Οι ΗΠΑ «θωρακίζουν» την Ελλάδα: Στέλνουν τους ιπτάμενους «δολοφόνους» MQ-1 Pretador – Απάντηση στις εισβολές με drones της ΤουρκίαςΔημοσίευση: 21 Μαρτίου 2019, 1:51 μμ
Για νέο χτύπημα στην Άγκυρα ετοιμάζονται οι ΗΠΑ με τη θωράκιση της χώρας μας από ιπτάμενους «δολοφόνους» MQ-1 Predator. Αυτό αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της χώρας με την εκτεταμένη χρήση UAV, ειδικά το τελευταίο διάστημα.
Αν η κίνηση αυτή των ΗΠΑ επιβεβαιωθεί και γίνει πραγματικότητα, μιλάμε για κατακόρυφη αναβάθμιση της στρατηγικής ισχύος στο Αιγαίο, και μείωση του κόστους και του ρίσκου σε πιθανές αναχαιτίσεις και αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.
«Σιωπηρή» κινητικότητα φαίνεται πως υπάρχει και πάλι το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από το θέμα προμήθειας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, τα οποία ομολογουμένως είναι το όπλο που πρόκειται να μονοπωλήσει τα επόμενα χρόνια σε πολύ επίπεδες αποστολές.
Ήδη από την περσινή χρονιά, ανάμεσα στις συνομιλίες του Ευάγγελου Αποστολάκη κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός των θεμάτων για στρατιωτική βοήθεια που αφορούν, φρεγάτες, εξοπλισμό για τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων, ελικόπτερα και πολλά άλλα είδη, είχε εκφραστεί ενδιαφέρον και για UAV, ένα όπλο που ιδιαίτερα η Αμερική χρησιμοποιεί πολλά χρόνια τώρα κι έχει αναπτύξει τεράστια τεχνογνωσία.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, σύμφωνα με το hellasjournal.com, πως η ωρίμανση του χρόνου έχει φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο κυρίως από άλλη πλευρά του Ατλαντικού η οποία μεταφράζεται σε παραχώρηση UAV απ’ αυτά που ήδη χρησιμοποιεί.
Μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες από τον περασμένο Μάρτιο έχει αρχίσει την απόσυρση των παλαιότερων «Θηρευτών», τα MQ-1 Pretador ίσως θεωρούνται τα υποψήφια να φορέσουν τα Ελληνικά διακριτικά. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το Ελληνικό ενδιαφέρον και οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο, άρα ελάχιστο διάστημα από την ημέρα που η Αμερική άρχισε να προσγειώνει το MQ-1 Pretador, που πετά διαρκώς από το 1995. Εφαλτήριο για άλμα στην τεχνολογία SAR Η Ελλάδα θέλει να περάσει στην εποχή του ραντάρ συνθετικής απεικόνισης (SAR) με τεράστιες δυνατότητες ευκρίνειας, ανίχνευση χαμηλής ορατότητας κινούμενων στόχων και αναδίπλωσης πληροφοριών.
Ουσιαστικά η ΠΑ και κατ’ επέκταση οι Ένοπλες Δυνάμεις, θέλουν σωρεία πληροφοριών όπως τι είδους όχημα είναι αυτό που κινείται στο έδαφος, ποια η ταχύτητά του και πολλές άλλα στοιχεία, κι όλα αυτά από ένα ύψος που φτάνει ακόμη και τα 50.000 πόδια, ουσιαστικά ένα «αόρατο» μάτι το οποίο μπορεί να είναι και οπλισμένο.
Σημαντικό ρόλο πάνω σ’ αυτές τις εξελίξεις παίζει σαφέστατα η πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική, η οποία γι’ ακόμη μια φορά επισφραγίζεται και σε επίπεδο κορυφής στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ στην οποία «κουμπάρος» είναι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαϊκ Πομπέο.
Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε και το γεγονός ότι από την 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, επιχειρούν σχεδόν έναν χρόνο τώρα τα Αμερικανικά UAV MQ-9 Reaper, το τελευταίο μοντέλο της συγκεκριμένης σειράς Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και με πολλαπλάσιες δυνατότητες του «υποψηφίου»- κατά ορισμένες πληροφορίες- MQ-1. Η παρουσία των Αμερικανικών MQ-9 Reaper στη Θεσσαλία ήταν το εναρκτήριο «λάκτισμα» που έφερε ξανά την παλαιότερη σκέψη που είχε παγώσει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία 8 χρόνια.
Eπιπλέον η Πτέρυγα Μάχης στον Θεσσαλικό κάμπο, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές αναμένεται να παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο και από το αεροπορικό επιτελείο εκείνο που λένε είναι πως με τον υπάρχον προϋπολογισμό, θα πρέπει να υπάρξει ένας ακόμη «από μηχανής Θεός» που θα φέρει τον τομέα των Μη Επανδρωμένων τη χώρα μας ξανά εντός των εξελίξεων. Στρατιωτικές πηγές αναφερόμενες στο συγκεκριμένο θέμα, σημείωναν ότι τροχοπέδη έχει αποτελέσει και η μίσθωση Ισραηλινών UAV από την Πολιτική Προστασία.
Τα υπάρχοντα UAV «Πήγασος» της Πολεμικής Αεροπορίας και «Sperwer» του Στρατού ξηράς είναι ένα μέρος των ηλεκτρονικών ματιών που μεταφέρουν εικόνα και ήχο στα κέντρα επιχειρήσεων. Ωστόσο η αναβάθμιση σ’ αυτό τον τομέα μ’ ένα Μη Επανδρωμένο που μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, σε συνδυασμό με τη μεταφορά οπλικού φορτίου, περνάει την Ελλάδα σε μια άλλη εποχή, πράγμα που είναι επιβεβλημένο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου