Δημοσίευση: 4 Μαρτίου 2019, 8:56 πμ pentapostagma.gr
Αναβαθμίζεται η θέση της Κύπρου, και κατ’ επέκταση της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον, στον παγκόσμιο ενεργειακό και γεωστρατηγικό χάρτη, μετά από την ανακάλυψη του κοιτάσματος-«μαμούθ» στον στόχο ‘Γλαύκο» της κυπριακής ΑΟΖ.
Με τις προοπτικές για την οικονομία να αυξάνονται και τις διεθνείς δυνάμεις να ενισχύουν σημαντικά την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο, είναι εμφανές πως η περιοχή αυτή έχει μπει σε μια νέα εποχή, μια εποχή που κρύβει πολλές εκπλήξεις, κέρδη αλλά και κινδύνους.
Την ίδια στιγμή που οι εμπλεκόμενες δυνάμεις πανηγυρίζουν για τα ευρήματα στην ανατολική Μεσόγειο, οι Τούρκοι συνεχίζουν να επιχειρούν το γκριζάρισμα περιοχών, γνωρίζοντας ωστόσο πως μια κλιμάκωση των κινήσεών τους θα αποβεί μοιραία για τους ίδιους.
Βέβαια, Ελλάδα, Κύπρος και Ισράήλ, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ και πλέον της Γαλλίας, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κάθε πιθανής τουρκικής απειλής και πρόκλησης στην περιοχή, πράγμα που εξοργίζει το παρανοϊκό και απομονωμένο καθεστώς της Άγκυρας.
Αλλάζουν τα δεδομένα στην Α.Μεσόγειο
Ως μία ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου χαρακτηρίζεται το κοίτασμα που αποκάλυψαν οι γεωτρήσεις της αμερικανικής ExxonMobil στον στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ενα κοίτασμα με αποθέματα φυσικού αερίου από πέντε έως οκτώ εκατομμύρια κυβικά πόδια και είναι μέσα στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών παγκοσμίως. Ενα κοίτασμα «καλό και εκμεταλλεύσιμο» που αλλάζει και τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου. Το κοίτασμα το οποίο αποκαλύπτεται σε μία περίοδο που η ένταση στην περιοχή χτυπάει κόκκινο και αναμένεται να αποτελέσει αφορμή και για πολιτικές εξελίξεις.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι το νησί μπορεί να γίνει εναλλακτική ενεργειακή πηγή εφοδιασμού της ΕΕ, ενώ και διεθνή ΜΜΕ έσπευσαν μετά τις ανακοινώσεις να χαρακτηρίσουν την Κύπρο ως «ενεργειακό παίκτη»…
Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Ασπρεϊ, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν είναι παρά η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, σημειώνοντας το ενδιαφέρον και για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οσο για το οικόπεδο 10 λόγω της μορφολογίας του δείχνει να υπόσχεται και νέες ανακαλύψεις στο μέλλον…
Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνουν στο περιθώριο ούτε την Ελλάδα καθώς οι συνεργασίες για την κατασκευή του EastMed βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με το Αιγαίο να γίνεται εν δυνάμει σταυροδρόμι των ενεργειακών δρόμων.
Προοπτικές για την οικονομία
Το νέο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ, το μεγαλύτερο από όλα, σίγουρα δημιουργεί θετικές προοπτικές για την οικονομία της χώρας και ανοίγει νέους ορίζοντες, ωστόσο η νέα θέση της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη φέρνει εξελίξεις και στο διπλωματικό πεδίο.
Η Τουρκία απαιτεί από τη Λευκωσία συνδιαχείριση επιχειρώντας τη δημιουργία τετελεσμένων τόσο μέσω της κατοχής, αλλά και εξαγγέλλοντας παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros περιφέρεται στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, διατηρώντας την ένταση, ενώ οι ανακοινώσεις για τον «Γλαύκο» έγιναν τη στιγμή που η Αγκυρα πραγματοποιεί την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», μία «πρόβα πολέμου» σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Μία «επίδειξη δύναμης», η οποία θέλει να στείλει μήνυμα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, αλλά και τους συμμάχους τους, ότι η Αγκυρα προστατεύει τα συμφέροντά της στην περιοχή και δεν θα επιτρέψει καμία κίνηση χωρίς τη συναίνεσή της.
Η Κύπρος δε, σε χάρτη που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, προπαγανδίζοντας την άσκηση εμφανίζεται ως τουρκικό έδαφος. Βολές κατά την υλοποίηση του σεναρίου της άσκησης γίνονται και στα Κατεχόμενα, ενώ δεν έχουν σταματήσει ούτε οι προκλήσεις στη νεκρή ζώνη από τα κατοχικά στρατεύματα, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται τουλάχιστον εκρηκτική.
Το τουρκικό παιχνίδι
Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και στο Αιγαίο και δηλώνει ότι μαζί με την Κύπρο εντάσσεται στους στρατηγικούς της στόχους, επιχειρώντας να γκριζάρει συγκεκριμένες περιοχές και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Στόχος της η εξασφάλιση ρόλου στο ενεργειακό παιχνίδι, καθώς κινδυνεύει να καταστεί θεατής των εξελίξεων. Η Αγκυρα δείχνει να προκαλεί σε τέτοιο βαθμό, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι επιδιώκει ένα «ατύχημα».
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Γαλλία εμφανίζονται να στρέφουν το βλέμμα στην Κύπρο και την πλάτη στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε επαφές με τη Λευκωσία υπογραμμίζοντας ότι το νησί έχει στρατηγική σημασία για τα συμφέροντά τους στην περιοχή και θέλουν αναβάθμιση της συνεργασίας, ενώ η Γαλλία έχει κλείσει σημαντικές συμφωνίες στον αμυντικό τομέα με την Κύπρο, με πρόσβαση και δικαίωμα αξιοποίησης κρίσιμων βάσεων στο νησί.
Αντίστοιχα τα συμφέροντά του στην Κύπρο προωθεί και το Ισραήλ, το οποίο θέλει πάση θυσία να αποκλείσει την Τουρκία από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Το αν το ενεργειακό πρόγραμμα θα αποδειχθεί ασπίδα προστασίας ή θα ανάψει φωτιές στην περιοχή μένει να φανεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ κατά κύριο λόγο και εν συνεχεία το Ισραήλ και η ΕΕ, απέναντι στην Τουρκία και τον τρόπο που θα επιλέξει να αντιδράσουν σε περίπτωση απειλής εναντίον του νησιού, αλλά και στο Κυπριακό και στη λύση η οποία θα επιλεγεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου