Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Κορονοϊός: Επείγουσα ανακοίνωση του Χαρδαλιά για τους μουσουλμάνους


ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός Ελλάδα (2183)
0 10
Βρείτε μας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση για τη μουσουλμανική εορτή του Κορμπάν μπαϊράμ. Ποια μέτρα καθιστά αναγκαία.

Επείγουσα ενημέρωση για τη μουσουλμανική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ εξέδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπό τον φόβο της διασποράς του κορονοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, ο αρμόδιος υφυπουργός επεσήμανε ότι τα θρησκευτικά καθήκοντα των μουσουλμάνων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα στα τζαμιά, όπου επιτρέπεται ένα άτομο ανά 5 τ.μ. και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Σε Τζαμιά που είναι μεγαλύτερα από 500 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 100 άτομα. Κάθε πιστός πρέπει να έχει μαζί του το δικό του χαλάκι προσευχής.

Την ίδια ώρα, απαγορεύεται η τέλεση προσευχών σε δημόσιους χώρους, ενώ όσοι δήμοι έχουν παραχωρήσει δημόσιους χώρους για την πραγματοποίησή τους, πρέπει άμεσα να ανακαλέσουν αμέσως τις σχετικές άδειες.

Στα προαύλια των τζαμιών, παράλληλα, επιτρέπεται να συγκεντρωθούν μέχρι 10 άτομα και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα.

Φυσικά, οι χειραψίες, τα χειροφιλήματα, η ανταλλαγή ασπασμών και εναγκαλισμών αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους. «Η προσευχή στο σπίτι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τους».

Απαγορεύεται επίσης, η συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων σε εορταστικά γεύματα ή δείπνα.

«Ευχόμαστε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας χρόνια πολλά για την αυριανή εορτή και επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, ώστε κάθε μέρα χαράς και προσευχής αφιερωμένη στον Θεό να μη μετατραπεί σε αιτία και εστία μετάδοσης του κορονοϊού» κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 31η Ιουλίου είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές των μουσουλμάνων, η εορτή για τη Θυσία του Αβραάμ, το Ιντ αλ-αντχά ή Κουρμπάν μπαϊράμ.

Η εμπειρία του Ραμαζανιού

Στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου είχε διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, η οποία φέρεται να οφειλόταν στον εορτασμό των τοπικών μουσουλμανικών πληθυσμών για το τέλος του Ραμαζανιού.

Έτσι, η Πολιτική Προστασία θέλει να προλάβει μια αντίστοιχη έξαρση του ιού, αποφεύγοντας την αναζωπύρωση της εστίας στους «μουσουλμανικούς» νομούς της Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αλέξανδρος Μεταξάκης / Έπαθε 2 θρομβώσεις από το εμβόλιο της AstraZeneca – Στις 10 Οκτωβρίου εκδικάζεται η αγωγή

  09.05.24  08:57 Αυγή Newsroom Κανείς από την εταιρεία ή το ελληνικό δημόσιο δεν επικοινώνησε ποτέ μαζί του – Δύο αναβολές έχει πάρει η δίκ...