Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ανακοίνωσε την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών στις «αμφισβητούμενες περιοχές» της ανατολικής Μεσογείου.
Γέφυρες συνεννόησης με την Ελλάδα φαίνεται ότι ρίχνει η Τουρκία, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, να προαναγγέλλει την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών στις «αμφισβητούμενες περιοχές» της ανατολικής Μεσογείου.
«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφισβητούμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο CNN Turk.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : HELLENICNAVY.GRL
Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός γείτονας και έχουμε ιστορικές σχέσεις. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα με διάλογο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».
Υπενθυμίζεται ότι η εξέλιξη αυτή, έρχεται λίγες ημέρες μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, με αφορμή την έκδοση τουρκικής Navtex στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η αντίδρασης της Ελλάδας ήταν άμεση, καθώς έσπευσε να καταδικάσει τις κινήσεις της γειτονικής χώρας, αλλά και να θέσει σε ύψιστο συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων, και ιδίως στο Καστελλόριζο, αναπτύχθηκε μεγάλο μέρος του ελληνικού στόλου, μία κίνηση την οποία μιμήθηκε και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, και κατόπιν της διεθνούς -και δη της γερμανικής- παρέμβασης, οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε εκτόνωση της κρίσης, με τη σταδιακή απόσυρση των πολεμικών πλοίων.
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC / MENELAOS MYRILLAS
Παράλληλα, το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσει τις τουρκικές έρευνες, αγκυροβόλησε και πάλι στο λιμάνι της Αττάλλειας, μην αποπλέοντας προς την περιοχή της τουρκικής Navtex.
Στην Αθήνα η Ισπανίδα ΥΠΕΞ
Στο μεταξύ, με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, συναντώνται σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα τεθούν όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο - μετά και την ένταση που προκλήθηκε λόγω της τουρκικής Navtex στα ανοιχτά του Καστελλόριζου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου