Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Ηττα της Δύσης το δημοψήφισμα στα Σκόπια: Το βλέπουν όλα τα διεθνή ΜΜΕ εκτός από ΗΠΑ-ΕΕ


'Ηττα της Δύσης το δημοψήφισμα στα Σκόπια: Το βλέπουν όλα τα διεθνή ΜΜΕ εκτός από ΗΠΑ-ΕΕ
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Όπως είναι φυσικό μετά από μια μεγάλη ήττα έρχεται η καταστρατήγηση της κοινής λογικής και ισχυρά κτυπήματα στην Αλήθεια: Κοινώς οι ηττημένοι που δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα αρνούνται την ήττα τους και επιχειρούν να την παρουσιάσουν ως νίκη.
Όμως ο «θόρυβος» της Αλήθειας είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορεί να σιωπήσει και έτσι όλα τα Διεθνή ΜΜΕ είδαν το αυτονόητο, την αποτυχία του δημοψηφίσματος στα Σκόπια 
Στην αποτυχία του δημοψηφίσματος στα Σκόπια αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα «Bild» επισημαίνοντας ότι η «Μακεδονία συνεχίζει να λέει Μακεδονία». 
«Η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα για το ονοματολογικό ήταν ανεπαρκής», όπως σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Το δημοψήφισμα στη «Μακεδονία» για την αλλαγή του ονόματος και η ενσωμάτωση της μικρής βαλκανικής χώρας στη Δύση έχει αποτύχει...»
«Κατά την ψηφοφορία, μόλις περίπου το 34% των 1,8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθαν στην κάλπη. Για το κύρος του δημοψηφίσματος, περισσότερο από το 50% των ψηφοφόρων θα έπρεπε να συμμετέχουν».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως το δημοψήφισμα στέφθηκε από επιτυχία: Η «συντριπτική πλειοψηφία» ψήφισε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε χτες το βράδυ. 
Η γερμανική εφημερίδα «Bild» σχολιάζει επίσης ότι στο VMRO αλλά και όσοι αντιδρούν στην συμφωνία εκχώρησης της Μακεδονίας έσπευσαν να επικροτήσουν την αποτυχία του δημοψηφίσματος
«Ο επικεφαλής του δεξιού λαϊκιστικού κυβερνητικού εταίρου στην Αθήνα, Πάνος Καμμένος (ΑΝΕΛ), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποτυχία του δημοψηφίσματος μέσω Twitter», επισημαίνει η εφημερίδα Bild. 
«Η ψηφοφορία για την αλλαγή ονόματος δεν κατάφερε να επιτύχει το κατώτατο όριο», όπως σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο BBC και προσθέτει: «Η ψηφοφορία στην πΓΔΜ για την αλλαγή της ονομασίας ως «Βόρεια Μακεδονία» φαίνεται να απέχει πολύ από την απαιτούμενη προσέλευση».
«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις το ένα τρίτο των «Μακεδόνων» προσήλθαν στην κάλπη...Η ψηφοφορία αποσκοπούσε να τερματίσει μια μακρόχρονη διαμάχη με την Ελλάδα, η οποία έχει τη δική της περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία....Η Αθήνα συμφώνησε να βάλει τέλος στις αντιρρήσεις της για την προσχώρηση της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ εφόσον όμως αλλάξει όνομα»,υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάιεφ απείλησε με πρόωρες εκλογές, εάν το κοινοβούλιο δεν υποστηρίξει την πρόταση».
Το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» απέτυχε να εξασφαλίσει το 50% της συμμετοχής που απαιτείται για να καταστεί η ψηφοφορία έγκυρη, δήλωσε, χθες, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, όπως αναφέρει το Reuters. 
«Σ΄αυτό το δημοψήφισμα είναι σαφές ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Όλιβερ Ντερκόσκι.
«Η χαμηλή προσέλευση απείλησε να ακυρώσει το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα στη «Μακεδονία» έπειτα από μία ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα επισκιάζοντας τις προοπτικές για αλλαγή του ονόματος και ανοίγοντας το δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», σχολιάζουν στην ιστοσελίδα τους οι «Irish Times». 
Αυτή λοιπόν είναι η πραγματικότητα αντ' αυτού ΕΕ και ΗΠΑ την αρνούνται και έρχονται με δηλώσεις το λιγότερο προκλητικές να απαιτήσουν την συνέχιση της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών αν και γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την κοινωνική υποστήριξη.
Ας δούμε τι δήλωσαν αμήχανα τόσο οι ΗΠΑ όσοι και οι Βρυξέλλες:
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, καλώντας τους ηγέτες της γειτονικής χώρας «να ξεπεράσουν τις μικροπολιτικές διαφορές» και να εκμεταλλευτούν αυτή «την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον» για τη χώρα τους μέσα από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία «θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ανακοίνωση της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ αναφέρει:
«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ την 30ή Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην πΓΔΜ να πάρει τη σωστή της θέση στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.
Καθώς το κοινοβούλιο της πΓΔΜ αρχίζει τώρα τη συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα τους ως πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν με πρώτο σχόλιο στο Twitter σχετικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι οι ψήφοι «υπέρ» του δημοψηφίσματος είναι σημαντικοί , διότι στηρίζουν έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών.
«Συγχαίρω αυτούς που ψήφισαν σήμερα σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα και χρησιμοποίησαν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες. Με το σημαντικό ποσοστό υπέρ του ναι, υπάρχει ευρεία υποστήριξη για τη συμφωνία Πρεσπών και το ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας», έγραψε ο Χαν στο Twitter και πρόσθεσε: «Περιμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την εφαρμόσουν με μεγάλη ευθύνη και ενότητα όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας»
Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Reuters, ανέφεραν ότι ελπίζουν πως η αντιπολίτευση «θα είναι πιο εποικοδομητική από ποτέ» και ότι θα υποστηρίξει θεσμικά το αποτέλεσμα.. .
Φυσικά σε όλα αυτά προστίθεται και η δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ που επί της ουσίας αποτελεί μια ακόμα «αμερικανική» δήλωση.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε» την «υποστήριξη» που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη χώρα των Βαλκανίων, διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό.
«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε.
Πάντως την Παρασκευή το pronews.gr είχε από την αρχήεκτιμήσει την αντίδραση των Αμερικανών και το πόσο σημαντικό είναι τελικά το δημοψήφισμα αυτό το οποίο επί της ουσίας ήταν απλά η τελευταία πράξη μιας θεατρικής παράστασης, που όμως τελικά κατέληξε σε μεγάλη επικοινωνιακή ήττα για Τσίπρα και Ζάεφ.
Γράφαμε λοιπόν «το δημοψήφισμα αυτό δεν έχει κανέναν δεσμευτικό χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί έγκυρο μόνον εάν η συμμετοχή φτάσει στο 50%, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν, ότι περισσότερο από το «ναι» και το «όχι», η διαδικασία θα κριθεί στη συμμετοχή και την αποχή.
Αλλά από την στιγμή που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα τι σημασία έχει αυτό; Οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για την γνώμη κανενός, θέλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και με το όνομα «Μακεδονία» για να ελέγχουν και την Ελλάδα με απειλές στο μέλλον.
pro news
Η Μακεδονία αποτελεί «διάδρομο» από τον οποίο μπορούν να περάσουν πολλοί ενεργειακοί κόμβοι.
Το δημοψήφισμα δεν διεξάγεται για να ρωτηθούν οι Σκοπιανοί τι θέλουν. Έχει αποφασιστεί από πριν τι «πρέπει» να θέλουν. Αυτό που θέλουν Αμερικανοί και ΕΕ είναι η «σοβαροφάνεια» και η «αληθοφάνεια» των εξελίξεων, ότι αποφάσισαν οι πολίτες.
Παραδόξως όμως δεν ζητούν το ίδιο και από την ελληνική πλευρά. Ένα δημοψήφισμα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Εκεί ξέραν από πριν πιο θα είναι το αποτέλεσμα και ξέρουν ότι δεν θα αλλάξει αυτό ούτε με απειλές και ούτε με υποσχέσεις, συνεπώς να περάσει απλά από την Βουλή, τίποτε άλλο.»pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τραμπ και Μπάιντεν «δίνουν τα χέρια» για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Θα συνεργαστούν»

  Μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και τη νίκη του  Τραμπ,  οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα απεμπλακούν από τον πόλεμο. Newsbomb 24 Ν...