Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Τάσος Μπερδέσης: Τα τρία χτυπήματά του που σκότωσαν 18χρονο παλαιστή στο ρινγκ

 


Βρείτε μας
Ο εκλιπών πυγμάχος που δολοφονήθηκε είχε συνδέσει το όνομα του με τον θάνατο ενός αντιπάλου του σε νεαρή ηλικία πάνω στο ρινγκ.
Ο Τάσος Μπερδέσης που δολοφονήθηκε σήμερα στη Βάρη είχε στο παρελθόν αρκετά μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη.
Όμως, ένα είναι το συμβάν που είχε συγκλονίσει το μακρινό 2000 την τοπική κοινωνία της Πάτρας και όχι μόνο.
Ο Τάσος Μπερδέσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.05.2021
Αθλητικά
Συναθλητής του Τάσου Μπερδέση στο Sputnik: "Είχε αποστασιοποιηθεί από παράνομες δουλειές"

Θάνατος πάνω στο ρινγκ

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2000 οι Θανάσης Μηλιόρδος και Τάσος Μπερδέσης αγωνίζονταν μεταξύ τους σε φιλικό αγώνα προετοιμασίας στο κλειστό στάδιο «Δ.Τόφαλος» της Πάτρας με διαιτητή του αγώνα τον Διονύσιο Παναγάκη.
Ο Μηλιόρδος λίγο προτού συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό στον 4ο γύρο έπεσε αναίσθητος στο ρινγκ έπειτα από τρία κτυπήματα του Μπερδέση , δύο στον αυχένα κι ένα στην γνάθο.
Ο 18χρονος άτυχος πυγμάχος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου όπου μπήκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς, έξι ημέρες μετά ο Μηλιόρδος πέθανε και πλέον είναι θαμμένος στο χωριό της οικογένειάς του το Καστράκι Αιτωλοακαρνανίας.

Ποιος ήταν ο Μηλιόρδος

Όπως και ο Μπερδέσης, ο νεαρός πυγμάχος ήταν από τους πλέον φερέλπιδες τότε Έλληνες πυγμάχους, μέλος της προολυμπιακής εθνικής ομάδας και της αντίστοιχης Παίδων.
Το 1997 ήταν πρωταθλητής Ελλάδος παίδων στα 54 κιλά νικώντας στον τελικό τον Ν. Τραπεζοντίδη της Κοζάνης. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας το 1999 ήταν πρωταθλητής στα 60 κιλά νικώντας στον τελικό τον Τιγκράν Ουζλιάν της ΑΕΚ.
Το 2000 ο Μηλιόρδος με τον Μπερδέση προετοιμάζονταν για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων της ίδιας χρονιάς στην Βουδαπέστη.

Η δίκη και η αθώωση

Ο Μπερδέσης αλλά και ο διαιτητής του αγώνα Διονύσης Παναγάκης κατηγορήθηκαν τότε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας και πρωτοδίκως τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών χρόνων.
Αργότερα, το 2005, ο Μπερδέσης με τον διαιτητή κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πατρών.
Τα ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν πως κατά την έκδοση της απόφασης οι γονείς του Μηλιόρδου αντέδρασαν έντονα και χρειάστηκε να φυγαδευτούν από τη δικαστική αίθουσα ο πυγμάχος και ο διαιτητής.

«Ήταν σαν αδελφός μου»

Αρκετά χρόνια μετά σε δηλώσεις του στο "Εγώ" σχετικά με τον θάνατο του Θανάση Μηλιόρδου είχε μιλήσει για την αθώωση του, σημειώνοντας πως ο άτυχος πυγμάχος ήταν σαν αδερφός του και αγαπημένος του φίλος.
«Και εκεί αθωώθηκα. Το παιδί ήταν από τους πιο αγαπημένους μου φίλους. Είχε ένα ατύχημα με την μηχανή, από το οποίος όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική έρευνα, προκλήθηκε ένα ανεύρυσμα, που δυστυχώς έσπασε κατά την διάρκεια του αγώνα.
Μου κόστισε πολύ. Επί ενάμιση χρόνο δεν έπαιζα σε αγώνες. Με πλήγωσε πολύ. Ήταν σαν αδελφός μου. Η μοίρα έπαιξε ανελέητα μαζί μου, όμως δεν λύγισα ποτέ» είχε πει ο Τάσος Μπερδέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου