Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Κόντε: Nοσοκομείο της Ιταλίας δεν τήρησε το πρωτόκολλο

Κόντε: Nοσοκομείο της Ιταλίας δεν τήρησε το πρωτόκολλο
Claudio Furlan/Lapresse via AP

Κόντε: Nοσοκομείο της Ιταλίας δεν τήρησε το πρωτόκολλο


Έκτακτη σύσκεψη στη Ρώμη για τη διαχείριση της κρίσης στην Ιταλία ● Στην Κίνα παραμένει η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων και των κρουσμάτων, ακολουθεί η Νότια Κορέα, ενώ τα νέα κρούσματα που παγκοσμίως έχουν φτάσει τα 80.000 καταγράφουν μείωση τις τελευταίες ημέρες ● Έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ να συγκεντρωθούν τα 675 εκατομμύρια δολάρια που ζήτησε ο ΠΟΥ.
Στο γεγονός ότι ένα νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο απέδωσε εν μέρει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη γειτονική χώρα θυμίζοντας ότι η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία και συμπληρώνοντας ότι αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός ενσκήπτουν προβλήματα.
Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις ο Τζουζέπε Κόντε άφησε να εννοηθεί ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.
Όμως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που στέλνει σήμερα τους ειδικούς του στην Ιταλία, μαζί με εκείνους της Ε.Ε., θεωρεί ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έπρεπε να σταματήσει μόνο τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, αλλά και εκείνες που μετέφεραν τους επιβάτες με πτήσεις τράνζιτ και δεν καταγράφτηκαν από τις αρχές με αποτέλεσμα να μην υποβληθούν στα προβλεπόμενα τεστ.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο ωστόσο, ο Κόντε συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς οι νεκροί της επιδημίας έχουν φτάσει τους επτά, τα κρούσματα μόλυνσης έχουν ξεπεράσει τα 220 από τα οποία 30 είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε ακόμα 28 χώρες και περιοχές, με τον απολογισμό των θυμάτων να ανέρχεται σε τουλάχιστον 24, όπως μετέδωσε το Reuters. Συνολικά ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 2.663, από τους οποίους οι 2.563 έχουν καταγραφεί στη Χουμπέι, μετά από 70 ακόμα νεκρούς στην Κίνα
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως έφτασε σε 80.000 και στην ηπειρωτική Κίνα, εκτός των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, σε 77.658. Τα 509 νέα κρούσματα είναι περισσότερα από τα 409 που καταγράφηκαν την Κυριακή.

Αίρεση στο επίκεντρο της επιδημίας στη Ν. Κορέα

Στη Νότια Κορέα έχουν ενισχυθεί στο μέγιστο τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, ενώ 60 άτομα προστέθηκαν στη λίστα των ασθενών που έχουν μολυνθεί αυξάνοντας τον αριθμό σε 893.
Από τα νέα κρούσματα, τα 16 αναφέρθηκαν στην πόλη Ντέγκου, όπου έχει την έδρα της μια χριστιανική αίρεση που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης, και 33 στην επαρχία Βόρεια Τσονγκσάνγκ, που την περιβάλλει.
Επιπλέον, ακόμα ένας ασθενής υπέκυψε, γεγονός που αυξάνει τον απολογισμό των νεκρών στη Νότια Κορέα εξαιτίας της επιδημίας του COVID-19 σε 8. Η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων σημαίνει η χώρα συνεχίζει να είναι η μεγαλύτερη εστία του ιού εκτός της ηπειρωτικής Κίνας.

Αποθεραπεύτηκαν οι ασθενείς στο Βιετνάμ

Αντίθετα, οι 16 άνθρωποι οι οποίοι μολύνθηκαν στο Βιετνάμ αποθεραπεύτηκαν, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας, προσθέτοντας ότι δεν έχουν καταγραφεί νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μετά τη 13η Φεβρουαρίου.
Ο τελευταίος άνθρωπος που είχε προσβληθεί, 50χρονος που μολύνθηκε όταν η κόρη του επέστρεψε από ένα ταξίδι της στην πόλη Γουχάν έχει αποθεραπευθεί και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, τόνισε το υπουργείο Υγείας. Η κατάσταση των υπολοίπων, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους τριών μηνών, παρουσιάζει βελτίωση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης κατέγραψαν άλλα δύο κρούσματα, γεγονός που αυξάνει το σύνολο στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας σε 37.Πρόκειται για μία 31χρονη γυναίκα, 31 ετών, συγγενής της οποίας έχει ιστορικό ταξιδιών στην Κίνα, εξήγησε στέλεχος του ταϊλανδικού υπουργείου Υγείας και το δεύτερο ένας 29χρονος επαγγελματίας οδηγός, που είχε μεταφέρει Κινέζους τουρίστες.
Από τους 37 ασθενείς, οι 22 αποθεραπεύηκαν και έλαβαν εξιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι 15 ακόμη νοσηλεύονται.

Έκκληση Γκουτέρες για τα  675 εκατ. δολ.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε χθες όλες τις χώρες του κόσμου να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος η επιδημία πνευμονίας  να προκαλέσει κρίση με «δραματικές συνέπειες» για τη δημόσια υγεία και για την οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων του ΠΟΥ, ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να καλυφθεί πλήρως το αίτημα του Οργανισμού να συγκεντρωθούν 675 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αντίδρασή του στην επιδημία του COVID-19 το προσεχές τρίμηνο.
«Όλες οι χώρες -καθώς πλέον το πρόβλημα πλήττει πολλές χώρες του κόσμου- πρέπει να κάνουν το παν ώστε να είναι προετοιμασμένες» για την αντιμετώπιση της επιδημίας, σημείωσε ο Γκουτέρες έπειτα από την ενημέρωσή του από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους και άλλους αξιωματούχους.
«Είναι ακόμη εφικτό να περιοριστεί η επιδημία, όμως αν κάποιοι αποτύχουν, αν κάποιοι δεν κάνουν όλα όσα απαιτούνται, η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο με δραματικές συνέπειες για την υγεία και για την οικονομία παγκοσμίως», προειδοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ.
Η έκκληση του ΠΟΥ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια σε κυβερνήσεις που δεν έχουν στη διάθεσή τους μέσα και να «αποφευχθεί» το ενδεχόμενο αυτή η «τραγική επιδημία» να μετατραπεί σε «παγκόσμιο εφιάλτη», συμπλήρωσε.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο του κινεζικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων του COVID-19 στην Κίνα είναι θετική τάση κι εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Financial Times / Η Ελλάδα σύντομα θα γίνει η φτωχότερη χώρα της ΕΕ – Χειρότερα και από Βουλγαρία

Αυγή Newsroom «Με το χάσμα με τη Βουλγαρία να μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη...