Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο ανακοίνωσε ο Πέτσας

Μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο ανακοίνωσε ο Πέτσας

Τις πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωση της έντασης στο Βόρειο Αιγαίο ανακοίνωσε μέσω της τηλεόρασης του Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι θα υπάρξει μερική αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από τα νησιά της Λέσβου και της Χίου, ενώ πρόσθεσε ότι την Πέμπτη θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των τριών νησιών όπου θα κατασκευαστούν οι κλειστές δομές.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι αστυνομικές δυνάμεις θα πρέπει να δεχθούν... συγχαρητήρια επειδή έδειξαν αυτοσυγκράτηση.
«Θα πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις που έδειξαν αυτοσυγκράτηση. Είναι πρωτοφανείς εικόνες βίας αυτές που βλέπουμε. Προχωρήσαμε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση στη Λέσβο και αύριο στην Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις – κάποιες από αυτές θα επιστρέψουν στη βάση τους, στην Αθήνα, και κάποιες θα παραμείνουν στα νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μερική αποχώρηση των δυνάμεων από τα νησιά ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Την Πέμπτη συναντώνται με τον πρωθυπουργό ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των τριών νησιών, όπου θέλει να κατασκευάσει κλειστά κέντρα κράτησης η κυβέρνηση.

Σφοδρές συγκρούσεις πολιτών με ΜΑΤ στο στρατόπεδο Κυριαζή της Μυτιλήνης

Αναζωπύρωση έντασης στη Λέσβο, όπου πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο της πόλης και περικύκλωσαν το στρατόπεδο Κυριαζή, όπου βρίσκονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr τα ΜΑΤ κατέβηκαν από τις κλούβες και άρχισαν να χτυπούν τους συγκεντρωμένους, να βανδαλίζουν αυτοκίνητα και να βρίζουν κόσμο.

Διαμαρτυρία νησιωτών μπροστά από τη Βουλή

Έξω από τη Βουλή έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 Χιώτες και Λέσβιοι που βρίσκονται στην Αθήνα μέσω των συλλόγων τους όπως και η ΚΕΕΡΦΑ.
Φωνάζουν συνθήματα όπως "έξω τα ΜΑΤ από τα νησιά" και "η τρομοκρατία δεν θα περάσει", ενώ λένε όχι σε κάθε νέο ανοιχτό και κλειστό κέντρο.
Ακούγονται ακόμη συνθήματα κατά του φασισμού και υπέρ του απεγκλωβισμού των προσφύγων. Την προηγούμενη εβδομάδα οι νησιώτες είχαν πραγματοποιήσει ανάλογη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή λέγοντας ξανά όχι στα κλειστά κέντρα και ότι δεν δέχονται τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης

Έκκληση Μουτζούρη για απόσυρση των ΜΑΤ από τη Λέσβο

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης .To παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.
Κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης ζήτησε την απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ακραία γεγονότα και να υπάρξουν θύματα.
Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει επαφές με την κυβέρνηση για εύρεση λύσης και επανέναρξη του διαλόγου, εκφράζοντας, παράλληλα, την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί.
Μεταξύ άλλων ο Κώστας Μουτζούρης δήλωσε
  • Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπάρχει πιθανότητα να φτάσουμε σε ακραία γεγονότα.
  • Καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει τη σωφροσύνη και να διατάξει την άμεση απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ. 
  • Καλούμε πολίτες σε Λέσβο και Χίο να επέλθει καταλλαγή, να επιστρέψουν στις εργασίες τους και καλούμε την κυβέρνηση να διακόψει κάθε ενέργεια για την ανέγερση των δομών που έχει προαναγγείλει και την καλούμε να ξαναρχίσουμε τον διάλογο από μηδενική βάση.
  • Εξετάζουμε, παράλληλα, την πρόταση για τις δομές σε βραχονησίες, στο μέσο του Αιγαίου ή οπουδήποτε αλλού.
  • Γίνεται κοινή προσπάθεια δήμων και περιφέρειας να επέλθει καταλλαγή.
  • Έργα μεγάλα που δεν αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία και εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς δεν προχώρησαν πουθενά. 
  • Έχω πολύ μεγάλη ελπίδα ότι αυτά θα εισακουστούν.
  • Οι πολίτες προκλήθηκαν, εδάρησαν, ανέπνευσαν δακρυγόνα. 
  • Θα μεταφέρω με τον πιο επίσημο τρόπο τη δήλωσή μας προς την κυβέρνηση, ήδη έχουν γίνει κάποιες επαφές και εκτιμώ ότι θα εισακουστεί αυτή η έκκλησή μας και θα επέλθει καταλλαγή στα νησιά.
  • Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή  κατάσταση δεν θα επιλύσει τίποτα, αλλά θα φτάσουμε σε θύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

http://dlvr.it/T68bCP