ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τακτική υποχώρηση
Φωτιές στην κυβέρνηση και έντονες αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση προκάλεσε χθες ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Νέων», το οποίο αναφερόταν στην αναβολή της εφαρμογής του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Φυσικά το θέμα δεν είναι καινούργιο και η «Εφ.Συν.» το έχει αναδείξει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, απλώς τώρα έρχεται να προβληθεί και από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να υπερασπιστεί το κυβερνητικό αυτό νομοθέτημα που ερχόταν να θεσπίσει με πρωτοφανή τρόπο την αστυνομοκρατία μέσα στα Πανεπιστήμια, είχε φτάσει στο σημείο να πει την περιβόητη φράση ότι «στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία» και να πάρει με αυτόν τον τρόπο το ζήτημα απολύτως πάνω του.
Αλλά στην πορεία η κυβέρνηση, μπροστά στις αντιδράσεις από την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα, υποχρεώθηκε να προχωρήσει, όχι βέβαια σε αλλαγή στρατηγικής και απομάκρυνση από τη σκληρή ατζέντα του «νόμου και της τάξης», αλλά σε μια τακτική υποχώρηση, καθυστερώντας την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία και μεταθέτοντάς τη για το φθινόπωρο.
Χθες στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «για λόγους μόνο επικοινωνίας, για να υπερασπιστείτε ιδεοληψίες, για να χαϊδέψετε το συντηρητικό σας ακροατήριο, ορίζετε και ψηφίζετε νόμους, τους οποίους, όμως, δεν μπορείτε να εφαρμόσετε. Και αυτή είναι η αστειότητα και η προχειρότητα που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση».
Η κυβέρνηση διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη έσπευσε να καθησυχάσει το συντηρητικό και δεξιό της ακροατήριο και να πει ότι «τις επόμενες μέρες δημοσιεύεται η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού φύλαξης των Πανεπιστημίων, που θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ», κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα για «ασυμβατότητα με την αλήθεια», αλλά και το συγκρότημα Μαρινάκη για ανακριβή δημοσιεύματα. Στο ίδιο πλαίσιο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου προσδιόρισε τη σχετική προκήρυξη για την ερχόμενη Δευτέρα.
Αλλά τι στ’ αλήθεια έχει γίνει μ’ αυτό το θέμα; Η εφαρμογή του μέτρου της πανεπιστημιακής αστυνομίας έχει πάρει αναβολή ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Το είχε αποκαλύψει τότε ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, δηλώνοντας -παρά τις προγενέστερες διακηρύξεις Χρυσοχοΐδη για την είσοδο των πρώτων αστυνομικών σωμάτων σε 5 Πανεπιστήμια το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου 2021- ότι οι αστυνομικοί θα μπουν στις σχολές από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021.
Οπως έγραφε τότε η «Εφ.Συν.» («“Παγώνει” η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα», 15.4.2021), πρόκειται για τακτική υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στον αναβρασμό που επικρατεί στα ΑΕΙ με τα απανωτά νομοθετήματα που ξεθεμελιώνουν το τοπίο της εκπαίδευσης όπως το ξέραμε. Κάτι οι έντονες κοινωνικές και ακαδημαϊκές αντιδράσεις, κάτι τα διαδικαστικά που έχουν καθυστερήσει -προσλήψεις αστυνομικών, ετοιμασία Πανεπιστημίων για το νέο σύστημα ελέγχου και επιτήρησης- οι εκπρόσωποι του «νόμου και της τάξης» φαίνεται ότι δεν θα «εισαχθούν» τον Σεπτέμβρη στα ΑΕΙ.
Γράφαμε χαρακτηριστικά τότε ότι η τακτική υποχώρηση είναι οργανωμένη, αφού είχε παγώσει μέχρι και το θέμα της σύνταξης του (υποχρεωτικού) εσωτερικού κανονισμού στα Πανεπιστήμια βάσει του οποίου θα οργανωνόταν όλο το πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων με τα νέα αστυνομικά δεδομένα.
Χθες, λοιπόν, τα «Νέα» επανέφεραν το θέμα της αναβολής. Οι λόγοι, σύμφωνα με την επίσημη δικαιολογία, «διεκπεραιωτικοί». Δηλαδή ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης των αστυνομικών που θα απαρτίζουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) και άλλων ειδικοτήτων καθώς και ότι πρέπει να προηγηθούν άλλες ενέργειες όπως η κατάρτιση των Επιτροπών Ασφάλειας των Πανεπιστημίων και η εγκατάσταση συστημάτων καταγραφής.
Ο Αγγελος Συρίγος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία προχωράει κανονικά σημειώνοντας μάλιστα ότι έχουν σχηματιστεί οι Επιτροπές Ασφάλειας και ότι πολλά Πανεπιστήμια έχουν ζητήσει τις προδιαγραφές για να εφαρμοστεί το μέτρο της κάρτας εισόδου για τους φοιτητές εκτιμώντας ότι θα μπει σε λειτουργία μετά τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει να τρενάρει το μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς ο Σεπτέμβριος θα βρει τις σχολές να υπολείπονται κατά χιλιάδες πρωτοετείς βάσει του νέου συστήματος εισαγωγής, γεγονός που θα προκαλέσει εκ νέου κοινωνική δυσαρέσκεια.
Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει τρεις επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με το ζήτημα της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αφήσει εκτός τριτοβάθμιας περί τους 30.000 υποψηφίους, καλώντας τον πρωθυπουργό να αναστείλει «την αθλιότητα με το κόψιμο, το χαράτσι στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τριάντα χιλιάδες μαθητές». Απάντηση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να δηλώνει χθες ότι «η συζήτηση αυτή, με σεβασμό στην αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο χρόνο».
Οτι ο κ. Μητσοτάκης «έχει αποφασίσει να συνεχίζει να κοροϊδεύει ανερυθρίαστα, μπροστά στα μάτια τους, μαθητές και γονείς», απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας πως «αν είχε πράγματι έστω και λίγο σεβασμό γι’ αυτούς δεν θα έπαιζε παιχνίδια με τα κολέγια στην πλάτη τους. Θα απέσυρε εδώ και τώρα το νομοσχέδιο που στέλνει με προσωπική του απόφαση σχεδόν 30.000 μαθητές εκτός Πανεπιστημίων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου