“Είναι δύσκολο να μην είμαστε αρνητικοί με την Τουρκία, δεδομένου του προβλήματος αξιοπιστίας της κεντρικής τράπεζας, μιας περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης και ενός αδύναμου θεμελιώδους σημείου εκκίνησης”, δήλωσε ο Win Thin, παγκόσμιος επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής στους Brown Brothers Harriman. Η τουρκική λίρα έφτασε σήμερα σε νέο αρνητικό επίπεδο ρεκόρ έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων, καθώς οι ανησυχίες για τα εξαντλημένα αποθέματα και την εγχώρια ζήτηση για αμερικάνικα δολάρια έφεραν την Τρίτη μέρα υποχώρησης της τουρκικής λίρας παρά τις δαπανηρές κρατικές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των συναλλαγών.
Το νόμισμα υποχώρησε πέρα από κρίσιμο σημείο 7 έναντι του δολαρίου, αφού ο Τούρκος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες σχετικά με την πτώση του buffer ξένου συναλλάγματος και επέμεινε σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές ονόμασαν υπερβολικά αισιόδοξη άποψη για τον πληθωρισμό. Ξεκινώντας με μια σύντομη πτώση αργά τη Δευτέρα, η ευμετάβλητη διαπραγμάτευση αυτή την εβδομάδα είδε τη λίρα να ξεσπά σε μια κατρακύλα μετά την σχετική σταθεροποίησή της τους τελευταίους δύο μήνες.
Τα στοιχεία και οι πηγές δείχνουν ότι τους τελευταίους μήνες, οι κρατικές τράπεζες έχουν πουλήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσουν τη λίρα σταθερή. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα τις τελευταίες τρεις μέρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών. Συνολικά, υπολογίζουν ότι αυτές οι παρεμβάσεις ανήλθαν σε περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που ξεκίνησαν στις αρχές του περασμένου έτους. Τα ακαθάριστα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας έχουν μειωθεί στα 49 δισεκατομμύρια δολάρια από 81 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, με τις διάφορες πηγές να ανακοινώνουν διαφορετικές εκτιμήσεις.
Η έκρηξη υποτίμησης της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι τα εργαλεία κρατικής παρέμβασης εξαντλούνται, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές. «Πιθανώς οι τοπικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα όριά τους μετά τις συνεχείς παρεμβάσεις και οδηγίες εκ μέρους της Τουρκικής Κεντρικής τράπεζας και δεν είναι σε θέση να συνεχίζουν την επιθετική πολιτική πώλησης ξένου συναλλάγματος», δήλωσε ο Viktor Szabo στο Aberdeen Standard Investments.
Πρόσθεσε ότι η τοπική ζήτηση οδηγεί τη λίρα σε πτώση αφού οι ζήτηση για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα έφτασαν σε ρεκόρ ύψους σχεδόν 204 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα μέσα Ιουλίου. Η τουρκική λίρα υποχώρησε 0,6% στα 6,98 έναντι του δολαρίου σήμερα, αφού χθες είχε αγγίξει στο 7,005. Το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών είναι 7.269 σετ στις 7 Μαΐου του 2020. Το τουρκικό νόμισμα άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στα 8.2408 έναντι του ευρώ και έφτασε επίσης στο πιο αδύναμο επίπεδο έναντι του καλαθιού των «σκληρών» νομισμάτων. Ο κύριος δείκτης μετοχών της Κωνσταντινούπολης μειώθηκε κατά 1,5% χθες.
Η κυβέρνηση επιμένει στην άποψη της ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να παρεμβαίνει κατά καιρούς για τη σταθεροποίηση του νομίσματος. Ο Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Ούσαλ δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι τα αποθέματα θα κυμαίνονται φυσικά κατά τη διάρκεια πανδημίας και επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αυτό το μήνα, νωρίτερα από ό, τι αναμένουν οι περισσότεροι οικονομολόγοι. Πριν από δύο χρόνια, οι ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας προκάλεσαν εν μέρει μια νομισματική κρίση που οδήγησε την οικονομία της Τουρκίας σε ύφεση. Φέτος, η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να συρρικνώσει ξανά την τουρκική οικονομία, ενώ οι ανησυχίες έχουν μειωθεί ότι τα χαμένα τουριστικά έσοδα θα διογκώσουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου