ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με όλη την ατζέντα των ελληνοτουρκικών έρχεται στη χώρα μας ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την επίσκεψή του να έχει κεντρίσει ήδη το ενδιαφέρον και να έχει ανεβάσει τους τόνους μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει την περιοδεία του με ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, θέτοντας ήδη το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στο τραπέζι, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκθέσει όλο το πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων στη συνάντηση με τον ομόλογό του.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσοβλου θα φτάσει περίπου στις 11 στην Αλεξανδρούπολη και θα επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο, όπου θα έχει επαφές με τον Τούρκο πρόξενο και τους μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το μειονοτικό σχολείο της Κομοτηνής, ενώ θα συναντηθεί με μέλη της μειονότητας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραθέσει γεύμα στο οποίο φέρονται να είναι καλεσμένοι οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αχμέτ Ιλχάν και Μπουράκ Μπαράν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Τέλος, θα επισκεφθεί τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πετάξει από την Αλεξανδρούπολη στην Αθηνά, όπου, αύριο, θα έχει επίσημες συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έρχεται στη χώρα μας με την ίδια ατζέντα της συνάντησης της 15ης Απριλίου στην Άγκυρα, που είχε φέρει την ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Έλληνα ομόλογό του, ενώ, φρόντισε να δώσει τον τόνο και μέσω της συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής».
Μιλώντας στην εφημερίδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέτει τρία βήματα-κλειδιά για την προσέγγιση και την «καλή γειτονία»: «ειλικρινή και διατηρήσιμο διάλογο, δέσμευση για αποχή από λαϊκιστική ρητορική και προκλητικές ενέργειες, πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα»
Παράλληλα, εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο για θετική ατζέντα και επιβεβαιώνει ότι πρόθεση είναι η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Στη συνέντευξή του δεν λείπουν και οι ατάκες με τον Μ. Τσαβούσογλου να δηλώνει μεν ότι δεν λέει όχι σε μια προσφυγή στη Χάγη, αλλά αφού προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις, ενώ απορρίπτει την άσκηση πίεσης μέσω της Ε.Ε. από την Ελλάδα.
«Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται δεν μπορούμε να φθάσουμε σε μία κοινή κατανόηση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάθε επίμαχο ζήτημα με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον Χάρτη της Σεβίλλης. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε υιοθετούν αυτόν τον χάρτη εξαιτίας μιας λανθασμένης έννοιας δικαιωμάτων. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» τονίζει με νόημα.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι την Παρασκευή η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah έκανε λόγο για επτά σημεία, τα οποία αναμένεται να θέσει ο Τσαβούσογλου στον Δένδια:
- ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο
- Υφαλοκρηπίδα
- Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
- Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις (FETO του ιμάμη Γκιουλέν και Κούρδοι)
- Πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
- Ζητήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη
- Η πρόταση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου