ΥΓΕΙΑ
Ο ένας -ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας- προανήγγειλε χθες το πρωί παράταση του λοκντάουν μετά τις 7 Δεκεμβρίου πριν καν συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μελετήσει τα στοιχεία και εισηγηθεί στην κυβέρνηση, ο άλλος -ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας- μίλησε το απόγευμα για «τρίτο κύμα» της πανδημίας και το εμβόλιο που «είναι εδώ» και θα μας βγάλει σύντομα από τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε πριν καν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Οι αριθμοί, πάλι, είναι πεισματάρικοι: τα γνωστά κρούσματα κρατιούνται ψηλά -2.186 χθες σε 19.112 μοριακά τεστ, ενώ ο δείκτης θετικότητας που δείχνει πόσο επαρκείς είναι οι έλεγχοι σε σχέση με τη διασπορά της επιδημίας ήταν 11,4% (που σημαίνει ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ), όταν, σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ, ένα θετικό ποσοστό κάτω του 5% είναι ένας δείκτης ότι η επιδημία είναι υπό έλεγχο σε μια χώρα. Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών ήταν 89 και οι βαριές νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 613, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.
Οι δηλώσεις των μελών της κυβέρνησης προδίδουν το άγχος της ανεπάρκειάς της να αντιμετωπίσει μία πανδημία με την πρέπουσα σοβαρότητα και αντανακλαστικά. Επαναπαύτηκε από την... επιτυχία του πρώτου κύματος, όταν κλειστήκαμε νωρίς όλοι μέσα, κέρδισε χρόνο τον οποίο δεν εκμεταλλεύτηκε για να ενισχύσει το ΕΣΥ, άνοιξε την οικονομία και τον τουρισμό χωρίς μέτρα ουσιαστικής προστασίας και όταν ο ιός άρχισε να δείχνει τα δόντια του, τον αγνόησε, μπερδεύτηκε στο μέτρημα (;) και σήμερα η Κεντρική Μακεδονία θυμίζει Μπέργκαμο και η πανδημία έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε ολόκληρη τη χώρα, απειλώντας με επιδημικές εξάρσεις παντού.
Εισηγήσεις
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα και αύριο, θα μελετήσει τα στοιχεία, θα εισηγηθεί, ενώ κρίσιμες θα είναι και οι συνεδριάσεις της ερχόμενης βδομάδας. Αν μέχρι τότε δεν σημειωθεί κάμψη των θανάτων και των βαριών νοσηλειών στις ΜΕΘ, τότε θα υπάρχει θέμα, δηλαδή θα παραταθεί το λοκντάουν μέχρι και τα Χριστούγεννα.
Ενα ίσως περισσότερο αξιόπιστο στοιχείο, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, δεδομένου ότι οι βαριές νοσηλείες και οι θάνατοι αντικατοπτρίζουν την προ δεκαημέρου κατάσταση. Υπάρχει και η ψυχολογική παράμετρος, σημειώνουν οι επιστήμονες, που δεν επιτρέπει να μιλάμε για γιορτές όταν οι θάνατοι αγγίζουν την εκατοντάδα καθημερινά, οι βαριά νοσούντες στις ΜΕΘ σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και το ΕΣΥ με το ελλειμματικό δυναμικό του έχει γονατίσει.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιμένει και περιμένει να δει πότε θα έρθει το εμβόλιο. Ομως ο εμβολιασμός δεν λύνει το πρόβλημα ως διά μαγείας όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση. «Η ανοσία της κοινότητας θα χρειαστεί μήνες -μέχρι το καλοκαίρι- αλλά ακόμα και οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο θα χρειαστεί να προσέχουν μέχρι τον Μάρτιο.
Μετά την πρώτη δόση θα περιμένουν 28 μέρες για να κάνουν τη δεύτερη δόση και στη συνέχεια 2-4 εβδομάδες για να βγουν τα αντισώματα. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να κάνουν ένα τεστ για να διαπιστώσουν ότι έχουν αντισώματα», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE). Αρα δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που κάνει κάποιος την πρώτη δόση του εμβολίου έχει καθαρίσει. Μετά από δίμηνο. Από εκεί και πέρα, εξηγεί ο καθηγητής, θα αρχίσει να αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας.
Χρειάζεται επομένως η πολιτεία να σοβαρευτεί, να στηρίξει έστω και τώρα με προσλήψεις το ΕΣΥ και να λάβει τα μέτρα που έχουν συστήσει οι ειδικοί επιστήμονες από την πρώτη στιγμή για τους χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός - π.χ. Μέσα Μεταφοράς και σχολεία, χώροι εργασίας που έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Και φυσικά τήρηση των κανόνων των αποστάσεων, της χρήσης μάσκας και της υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού από όλους εμάς.
«Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη μέρα που θα έρθουν τα εμβόλια»
«Ουδέποτε στα χρόνια της Μεταπολίτευσης έχουν γίνει τόσα πολλά πράγματα για το ΕΣΥ όσα έκανε η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη», μας είπε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην προγραμματισμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Μίλησε ακόμα για «τρίτο κύμα» ενός «ιού πάρα πολύ επικίνδυνου».
«Εχουμε εντολή να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε το ΕΣΥ», πρόσθεσε και ανακοίνωσε τις μετακινήσεις στη Βόρεια Ελλάδα οκτώ γιατρών της Αττικής και του Κέντρου Υγείας Λυγουρίου Αργολίδας (με διπλασιασμό των αμοιβών τους για όσο χρόνο απασχοληθούν εκεί) και την εθελοντική προσφορά 22 γιατρών ιδιωτικών ομίλων της Υγείας.
«Ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω», τόνισε και πρόσθεσε: «με το που θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια στη χώρα μας, την επόμενη μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».
«Η διασπορά είναι σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα και ο κίνδυνος παρών»
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιδημικής έξαρσης σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εξηγεί ότι «υπάρχει μια ελάττωση, αλλά δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ υψηλός σε όλη την Ελλάδα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται πάρα πολύ, επομένως είναι πολύ πιθανό να πάρει παράταση το λοκντάουν». Είναι η πορεία του ιού τέτοια, μας λέει, «οι καμπύλες ανεβαίνουν γρήγορα, αλλά πέφτουν πολύ αργά». Παρόμοιες πορείες με τη χώρα μας κατέγραψε και στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, «τα συμπεράσματα για παράταση ή μη είναι πρόωρα» καθώς «η Επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ακόμα, θα συνεδριάσει σήμερα και αύριο, θα μελετήσει τα νέα δεδομένα και θα αποφανθεί».
«Η Αθήνα είναι λίγο καλύτερα από τη Θεσσαλονίκη, αλλά η επαρχία είναι αρκετά ψηλά», τονίζει και σημειώνει ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη μετρούν τον μισό πληθυσμό της χώρας, αλλά όσον αφορά τα κρούσματα μετρούν λίγο λιγότερα από το 1/3. Αναλύοντας τα χθεσινά στοιχεία, επισημαίνει ότι η υπόλοιπη Ελλάδα έχει πολύ περισσότερα κρούσματα -1.358- σε σύγκριση με την πρωτεύουσα και τη συμπρωτεύουσα που κατέγραψαν 828 διαγνώσεις. «Η διασπορά είναι σε ολόκληρη τη χώρα σήμερα και ο κίνδυνος παρών», μας λέει και θυμίζει ότι «χρειάζεται συνεχής προσπάθεια από όλους».
! Η Θεσσαλονίκη μέτρησε χθες 453 γνωστά κρούσματα, με την Αττική να ακολουθεί με 375 διαγνώσεις. Τριψήφιες καταγραφές είχαν η Λάρισα (129) και η Πέλλα (115), ενώ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σημείωσαν η Ημαθία (86), η Δράμα (70), η Καβάλα (65) και τα υπόλοιπα σε ακόμα 43 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου