Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Χ.Ακάρ: «Eίμαστε έτοιμοι ακόμη και να πεθάνουμε για την "Γαλάζια Πατρίδα"» - Ο χάρτης του Ισραήλ που εξόργισε την Άγκυρα

Χ.Ακάρ: «Eίμαστε έτοιμοι ακόμη και να πεθάνουμε για την
Απάντησε" στο Ισραήλ και τον Μ.Νετανιάχου ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προχώρησε σε νέες πολεμικές δηλώσεις δηλώνοντας έτοιμος ακόμη και να πεθάνει για την "Γαλάζια Πατρίδα".
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μιλώντας σε εκδήλωση σε εργοστάσιο παραγωγής εξαρτημάτων αεροσκαφών υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει ακατάπαυστα να υπερασπίζεται τη Γαλάζια Πατρίδα της.
«Στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο πάντα θα προασπίζουμε την ειρήνη, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε το παραμικρό δικαίωμα αυτού του έθνους.
Έχουμε λάβει κάθε είδους μέτρο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ακόμη κι αν πεθάνουμε, ακόμη κι αν λαβωθούμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Αν πεθάνουμε θα γίνουμε ήρωες, αν ζήσουμε θα γίνουμε βετεράνοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
O χάρτης του Ισραήλ
Κατά την Τριμερή Σύνοδο  Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ακούστηκε δυο φορές το όνομα της Τουρκίας.
Η πρώτη περίπτωση κατά την οποία έγινε αναφορά στην Τουρκία, ήταν όταν ο Μ.Νετανιάχου παρουσίασε στους αξιωματούχους των άλλων χωρών έναν χάρτη.
Κατά την παρουσίαση του χάρτη, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός εξήγησε στους αξιωματούχους ότι για τη χώρα του, το ευκολότερο θα ήταν ο αγωγός φυσικού αερίου να πήγαινε προς τον βορρά, δηλαδή προς την Τουρκία.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αποτελεί καν επιλογή για το Τελ Αβίβ. Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος φέρεται να έδειξε κατανόηση στη θέση που διατύπωσε ο Ισραηλινό Πρωθυπουργός.
Η δεύτερη φορά κατά την οποία ακούστηκε το όνομα της Τουρκίας ήταν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε το όραμα της Κύπρου για τις ενεργειακές εξελίξεις, ενημερώνοντας μπροστά σε όλους τους αξιωματούχους, τον κύριο Πομπέο, για το πώς έδρασε η Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2018, όταν παρεμπόδισε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.
Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Πομπέο ότι λόγω της αμερικανικής παρουσίας τώρα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν υπήρξαν τα ίδια φαινόμενα.
Εδώ δημιουργείται το εξής παράδοξο. Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γ.Κατρούγκαλος, να αναγνωρίζει πως η Τουρκία έχει δικαιώματα στην περιοχή και δεν πρέπει να αποκλεισθεί από την Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα ο Μ.Νετανιάχου να το απορρίπτει.
Νωρίτερα, τις ευχαριστίες του προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο για όσα είπε σχετικά με το ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλειστεί όσον αφορά το θέμα της αξιοποίησης των υδρογαναθράκων στη νότιοανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές τους δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχαν το πρωί της Πέμπτης στην Αττάλεια.
«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στέλνοντας επίσης μήνυμας ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό». «Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία» πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχει η Τουρκία δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει «πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό».
pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Οι Ρώσοι εξέδωσαν χάρτη στόχων στην Ευρώπη για τον διηπειρωτικό RS-26 Oreshnik – Σε πόσο χρόνο θα έφτανε Αλεξανδρούπολη Παραδέχονται ότι είναι διηπειρωτικός με ακτίνα δράσης 5.500 χλμ. 22.11.2024 | 21:28

  Newsroom  |  email: info@pronews.gr H Mόσχα εξέδωσε χάρτη που κοινοποιεί την ταχύτητα του διηπειρωτικού βλήματος RS-26 Oreshnik και τους χ...