Στο θρίλερ της Ρόδου, οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού προξενείου με την κατηγορία της κατασκοπείας καθώς και 52χρονου μάγειρα.
Αντιμέτωποι με τρία αδικήματα βρίσκονται ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 52χρονος μάγειρας που συνελήφθη στη Ροδόπη, ενώ ο πρώτος θα απολογηθεί τη Δευτέρα.
Σε βάρος των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τρία αδικήματα, ενώ βρίσκονται υπό κράτηση, ο 35χρονος μέχρι την απολογία του στις 21 Δεκεμβρίου και ο 52χρονος έως ότου μεταφερθεί στη Ρόδο προκειμένου να παρουσιαστεί στην ανακρίτρια Ρόδου.
Την ίδια ώρα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδίκασε τη σύλληψη του 35χρονου γραμματέα του προξενείου του στη Ρόδο και κάνει λόγο «για παραβίαση των διατάξεων των διεθνών συμβάσεων» από την πλευρά της Ελλάδας.
Αρνείται τις κατηγορίες
Δίνοντας γραπτώς τις εξηγήσεις του, την Παρασκευή, ο 35χρονος, σύμφωνα με το rodiaki.gr, φέρεται να παραδέχεται ότι γνωρίζει τον 52χρονο συγκατηγορούμενό του, ωστόσο, αρνείται κατηγορηματικά ότι λάμβανε φωτογραφίες, πληροφορίες και ηχογραφημένες συνομιλίες από τον μάγειρα.
Υπενθυμίζεται πάντως πως ο 52χρονος ενώπιον των αστυνομικών όπου έδωσε κατάθεση φέρεται να έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ότι δηλαδή φωτογράφιζε, και συγκέντρωνε πληροφορίες που αφορούσαν τα ελληνικά πολεμικά πλοία, στρατιωτικούς αλλά και επισκέψεις επισήμων στο Καστελλόριζο, τις οποίες στη συνέχεια έδινε στον 35χρονο υπάλληλο της προξενικής αρχής.
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες από όλες τις υπηρεσίες
Στο μεταξύ, αν και η δικογραφία της υπόθεσης έχει μεταφερθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου, η διερεύνησή της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όχι μόνο από την αστυνομία η οποία έχει στη διάθεσή της και ελέγχει όλα τα «ευρήματα» από την «έφοδο» που πραγματοποίησε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στους χώρους διαμονής των δύο εμπλεκομένων από όπου και κατασχέθηκαν 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα.
Όλα τα παραπάνω αντικείμενα βρίσκονται ήδη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους.
Έρευνα διενεργείται και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, όπως Κω ή Νίσυρο όπου πραγματοποιούσε ταξίδια το πλοίο στο οποίο εργαζόταν ο 52χρονος μάγειρας ή ακόμη και για το αν πρόκειται για ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.
Εκτός από την ΕΥΠ, πληροφορίες αναφέρουν ότι, επικουρικές έρευνες ως προς τη δράση των δύο κατασκόπων διεξάγουν και στρατιωτικοί κύκλοι, σε μία επιπλέον προσπάθεια να καταγραφεί όχι μόνο το μέγεθος των πληροφοριών που έχουν μεταφερθεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), αλλά και το εύρος των περιοχών και τοποθεσιών στις οποίες επικέντρωσαν τη δράση τους οι δύο κατάσκοποι.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τη σύλληψη του 35χρονου γραμματέα του τουρκικού γενικού προξενείου στη Ρόδο για την υπόθεση της κατασκοπείας εξέδωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί την Ελλάδα πως παραβίασε τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις, καθώς και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Υπενθυμίζεται ότι, στην κατοχή των δύο ανδρών φέρεται να βρέθηκαν πάνω από 2.500 φωτογραφίες ελληνικών στόχων, ονόματα και αριθμοί πλοίων, αλλά και στιγμιότυπα υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους στο λιμάνι της Ρόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου