Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

ΑΠΟΨΕΙΣ Ξηλώνεται το μοντέλο της Ευρώπης που ξέρουμε

Ξηλώνεται το μοντέλο της Ευρώπης που ξέρουμε

penaki-2.jpg

Πένα γραφήςDreamstime
Η οικονομική κρίση ανέδειξε προβλήματα και στρεβλώσεις καλά κρυμμένες κάτω από το ευρωπαϊκό χαλί, επί σειρά ετών. Φώτισε ιδεοληψίες μίας Ευρώπης που σέρνεται και θα σέρνεται για αρκετά χρόνια ακόμη πίσω από το άρμα του νεοφιλελευθερισμού μέχρι πλήρως να ξεφουσκώσει το μπαλόνι των ψευδαισθήσεών της, ότι πάντα θα είναι τα υποχείρια των κρατούντων της εξουσίας.   
Ανέμπευστη, ανέγγιχτη από τα κρίσιμα της εποχής, συνεχίζει να βαδίζει σε απόσταση από τους πολίτες της. Επιβάλλει μέτρα που επιτείνουν τη φτώχεια των πολλών εις όφελος των λίγων, μέσω προγραμμάτων σκληρής λιτότητας που πηγαίνουν αιώνες πίσω τους λαούς και σκάβουν το λάκκο για το μέλλον τους.
Θέριεψε το τέρας του φασισμού και του ναζισμού, από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσε, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης με πειραματόζωο την Ελλάδα και έστειλε στο περιθώριο εκατομμύρια πολίτες της. Όμως για την Ευρώπη δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. 
Η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού δεν την τρομάζουν. Πιστεύει βλακωδώς ότι, εάν υιοθετήσει μέρος από την απάνθρωπη πολιτική ιδεολογία τους, θα καταφέρει να ανασχέσει την επικίνδυνη εκλογική δύναμη που αναπτύσσουν.
Η πολιτική ιστορία αποδεικνύει ότι σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, τα πολιτικά τέρατα του φασισμού και του ναζισμού ενδυναμώνονται αντί να αποδυναμώνονται και δημιουργούν έντονες πολιτικές κρίσεις στα δεξιά, κεντροδεξιά κόμματα.  
Η κλιματική αλλαγή που δηλώνει έντονα την παρουσία της τα τελευταία χρόνια, δεν προβλημάτισε την Ευρώπη. Οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε σε χώρες της, δεν ευαισθητοποίησαν τους ηγέτες της.
Οι επώδυνες επιπτώσεις της  κλιματικής αλλαγής εφέτος, τόσο στην Ελλάδα με την εθνική τραγωδία που συντελέστηκε στην Ανατολική Αττική, αλλά και με τις υψηλές θερμοκρασίες που σπάνε προηγούμενα ρεκόρ σε χώρες της υπόλοιπης νότιας Ευρώπης, τη βρίσκουν αμήχανη, ανέτοιμη να αντιδράσει.
Η βία που ασκείται στο περιβάλλον συνεχίζεται προς τέρψη των μεγάλων συμφερόντων που επικρατούν στην Ε.Ε., αφήνοντας στο έλεος των καιρικών συνθηκών τους πολίτες της.
Οι αδυναμίες της Γηραιάς Ηπείρου είναι έκδηλες περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τόσο στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης που επιχειρεί να τιθασεύσει, όχι άμεσα να αντιμετωπίσει και ας έχουν περάσει δέκα χρόνια, όσο και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Οι λόγοι που την καθιστούν αδύναμη και στις δύο περιπτώσεις είναι γιατί οι πραγματικές λύσεις αντιβαίνουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης που υπηρετεί.
Οι οπές που έχουν ανοίξει για την άλλοτε κραταιά Ε.Ε. είναι καίριας σημασίας για την πορεία της προς το μέλλον, μη αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας.
Τα σημάδια μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο κύκλος του μοντέλου της Ε.Ε. φτάνει νομοτελειακά στο τέλος του. Η μη επίλυση επί χρόνια προβλημάτων που αφορούν άμεσα τη ζωή των πολιτών της, ξηλώνει σταδιακά το πουλόβερ του μοντέλου της Ευρώπης που ξέρουμε.
* Δημοσιογράφος  πηγη εφ. Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πρώτος βομβαρδισμός του Ισραήλ στην καρδιά της Βηρυτού από την 8η Οκτωβρίου

  ΚΌΣΜΟΣ / Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, 05:54:24 / Τελευταία Ενημέρωση: 10:41 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν...