Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή σε τέμενος απάντηση σε ΗΠΑ για τα υψίπεδα του Γκολάν

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ερντογάν για Αγιά Σοφιά: Η μετατροπή σε τέμενος απάντηση σε ΗΠΑ για τα υψίπεδα του Γκολάν

© Sputnik / Valery Melnikov
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Την Κυριακή σε συνέντευξή του στην Daily Sabah ο Ερντογάν είχε πει ότι «δεν είναι απίθανο. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομα της σε "τέμενος Ayasofya"».
Επανήλθε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς δηλώνοντας ότι η αλλαγή του καθεστώτος από μουσείο σε τέμενος, θα είναι η απάντηση της Άγκυρας στην απόφαση της Ουάσιγκτον για τα υψίπεδα του Γκολάν.
Στη δήλωσή του ο Ερντογάν ανέφερε πως «μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγιά Σοφιά. Επιπλέον, μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, αλλάζοντάς το από μουσείο σε τέμενος. Όταν ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ) και τα υψίπεδα του Γκολάν ισραηλινό έδαφος, η Τουρκία θα δώσει την κατάλληλη απάντηση». Την Κυριακή σε συνέντευξή του στην Daily Sabah ο Ερντογάν είχε πει ότι «δεν είναι απίθανο. Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε το όνομα της σε "τέμενος Ayasofya"».
«Δεν είναι μία παράξενη πρόταση. Η Αγιά Σοφιά είναι μουσείο. Ενδεχομένως να πάρουμε μέτρα και αυτό να αλλάξει», έσπευσε να συμπληρώσει.
Μετά την αντίδραση της Αθήνας ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την πρόθεσή του, μετά από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, καταργώντας τον όρο «μουσείο». Παράλληλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο όνομα της Κωνσταντινούπολης λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει».
Στο θέμα αναφέρθηκε πηγή της UNESCO που μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι «όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή (της UNESCO)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πιθανότατα ο πλανήτης K2-18b είναι κατοικήσιμος! – Διαθέτει όλες τις ενδείξεις ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή σε αυτόν! Έχει όγκο 8,6 φορές μεγαλύτερο από τον όγκο της Γης 28.04.2024 | 20:00

  Ο πλανήτης K2-18b φαίνεται ότι διαθέτει… ζωή! Οι πρώτες ενδείξεις ζωής στον εξωηλιακό πλανήτη ήταν το 2019, όταν τα εργαστήρια της NASA εί...