Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Σήμερα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή έπειτα από τη μετατροπή σε τζαμί


ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (158)
Βρείτε μας
Μουσουλμανική προσευχή θα τελεστεί, σήμερα (24/07), στην Αγία Σοφία μετά την εκ νέου μετατροπή του μνημείου σε τζαμί, προκαλώντας αντιδράσεις στην Αθήνα.
Η Αγία Σοφία μετετράπη εκ νέου σε τζαμί, στις 10 Ιουλίου, με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας να ακυρώσει διάταγμα του Μουσταφά Κεμάλ από το 1934, σύμφωνα με το οποίο το μνημείο λειτουργούσε πλέον ως μουσείο.
Έτσι, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει δηλώσει ότι η πρώτη μουσουλμανική προσευχή θα γίνει, σήμερα (24/07), στην Αγία Σοφία και, μάλιστα, έχουν γίνει μετατροπές στον εσωτερικό χώρο του μνημείου. 

Τα χαλιά και οι κουρτίνες στις αγιογραφίες

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γερλικαγιά, εξέδωσε οδηγίες στους πιστούς σχετικά με το τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους κατά την προσέλευσή τους στο τέμενος. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Daily Sabah», ζήτησε από τους Μουσουλμάνους να έχουν μαζί τους μάσκα και χαλί προσευχής, ενώ πρέπει να επιδείξουν υπομονή και κατανόηση.
Όπως γνωστοποίησε, θα υπάρξουν διάφοροι χώροι προσευχής για τους πιστούς, ενώ τόνισε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό.
Ακόμα, έχουν τοποθετηθεί χαλιά μέσα στην Αγία Σοφία για την προσευχή και, σύμφωνα με τις πληροφορίες των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από ντόπια υλικά, ύστερα από εντολή του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος επέλεξε ακόμα και το χρώμα τους.
​Κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής στο τζαμί, οι αγιογραφίες και τα χριστιανικά ψηφιδωτά θα είναι καλυμμένα με κουρτίνες.
Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, είχε γνωστοποιήσει προ ημερών ότι θα υπήρχε παρέμβαση σε όσα ψηφιδωτά «βλέπουν» στην κατεύθυνση της Κάαμπα προς τη Μέκκα, όπου προσεύχονται οι Μουσουλμάνοι. 

Το βίντεο του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Ο Ερντογάν, πριν από δύο ημέρες, δημοσίευσε βίντεο στο Twitter αφιερωμένο στην Αγία Σοφία, στο οποίο ακούγονται τραγούδια τόσο από Τούρκους καλλιτέχνες όσο και από Μουσουλμάνους που βρίσκονται σε άλλες χώρες, όπως είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Αζερμπαϊτζάν.
Στην ανάρτησή του, ο Τούρκος Πρόεδρος έγραψε το εξής:
«Αγία Σοφία, στον τρούλο σου να φυσήξει ο άνεμος της ελευθερίας. Εσύ ήσουν πάντα δική μας κι εμείς δικοί σου».

Έως 1.000 πιστοί στη σημερινή προσευχή

Ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας υπό την αιγίδα της οποίας τελεί πλέον η Αγία Σοφία, τόνισε πρόσφατα πως θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ακόμα, όσον αφορά στην προσέλευση των πιστών, είπε:
«Πιστεύω θα έρθουν από 700 μέχρι 1.000 πιστοί. Υπάρχει και μια εσωτερική αυλή, θα μπορούσε να μπει κόσμος και εκεί».

​Διαμαρτυρία στην Αθήνα, ο Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου, όπως γνωστοποίησε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών την Πέμπτη (23/07). 
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
«Την Παρασκευή, 24 Ιουλίου ε.ε. και ώρα 20:00, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό, o Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, θα προστεί της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών».
Ακόμα, σε πολλές Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα, οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα στις 12:00 και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.
Επίσης, διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με τη συγκέντρωση να έχει προγραμματιστεί για τις 19:00, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, κοντά στην παλιά Βουλή.
«Εκπρόσωποι του ακροδεξιού φάσματος αναμένεται να βρίσκονται εκεί, δεν θέλουμε καμία σχέση μαζί τους» έχουν αναφέρει οι διοργανωτές.
Κατά την προγραμματισμένη κινητοποίηση αναμένεται να παραθέσουν ομιλίες ιστορικοί, συγγραφείς και θεολόγοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου