Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Ξεσηκωμός σε Χίο και Λέσβο

Ξεσηκωμός σε Χίο και Λέσβο
Μάχες κατοίκων - αστυνομίας στη θέση Καραβά στον Μανταμάδο Λέσβου

Ξεσηκωμός σε Χίο και Λέσβο


Πολεμικό σκηνικό στήνεται ολοταχώς στα νησιά και η κυβέρνηση το πυροδοτεί. ● Μάχες όλο το βράδυ σε Μυτιλήνη και Χίο. Έκρυθμη η κατάσταση από το πρωί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή στον Μανταμάδο Λέσβου. Οδοφράγματα στη Χίο ● Ξεσηκωμός των κατοίκων. ● Κλειστές υπηρεσίες και καταστήματα, καλέσματα για νέες συγκεντρώσεις. ● «Δεν υπάρχει άλλη οδός, πέραν του κυβερνητικού σχεδίου» διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΟΕΒΕ Χίου: Να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά

H Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου καλεί τους συναδέλφους «να διατηρήσουν τα καταστήματα τους σήμερα το απόγευμα κλειστά και να δώσουν το παρών στις 2.30 το μεσημέρι στο Φαφάλιο γήπεδο!»

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση στοχεύει στην αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων

«Η πανικόβλητη προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, αφού τους έχουν ήδη αφαιρέσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων», καταγγέλλει ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο πρώην υπουργός κατηγορεί την κυβέρνηση για «το ανεδαφικό σχέδιο για κλειστά κέντρα- φυλακές», και διαμηνύει ότι «απέναντι στη βία και την ρατσιστική της ρητορεία, θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες», που «εδώ και πέντε χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους».

Στ. Πέτσας: Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες

«Δεν υπάρχει άλλη οδός, πέραν του κυβερνητικού σχεδίου» διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στέλνοντας μήνυμα στους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους των νησιών που έχουν ξεσηκωθεί με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.
«Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα πέντε νησία» είπε ο Στ. Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος. «Πρέπει άμεσα να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές για να φτιαχτούν οι νέες», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ακόμη πως: «Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, θα παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας (αποσυμφορίζοντας έτσι τα νοσοκομεία στα νησία), θα προσληφθεί προσωπικό με βάση την εντοπιότητα, ενώ θα συμβάλουν και στην αποτροπή νέων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια, σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Οι ανάδοχες εταιρείες που αναλαμβάνουν τα έργα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Θέση Καράβα Μανταμάδου
EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
Οι τρεις κατασκευάστριες εταιρείες, στις οποίες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απηύθυνε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για τα κλειστά κέντρα, επιλέχθηκαν ως ανάδοχοι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου που αναρτήθηκε πριν από λίγο στη Διαύγεια.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΕ αναλαμβάνει το έργο των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού της έκτασης που επιτάχθηκε στη Λέσβο αντί του συνολικού ποσού των 854.390 ευρώ. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ο ανάδοχος για το ίδιο έργο στη Χίο, αντί του συνολικού ποσού του 1.031.398 ευρώ. Τέλος, στη Σάμο το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. αντί του συνολικού ποσού των 947.651 ευρώ.
Μεταξύ του υπουργείου και των αναδόχων θα υπογραφεί συμφωνητικό ανάθεσης μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας και την υποβολή εγγύησης καλής εκτέλεσης του έργου.

Προ των πυλών παραιτήσεις (και) στη ΝΟΔΕ Σάμου

Σύμφωνα με δηλώσεις (Ράδιο Αρμονία) του προέδρου της ΝΟΔΕ, Γιάννη Μάρκου, το απόγευμα της Τρίτης, θα συνεδριάσουν τα μέλη της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής με σκοπό να στείλουν τις μαζικές παραιτήσεις τούς στα κεντρικά του κόμματος, ως ύστατο μέτρο αντίδρασης απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση να αποσύρει τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, καταγγέλλοντας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «την απαράδεκτη αστυνομική βία, με την ασύστολη χρήση χημικών και δακρυγόνων απέναντι στους κατοίκους σε Λέσβο και Χίο και τον ξυλοδαρμό πολιτών».
Ο κ. Παφίλης ζήτησε από τον υφυπουργό «να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά και να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως απαιτούν δικαίως οι κάτοικοι των νησιών».

ΚΕΕΡΦΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην εξέγερση στα νησιά

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. οργάνωσε στρατιωτικού τύπου απόβαση στα νησιά με εκατοντάδες δυνάμεις των ΜΑΤ να εισβάλλουν από τα λιμάνια αντιμετωπίζοντας τους εργαζομένους, την νεολαία, τους αγρότες και τους ψαράδες, το κόσμο της αλληλεγγύης στους κατατρεγμένους πρόσφυγες ως “εσωτερικούς εχθρούς”» αναφέρει η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και την Ρατσιστική Απειλή καλώντας σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, σήμερα στις 6 μ.μ.

Ξεσηκωμός σε Χίο και Λέσβο

Θέση Καράβα Μανταμάδου
EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
Μεγάλες συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στα δύο νησιά. Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στην πόλη της Μυτιλήνης ενώ κάλεσμα υπάρχει για τις 14.00 σε όλες και όλους με σκοπό τη μεταφορά τους (με πούλμαν και Ι.Χ.) στην επιταγμένη έκταση Καβακλή στον Μανταμάδο Λέσβου. Πορεία διαμαρτυρίας αυτήν την ώρα και στη Χίο. Διαδηλωτές κατευθύνονται στο γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νότη Μηταράκη και θα επιστρέψουν και πάλι στην πλατεία Πλαστήρα. Στο μεταξύ απορριμματοφόρα του Δήμου κατευθύνονται προς την περιοχή Αίπος.

Τραυματίες στη Χίο από τα πρωινά επεισόδια

Δύο πολίτες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση των κατοίκων στο μπλόκο του Αγίου Μακάριου στη Χίο τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ο πρώτος τραυματίας μεταφέρθηκε για ιατρική περίθαλψη με τραύματα στο κεφάλι που προήλθαν σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικό γκλομπ. Ο δεύτερος διακομίστηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
Θύμα της επιθετικής συμπεριφοράς των ΜΑΤ έπεσε και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης . Ο κ. Μιχαηλίδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο κι απο κει στην εισαγγελεία όπου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ επειδή ζήτησε εξηγήσεις για τον άδικο ξυλοδαρμό πολίτη ο οποίος είχε συλληφθεί και όντας τραυματισμένος αιμορραγούσε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T68bCP