Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Ερντογάν: Η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί με σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγιά Σοφιά

Ερντογάν: Η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί με σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις

© AFP 2019 / Handout / Turkish Presidential Press Service / AFP
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Την πρόθεσή του η Αγιά Σοφιά να μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί επανάλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προαναγγέλλοντας ακόμα και «αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις» στο εσωτερικό της!
Στο θέμα της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί επανήλθε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προαναγγέλλοντας ακόμη και «αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις»!
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγιά Σοφιά θα μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί μετά τις εκλογές στην Τουρκία.
«Είναι η Αγιά Σοφιά μουσείο; Είναι τζαμί; Πρέπει πρώτα να διευθετήσουμε αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ, που μετέδωσε το trthaber.com. «Η Αγιά Σοφιά κέρδισε πρόσφατα το καθεστώς μουσείου. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε στην Αγιά Σοφιά την πραγματική της ταυτότητα. Ποια είναι αυτή; Είναι τζαμί. Πρέπει να το κάνουμε».
«Μετά, λένε, ότι η είσοδος στο Σουλτάναχμετ (σ.σ. Μπλε Τζαμί) είναι δωρεάν. Όμως η είσοδος πληρώνεται στην Αγιά Σοφιά καθώς έχει το καθεστώς μουσείου. Εμείς είπαμε αυτό μπορεί να διευθετηθεί», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν εξήγησε ότι είναι απαραίτητες οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις για να υπάρξει δωρεάν είσοδος.
«Γι' αυτό, πρέπει να έχουμε δωρεάν είσοδο στην Αγιά Σοφιά, πρέπει να γίνουν κάποιες σοβαρές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός. Με το "αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις" εννοώ ότι είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος του δαπέδου προκειμένου να γίνουν πιο άνετες οι είσοδοι και να γίνει ένα βήμα που να προσδίδει την πραγματική πνευματική ατμόσφαιρα στον χώρο», δήλωσε.
Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι για τον λόγο αυτό «είπαμε ότι μετά τις εκλογές θα καθίσουμε να το δουλέψουμε, να κάνουμε βήματα με βάση τον νόμο και να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί».
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση με την Αγιά Σοφιά και τις εξαγγελίες Ερντογάν για μετατροπή της σε τζαμί, ξεκίνησαν την προηγούμενη Κυριακή, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι «θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομά της σε "τέμενος Ayasofya"».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι λένε πηγές της UNESCO στο Sputnik για τις δηλώσεις Ερντογάν για το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς
Ακολούθησε η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, με τον Ερντογάν όμως να επιμένει, επαναλαμβάνοντας τις προθέσεις του κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας και παρά τις δηλώσεις από πηγές της UNESCO στο Sputnik που εξηγούσαν ότι για οποιαδήποτε αλλαγή σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ν. Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Κυριακή 28 Απριλίου 2024, 16:45:07 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ   Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, από την Αμ...