ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος... νικάει όταν οι συνδικαλιστές δέρνονται μεταξύ τους;
«Συνδικαλιστική μαφία» αποκαλεί την ηγεσία της ΓΣΕΕ το ΠΑΜΕ, η οποία «δεν έχει καμία νομιμοποίηση ως όργανο ώστε να διαχειρίζεται τις τύχες των εργαζομένων», καλώντας μάλιστα τους συνδικαλιστές «να παραδώσουν εδώ και τώρα τα κλειδιά και το κτίριο». Δεύτερη απόπειρα διεξαγωγής συνεδρίου, μετά το φιάσκο της Καλαμάτας, αποφασίστηκε για τις 4 Απριλίου.
«Προβοκάτορα». «Φασισταριό». «Σηκώνετε και χέρι». Αυτές οι φράσεις ακούγονταν χθες, λίγο πριν το αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ μετατραπεί σε σαλούν του Φαρ Ουέστ, με μέλη του ΠΑΜΕ και της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας να πιάνονται στα χέρια.
Λίγο αργότερα, με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ χαρακτήρισε «συνδικαλιστική μαφία» την ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία «δεν έχει καμία νομιμοποίηση ως όργανο ώστε να διαχειρίζεται τις τύχες των εργαζομένων, να παίρνει αποφάσεις», καλώντας μάλιστα τους συνδικαλιστές «να παραδώσουν εδώ και τώρα τα κλειδιά και το κτίριο».
Ρίχνει την ευθύνη της διάλυσης της χθεσινής συνεδρίασης στις άλλες παρατάξεις, που κατονομάζει ως «πλειοψηφία Παναγόπουλου - Κιουτσούκη - Βασιλόπουλου - Καραγεωργόπουλου», αποκαλώντας τους «αδίστακτους ψεύτες», που επιχείρησαν άλλη μια φορά «στημένη προβοκάτσια» για να μη γίνει συζήτηση.
Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ισχυρίζονται ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ επιχειρεί να τους διαβάλει, διακινώντας sms που αποκαλεί το ΠΑΜΕ «εγκληματική οργάνωση».
Στο επίμαχο μήνυμα δίνονται οδηγίες προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκδώσουν σκληρές ανακοινώσεις καταδίκης του ΠΑΜΕ: «Χρησιμοποιούμε πλέον παντού τη φράση “Εγκληματική Οργάνωση που ουδιμία σχέση έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων”», αναφέρεται ρητά.
Εχουν πράγματι κυκλοφορήσει ανακοινώσεις με αυτή τη φρασεολογία -π.χ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού- που υιοθετούν την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας το κομμουνιστικής αναφοράς ΠΑΜΕ με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Το επικίνδυνο παιχνίδι του συμψηφισμού ξεκίνησε ο ίδιος ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γ. Παναγόπουλος, συγκρίνοντας τους ΠΑΜίτες με χρυσαυγίτες, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.
Λίγες ημέρες μετά τα άθλια επεισόδια στην Καλαμάτα, που οδήγησαν στη ματαίωση της διαδικασίας, άλλο ένα θερμό επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στη σάγκα που εκτυλίσσεται τον τελευταίο καιρό σε κορυφαίες ομοσπονδίες και, πλέον, στη ΓΣΕΕ την ίδια.
Εντέλει, η Ολομέλεια της Συνομοσπονδίας, μετά την εξουσιοδότηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συνέδρων, αποφάσισε να γίνει δεύτερη απόπειρα για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα συμπτυχθούν και θα ολοκληρωθούν σε μία μέρα στις 4 Απριλίου, «σε τόπο που θα εγγυάται την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή του».
Το ΠΑΜΕ αμφισβητεί τη νομιμότητα της εξουσιοδότησης, καταγγέλλοντας «όργιο απειλών και εκβιασμών προς αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, από τη συγκεκριμένη συνδικαλιστική μαφία για να βάλουν την υπογραφή τους σε ένα χαρτί που δεν έχουν διαβάσει ή στην καλύτερη περίπτωση τους διαβάζουν μόνο την πρώτη και την τελευταία παράγραφο».
Η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ στην Πατησίων ήταν προγραμματισμένη στις 10.30 το πρωί. Τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα και, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η συνεδρίαση τελείωσε πριν καλά καλά ξεκινήσει.
Το ΠΑΜΕ, που έχει αναγάγει σε πρόσωπο-σύμβολο του εργοδοτικού συνδικαλισμού (τον οποίο ισχυρίζεται ότι αντιμάχεται τόσο στο συνέδριο της ΟΙΥΕ όσο και στην Καλαμάτα) τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, απαίτησε να φύγει από την αίθουσα ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος. Δεν χρειάστηκε πολύ για να γίνει ο χώρος ρινγκ και η διαδικασία να τιναχτεί ξανά στον αέρα.
Νομολογιακά και βιβλιογραφικά υπάρχουν δύο εξίσου ισχυρές ερμηνείες για το πότε λήγει η θητεία της σημερινής διοίκησης της ΓΣΕΕ κι αυτό παίζει ρόλο ώστε να προλάβει η Συνομοσπονδία να προχωρήσει σε συνέδριο και να μη συρθεί στα δικαστήρια, τα οποία θα κληθούν να διορίσουν διοίκηση. Κατά τη μία άποψη, η τελική ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου (οπότε είχε ολοκληρωθεί το προηγούμενο συνέδριο), κατά την άλλη η 24η Απριλίου (όταν η τωρινή διοίκηση είχε συγκροτηθεί σε σώμα πριν από δύο χρόνια).
«Φασίζουσες συμπεριφορές»
Με μια σκληρή ανακοίνωση η ΓΣΕΕ τοποθετήθηκε στα χθεσινά γεγονότα:
«Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και σε δημοσιογράφους (στους οποίους το τελευταίο διάστημα το ΠΑΜΕ κάνει αλλεπάλληλες συστάσεις για να βλέπουν εκείνα που αυτό επιθυμεί), τα στελέχη του απέδειξαν ότι όχι μόνο δεν θέλουν καμία δημοκρατική διαδικασία, αλλά ότι “αγωνίζονται” για διορισμένη διοίκηση στη ΓΣΕΕ (...) Οι απειλές για τη μη πραγματοποίηση του συνεδρίου βαραίνουν εκείνους που τις εκτοξεύουν. Στη δημοκρατία, κάτι που ξεχνά το ΠΑΜΕ, τις αποφάσεις τις λαμβάνει η πλειοψηφία».
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γ. Παναγόπουλος, κατήγγειλε μέλη του ΠΑΜΕ και της ΔΑΣ για τα πρωτόγνωρα επεισόδια στην Καλαμάτα, μιλώντας για «βίαιη είσοδο περίπου 1.000 μελών τους την Πέμπτη 14 Μαρτίου στο Μέγαρο Χορού στην Καλαμάτα και την κατάληψη του συνεδριακού χώρου την Παρασκευή από 500 και πλέον άτομα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με το συνέδριο».
Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε καθημερινές απειλές που εκτοξεύονταν από τον χώρο του ΠΑΜΕ-ΔΑΣ, «οι οποίες μηδένισαν κάθε δυνατότητα ομαλής διεξαγωγής του 37ου συνεδρίου».
Για φασίζουσα συμπεριφορά καταγγέλλει το ΠΑΜΕ ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ,Νίκος Κιουτσούκης:
«Το ΠΑΜΕ προσπάθησε να μη διεξαχθεί το διοικητικό συμβούλιο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες οι ίδιοι ζητούσαν να γίνει. Πρόκειται για μια φασίζουσα συμπεριφορά, η οποία δεν συνάδει με τη διαδρομή του ΚΚΕ. Ζητούν να τους παραδώσουμε το κτίριο της ΓΣΕΕ, να πάρουν τα κλειδιά του κτιρίου.
»Το ΠΑΜΕ επιδιώκει, απέναντι στην πλειοψηφία, την κατάληψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ. Η εικόνα δεν είναι καλή και το ΠΑΜΕ έχει ανακαλύψει τον εχθρό των εργαζομένων μέσα στοσυνδικαλιστικό κίνημα. Αφήνει την κυβέρνηση να αλωνίζει και ασχολείται με τα συνδικάτα, με τους εσω-παραταξιακούς αντιπάλους του».
Καλεί Τσίπρα και Βούτση
Η ΓΣΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα ποινικά αδικήματα (πράξεις και παραλείψεις) που διαπράχθηκαν στην Καλαμάτα και να ασκηθούν όλες οι αστικές αξιώσεις κατά των υπευθύνων για την περιουσιακή και ηθική ζημία που υπέστη η Συνομοσπονδία.
Ο Γιάννης Παναγόπουλος ξεκίνησε κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ενώ έχει ζητήσει επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναμένεται να ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να παρευρεθούν στο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας, ώστε να συμβάλουν στην ομαλή διεξαγωγή του και από τον Νίκο Βούτση να μεταδοθεί ζωντανά η διαδικασία από την τηλεόραση της Βουλής.
Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την έντονη ανησυχία για τη ματαίωση του συνεδρίου της ΓΣΕΕ και τους κινδύνους που αυτή η εξέλιξη συνεπάγεται για το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και καλεί όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δείξουν υπευθυνότητα και να πραγματοποιήσουν ένα συνέδριο που δεν θα αμφισβητείται, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο σε διορισμό προσωρινής διοίκησης.
Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ήταν η πρώτη από τους πολιτικούς αρχηγούς που συνάντησε ο Γιάννης Παναγόπουλος.
«Αυτοί που καταφεύγουν σε πράξεις βίας και σε τραμπουκισμούς δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Αποδεικνύουν μόνο ότι βρίσκονται πολύ μακριά από τις αρχές και τις αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος», είπε η κ. Γεννηματά, εγκαλώντας το ΠΑΜΕ ότι παρεμπόδισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου της ΓΣΕΕ, επιδιώκοντας τον διορισμό διοίκησης από τα δικαστήρια στην κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση.
«Εδώ δεν κρίνεται η πολιτική των συνδικάτων, κρίνεται αν έχουν το δικαίωμα ή όχι να διενεργούν τις νόμιμες και καταστατικές διαδικασίες τους ως αντιπροσωπευτικοί δημοκρατικοί θεσμοί»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου