Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Τρομάζουν οι προβλέψεις για τις συνέπειες του κορονοϊού: Αρμόδιοι μιλούν για την επόμενη μέρα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από 
Κορονοϊός Ελλάδα (2118)
Βρείτε μας
Η τουριστική σεζόν που κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, σε συνδυασμό με τα δομικά προβλήματα που άφησε η πολυετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αναμένεται να προκαλέσουν βαθιά ύφεση με λουκέτα σε επιχειρήσεις και υψηλή ανεργία όπως λένε οικονομολόγοι, επιχειρηματίες κι εκπρόσωποι εργαζομένων.
Η πανδημία του κορονοϊού χτύπησε πολλού κλάδους της ελληνικής οικονομίας και κυρίως τη λεγόμενη βαριά «βιομηχανία», τον τουρισμό. Το πρωτόγνωρο lockdown που επιβλήθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού και να περιοριστούν οι ασθενείς προκάλεσε ντόμινο προβλημάτων στην ήδη πληγωμένη από την πολυετή κρίση, ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ όπως ανακοινώθηκαν στις 20 Ιουλίου 2020, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνιο του 2020 ήταν 1.126.173 ενώ τον Ιούνιο του 2019 ήταν 938.819 (ποσοστιαία μεταβολή 19,96%). Η μεγάλη πλειοψηφία ανέργων, δηλαδή 392.069 άτομα είναι ηλικίας 30-44 ετών και ακολουθούν οι ηλικίες 45-54 ετών, που είναι 259.711 άτομα.
Ειδικοί οικονομολόγοι, επιχειρηματίες και συνδικαλιστικοί φορείς εργαζομένων, θεωρούν δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβριο η ύφεση που θα έρθει, θα πλήξει ακόμα περισσότερα νοικοκυριά.

«120.000 - 150.000 νέοι άνεργοι»

Με τα σημερινά δεδομένα «η μέση αναμενόμενη ύφεση -όσον αφορά το βάθος της- αναμένεται να είναι από 7,2% έως 8% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών» αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης, μιλώντας στο Sputnik.
«Η ύφεση έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στον συντελεστή εργασία και υπολογίζουμε γύρω στους 120.000 έως 150.000 νέους ανέργους. Είναι ένα σημαντικό θέμα» προσθέτει ο κ. Πετράκης προσθέτοντας ότι από το 2021 αναμένεται μια αξιόλογη ανάκαμψη εάν βέβαια «δεν έρθει ένα δεύτερο κύμα ισχυρής πανδημίας».
Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική την εισροή κεφαλαίων από την Ε.Ε. όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία θα αποτυπωθεί στην ελληνική οικονομία, όπως είπε, από το 2021 μέχρι και το 2023.

Πτώση τζίρου 60%

Αντίθετη άποψη περί των κονδυλίων που πήρε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο Sputnik:
«Αυτά είναι σαν το φάρμακο μετά θάνατον. Τι να το κάνεις άμα ο ασθενείς έχει πεθάνει;»
Ο κ. Φιλιππίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα κι ότι «έπρεπε να ακούσει τις προτάσεις που εισηγηθήκαμε στην κυβέρνηση από τις 14 Απριλίου όταν ακόμα υπήρχε καταναλωτικό κεφάλαιο». Τότε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε προτείνει προς την κυβέρνηση τη δυνατότητα δανειοδότησης προς όλους τους επαγγελματίες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και την αποπληρωμή των δανείωναπό τους επαγγελματίες σε 60 δόσεις.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για την αγορά, που δεν είχε καθόλου έσοδα όταν ήταν κλειστή η αγορά και πλέον η πτώση του τζίρου κυμαίνεται στο 60-70%. «Θα δούμε λουκέτα, απολύσεις και ανεργία» κατέληξε ο κ. Φιλιππίδης.
Για πτώση τζίρου από 50% σε μη τουριστικές περιοχές που φτάνει έως και το 80% στις τουριστικές περιοχές μιλάει στο Sputnik και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας ότι πρέπει να επιδοτηθεί η εργασία κι όχι η ανεργία.  
«Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ έως και 12% φέτος, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με τη μείωση του τζίρου τους να φτάνει έως και 50% σε μη τουριστικές περιοχές, και πάνω από 80% σε τουριστικές περιοχές, πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος ενίσχυσης της ρευστότητάς τους, καθώς παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται μέσω του τραπεζικού συστήματος. Χρειάζεται επίσης να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση εξαρτάται και από τα εισοδήματα των εργαζομένων» τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. 
Ο πρόεδρος του ΕΕΑ θεωρεί ότι από τον Σεπτέμβριο η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία θα είναι καταστροφική
«Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δίλημμα. Ή στηρίζει άμεσα επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους ή από τον Σεπτέμβριο κιόλας η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία θα είναι καταστροφική, με πάνω από 100.000 "λουκέτα" και περισσότερους από 250.000 νέους ανέργους. Μπορεί η πρόσφατη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. να γέννησε αισιοδοξία, ωστόσο η ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσει να έρχεται στην Ελλάδα μετά από έναν χρόνο, διάστημα πολύ μεγάλο για να αντέξουν επιχειρήσεις και  εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα εδώ και τώρα» κατέληξε. 

Πτώση τζίρου και λουκέτα και στην εστίαση

Πτώση τζίρου κατά 60% καταγράφει και η εστίαση, σύμφωνα με το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτη καταστημάτων εστίασης, Νίκο Νυφούδη.
Ο κλάδος της εστίασης που γνωρίζει ιδιαίτερη πτώση εξαιτίας και της χαμηλής τουριστικής έλευσης αποτελεί «σήμερα για την ελληνική οικονομία ό,τι ήταν η οικοδομήτη δεκαετία του '80» εξηγεί ο κ. Νυφούδης επισημαίνοντας τους δεκάδες κλάδους επαγγελματιών που συνδέονται με αυτή.
«Όπως οι αγρότες, οι ψαράδες και τα οινοποιεία. Ξέρετε, η εστίαση είναι ο βασικός πελάτης της πρωτογενούς παραγωγής» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Νυφούδης θεωρεί ότι πολλά καταστήματα θα οδηγηθούν στο λουκέτο, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι οι ιδιοκτήτες, αλλά και οι εργαζόμενοι. Ζητά από την κυβέρνηση να ακολουθήσει -πέρα από το μοντέλο της επιδοματικής πολιτικής, το οποίο και χαρακτηρίζει θεραπευτικό- την ουσιαστική στήριξη του κλάδου σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθεί η Βρετανία.
«Στην Αγγλία, όπου διαθέτω καταστήματα, συμπληρωνόταν από την κυβέρνηση το ποσό που έχαναν από τον μισθό τους οι εργαζόμενοι, ενώ τον Ιανουάριο θα δοθεί επιδότηση 1.000 λιρών για κάθε εργαζόμενο που θα κρατήσει η επιχείρηση από τον Οκτώβριο και μετά» ανέφερε.

«Έρχεται δύσκολος χειμώνας»

Δύσκολο χαρακτηρίζει τον χειμώνα που θα έρθει και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Χάρης Κυπριανίδης.
«Περιμένουμε το αποτέλεσμα της έλλειψης του τουρισμού το οποίο θα φανεί από τον Σεπτέμβριο και μετά. Ήδη οι άνεργοι ξεπερνούν το 1.000.000 όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ για τον Ιούνιο και σκεφτείτε ότι αυτοί είναι οι εγγεγραμμένοι, διότι πολλοί δεν γράφονται στον ΟΑΕΔ καθώς ξέρουν ότι δεν έχουν τα ένσημα για να πάρουν επίδομα. Παρότι είμαστε αντίθετοι στην επιδοματική πολιτική και ζητάμε να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, εντούτοις πρέπει να στηριχτούν οι άνεργοι και τα νοικοκυριά και να δοθούν επιδόματα» είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου