Από ποιο πόλεμο μας έσωσε η Μέρκελ; Σενάρια τρόμου για να πάμε αδιαμαρτύρητα σε τραπέζι διαπραγμάτευσης
Η γερμανική εφημερίδα Bild δεν είναι γνωστή για την εγκυρότητα της. Παρόλα αυτά έχει εκατομμύρια αναγνώστες στη Γερμανία και δυστυχώς παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της γερμανικής κοινής γνώμης. Από χθες πολλοί από τους αναγνώστες της θα θαυμάζουν τις διπλωματικές ικανότητες της καγκελάριου Α.Μέρκελ, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “σταμάτησε στο παρά πέντε ελληνοτουρκικό πόλεμο”!!!
Από ποιον πόλεμο ακριβώς μας έσωσε η κυρία Μέρκελ; Φθάσαμε πράγματι τόσο κοντά σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία;
Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν φαίνεται να ΄χουν σχέση με την πραγματικότητα και γι΄ αυτό η αναπαραγωγή τους στην Ελλάδα, προκαλεί δικαιολογημένη καχυποψία.
Ζούμε την εξέλιξη μιας ελληνοτουρκικής κρίσης. Οι προβλέψεις λένε ότι δεν θα ΄ναι αυτή η “τελική της φάση”. Τα πιο σοβαρά έπονται, το φθινόπωρο. Από χθες το μεσημέρι “κύκλοι” διαρρέουν πληροφορίες περί αποκλιμάκωσης ,αναγκάζοντας το ΓΕΕΘΑ να διευκρινίσει ότι κάτι τέτοιο ακόμη δεν μπορεί να υποστηριχθεί από γεγονότα. Η κρίση ξεκίνησε προχθές το πρωί και είναι βέβαιο ότι δεν υπήρξε ούτε στιγμή κάποιο γεγονός που να στηρίζει το “ρεπορτάζ” της Bild για την …αποφυγή πολέμου με παρέμβαση Μέρκελ.
Εκτός από το “φτιασίδωμα” του προφίλ της Μέρκελ, θα μπορούσε κάποιος καχύποπτος να υποστηρίξει ότι στόχος τέτοιων δημοσιευμάτων είναι και να τρομοκρατηθεί η ελληνική κοινή γνώμη. Το να πειστεί ο Έλληνας πολίτης ότι κινδυνεύει με πόλεμο, ίσως να τον κάνει πιο ευάλωτο στις πιέσεις που ήδη ασκούνται από τη Γερμανία κι όχι μόνο για “συνετό ελληνοτουρκικό διάλογο”!
Είναι σφές τι θέλουν οι “σύμμαχοι και φίλοι” από την Ελλάδα και πρώτη απ΄ όλους η Γερμανία: να “κλείσουμε” τα ελληνοτουρκικά άρον, άρον και με ατζέντα που θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα που θέτει η Τουρκία. Γνωρίζουν καλά ότι οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και ειδικά η σημερινή θα ΄χει μεγάλες αντιστάσεις από την κοινή γνώμη σε οποιαδήποτε συζήτηση για το Αιγαίο και τα συμφέροντα της χώρας στη νοτιοανατολοκή Μεσόγειο. Οι απειλές πολέμου πιστεύουν ότι μπορούν να κάμψουν αυτές τις αντιστάσεις.
Για να τελειώνουμε: δεν είναι απλό να φθάσουν δύο χώρες σε πόλεμο. Ακόμη και αν πρόκειται για Ελλάδα και Τουρκία. Υπάρχουν πάρα πολλά βήματα από την κρίση μέχρι τον πόλεμο και δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι κάποιοι παραβλέπουν την απόσταση μεταξύ των δύο.
Είναι επίσης δεδομένο ότι αν η Ελλάδα εκπέμπει με συνέπεια μήνυμα αποτροπής προς την Τουρκία, ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να κάνει το παραπάνω βήμα. Είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση επιτέλους να αξιοποιήσει και την στραιτωτική ισχύ ως διπλωματικό χάρτι ή όχι; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί κι όχι αν είναι έτοιμες οι ΕΔ να αντιμετωπίσουν μια ελληνοτουρκική κρίση. Αυτό έχει απαντηθεί ήδη…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου