Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Αναλυτές στο Sputnik: Γιατί οι ΗΠΑ βιάζονται να εντάξουν την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Κεντρική πλατεία στα Σκόπια

Αναλυτές στο Sputnik: Γιατί οι ΗΠΑ βιάζονται να εντάξουν την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

CC0
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Λάμπρος Ζαχαρής
0 22
Την ώρα που το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ βρίσκεται προς κύρωση στη Βουλή, το Sputnik αναζητά τους λόγους που η γειτονική χώρα πιέζεται να ενταχθεί άμεσα στη Βορειοατλαντική συμμαχία.
Μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του πρωτοκόλλου στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», που θα επικυρώσει την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ.
Οι αναλυτές που μίλησαν στο Sputnik έχουν ως κοινό γνώμονα την άποψη ότι οι ΗΠΑ φοβούνται πρωτίστως την αυξανόμενη ρωσική δυναμική και άλλους παράγοντες, αποσκοπούν στη θωράκιση της επιρροής τους και για τον λόγο αυτό προσπαθούν να επισπεύσουν την ένταξη της πΓΔΜ στους κόλπους τη Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
«Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να έχουν εποπτεία και παρουσία κηδεμόνευσης στα Νότια Βαλκάνια, στο μαλακό υπογάστριο της Σερβίας. Και αυτό γιατί κατά την αμερικανική αντίληψη, η Σερβία αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο σύμμαχο της Ρωσίας στη Βαλκανική. Τα Βαλκανικά κράτη θα μπορούν να βρίσκονται υπό παρακολούθηση και εποπτεία μέσω Σκοπίων», τονίζει μεταξύ άλλων ο Καθηγητής Διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.
«Στόχος των ΗΠΑ είναι μειώσουν τη ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια που παραδοσιακά υπάρχει από τον 18ο-19ο αιώνα. Ο μόνος φόβος των Αμερικανών είναι η Ρωσία που παρά την πτώση του διπολισμού μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής ένωσης, παραμένει σε άλλο πλαίσιο ως μια αντίπαλη δύναμη των ΗΠΑ στην περιοχή», προσθέτει.
Ιστορικά, οι ΗΠΑ δεν βιάστηκαν να εγκαθιδρύσουν την επιρροή τους στα Βαλκάνια μετά το το τέλος του ψυχρού πολέμου και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, γιατί δεν θεωρούσαν τη Ρωσία σημαντικό αντίπαλο, εκτιμά η καθηγήτρια Διεθνών Σπουδών και Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μαίρη Μπόση, μιλώντας στο Sputnik.
«Είναι η ισχύς και η δυναμική του Βλαντίμιρ Πούτιν που τους τρομάζει σήμερα. Η σύγχρονη Ρωσία είναι ένα πανίσχυρο κράτος που έχει ανασυνταχθεί μετά τη σοβιετική περίοδο. Η ανασυγκρότηση της και η έξοδος της από το τέλμα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο Ρώσο Πρόεδρο. Ο φόβος των Αμερικανών σαφώς και δεν θα προκαλούνταν από την κατεστραμμένη Ρωσία που διοικούσε ο Μπόρις Γέλτσιν», επισημαίνει η καθηγήτρια.
Τα αμερικανικά όπλα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κ. Μπόση, οι ΗΠΑ ποντάρουν στην κακή κατάσταση των Σκοπίων σε οικονομικό επίπεδο και στους εξωτερικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, ακόμα και έναν ενδεχόμενο διαμελισμό της γειτονικής χώρας από την Αλβανία αλλά και το Κόσοβο.
«Το λεγόμενο αλβανικό τόξο απειλεί, ακόμα και σήμερα, τη γειτονική χώρα και αυτήν την αναταραχή θέλουν να εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ. Καθώς, επίσης, και την ανάγκη μιας χώρας να ανήκει σε μια ένωση κρατών που θα τη βοηθήσει να προχωρήσει οικονομικά, να ανασυνταχθεί παραγωγικά και γεωπολιτικά», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, όπως πιστεύει, είναι πιθανό ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εισάγουν τα Σκόπια σε μια κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων.
«Οι ΗΠΑ που όπως ξέρουμε ηγούνται στο ΝΑΤΟ και χρηματοδοτούν το μεγαλύτερο μέρος του είναι πολύ πιθανόν να θέλουν να εντάξουν τόσο επίμονα τα Σκόπια για να μπορέσουν να πουλήσουν τα όπλα τους. Πιέζουν τα κράτη να αγοράζουν οπλικά συστήματα από αυτούς και όχι από άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον έξω από αυτό. Την ίδια στιγμή ψάχνουν κράτη για να εντάξουν όπως τα Σκόπια που θα καταθέτουν τα χρήματα τους στη ΝΑΤΟική μηχανή έτσι ώστε το σύστημα να συνεχίσει να υπάρχει», αναφέρει η καθηγήτρια.
«Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι Αμερικανοί αντιδρούν τόσο έντονα στη ρωσοτουρική συμφωνία για τους S-400», εκτιμά.
Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει, είναι θετικό ότι υπάρχει μια γενικότερη αποδοκιμασία προς το ΝΑΤΟ από το πρώην σοσιαλιστικό μπλοκ, που συγκροτούν οι χώρες του Βίζενγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία), ως αντίβαρο σε αυτό που επιχειρούν να κάνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο χρόνος πιέζει τις ΗΠΑ
Οι αναλυτές εκτιμούν την ίδια στιγμή, πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία και όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει τόσο πιο γρήγορα θα ολοκληρωθεί.
«Το ΝΑΤΟ θέλει να επισπεύσει την κατάσταση. Και αυτό επειδή πρόκειται για μια σειρά διεργασιών που είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Το πρωτόκολλο κύρωσης του ΝΑΤΟ πρέπει πρώτα να περάσει από την ελληνική βουλή αλλά και από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών του ΝΑΤΟ για να δεχθούν τη γειτονική χώρα με το νέο της όνομα. Με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες η διαδικασία ένταξης θα πάρει πάνω από 1,5 χρόνο και όπως εκτιμούν, όσο το συντομότερο ξεκινήσει τόσο γρηγορότερο θα τελειώσει, σημειώνει ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Ο χρόνος είναι σημαντικός για τους Αμερικανούς αλλά και τους Ευρωπαίους, γιατί στο ενδιάμεσο δεν είναι απίθανο η Συμφωνία των Πρεσπών να καταπέσει σε Ευρωπαϊκό δικαστήριο και οι διαπραγματεύσεις να σταματήσουν ή να πάρουν μια άλλη άγνωστη τροπή», συμπληρώνει.
Η προσπάθεια επιρροής των ΗΠΑ στην ΕΕ
Παρά τον φόβο της ρωσικής επιρροής, οι ΗΠΑ έχουν βλέψεις για δημιουργία μιας ειδικής σφαίρας επιρροής μέσα στην ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει στο Sputnik ο καθηγητής Χάρης Παπανάγος, πρόεδρος του τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και ανατολικών σπουδών, στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
«Την ίδια στιγμή θέλουν να επηρεάζουν τα Βαλκάνια καθεαυτά. Αργά η γρήγορα εκ των πραγμάτων τόσο τα Σκόπια όσο και η Αλβανία θα ενταχθούν στο κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι κάτι που θα συμβεί σήμερα η αύριο, μπορεί να πάρει και μια δεκαετία συνολικά αλλά οι ΗΠΑ θέλουν μιας ευθεία επιρροή στην καρδιά της ΕΕ και η συγκεκριμένη περιοχή που λέγεται Βαλκάνια, πιθανότατα να τους βοηθήσει να το πετύχουν», υπογραμμίζει.
«Η πρώτη προσπάθεια των ΗΠΑ για βαλκανική επιρροή, έγινε ιστορικά με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας όπου κατάφεραν τον έλεγχο των αλβανόφωνων περιοχών της», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Στο Μαξίμου ο Κακλαμάνης – «Κλειδώνει» για Πρόεδρος της Βουλής Newsroom Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025 12:33

  Στο Μαξίμου μετέβη το μεσημέρι της Τετάρτης ο  Νικήτας Κακλαμάνης.  Σύμφωνα με πληροφορίες είναι το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κώστα Τασ...