διασαφήνισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ανοικοδόμησή τους σε νέες βάσεις με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου