Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Νέο κύμα πανδημίας, μάσκες, ανοσία: Τι να περιμένουμε το φθινόπωρο - Οι προβλέψεις των ειδικών

 


Άνδρας με μάσκα μπροστά από γκράφιτι με τη Γη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.05.2021
Βρείτε μας
Πιθανή μια νέα έξαρση του κορονοϊού από το φθινόπωρο θεωρούν ειδικοί των ΗΠΑ, τη στιγμή που ο φόβος για ένα τέταρτο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο εκφράζεται ήδη και στην Ελλάδα.
Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και η Ελλάδα έχει αρχίσει ήδη να επιστρέφει σε ρυθμούς κανονικότητας (στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, εν μέσω της πανδημίας), αλλά η συζήτηση για την «επόμενη ημέρα», ή πιο συγκεκριμένα για το προσεχές φθινόπωρο και τον χειμώνα, έχει ήδη ανοίξει.
Σε σχετικό άρθρο παρατίθενται οι απόψεις ειδικών από τις ΗΠΑ σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε μετά το πέρας του καλοκαιριού σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό και το εάν επίκεται ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Όπως προκύπτει από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας από τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θάνο Δημόπουλο και τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή και σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι ειδικοί θεωρούν πιθανή την έλευση ενός νέου κύματος της πανδημίας.
Το εμβόλιο της AstraZeneca - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.05.2021
Ελλάδα
Πόσο πιθανό είναι ένα τέταρτο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα - Πότε θα "πέσουν" τα κρούσματα
Ειδικότερα, ο Ali Mokdad, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, εκφράζει την εκτίμηση ότι είναι πιθανό ένα νέο πανδημικό κύμα, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν, εκ νέου το φθινόπωρο, και ενδεχομένως ακόμη περισσότερο, τον χειμώνα.
Όπως τονίζει ο ίδιος, εν τω μεταξύ, ο αριθμός των θανάτων θα εξαρτηθεί τόσο από τα επίπεδα των εμβολιασμών, όσο και από την εικόνα των μεταλλάξεων.
Πώς μπορεί να αποτραπεί ένα νέο κύμα; Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 80% -85% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους.
Παράλληλα, θεωρεί ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021 θα χρειαστούν πιθανόν μια «αναμνηστική» δόση πριν τον χειμώνα.
Νοσηλευτικό προσωπικό εν μέσω πανδημία κορονοϊού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.04.2021
Ελλάδα
Θα πρέπει να μάθουμε τελικά να ζούμε με τον κορονοϊό; Πότε θα αποκτήσουμε την πολυπόθητη ανοσία
Μάλιστα, ο Ali Mokdad κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη χαλάρωση του μέτρου της μάσκας, διαφωνώντας με σχετική σύσταση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τονίζοντας ότι ο περιορισμός της χρήσης της αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων από τον Αύγουστο κιόλας.
Από την πλευρά του, ο Peter Katonah, καθηγητής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο UCLA, επισημαίνει ότι είναι παρακινδυνευμένο να προβαίνουμε σε προβλέψεις, μην αποκλείοντας πάντως ένα νέο κύμα.
Εν τω μεταξύ, και ο ίδιος υπογραμμίζει τη σημασία της χρήσης της μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης για τον περιορισμό διασποράς του ιού.
Η Preeti Malani, Καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς COVID-19.
Η ίδια εκτιμά ότι ανεξάρτητα από την εποχή, η πορεία της πανδημίας θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της κοινότητας έχει ανοσία στον ιό.
Η ίδια παρατηρεί, εν τω μεταξύ, ότι δεν είναι γνωστή η διάρκεια της φυσικής ανοσίας, αλλά και ούτε της προστασίας από τα εμβόλια.

«Καμπανάκι» για τις μεταλλάξεις της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας

Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τον Ali Mokdad, η κατάσταση γύρω από τους θανάτους μπορεί να αλλάξει, εάν κυριαρχήσουν τα στελέχη της Νότιας Αφρικής ή της Βραζιλίας.
Και αυτό, γιατί τα εμβόλια, όπως λέει, είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι αυτών, αλλά και λόγω ότι μπορούν να μολύνουν ξανά άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν με άλλα στελέχη.
Ο David Hardy, κλινικός καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck, University of Southern California, σημειώνει επίσης ότι δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματικά είναι τα τρέχοντα εμβόλια έναντι των στελεχών της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας, ενώ ο Katonah δεν ανησυχεί, τονίζοντας ότι εάν τα στελέχη αρχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, τα εμβόλια μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα.
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.05.2021
Ελλάδα
Νέα "καμπανάκια" από Παυλάκη για τέταρτο κύμα και αύξηση κρουσμάτων - Πότε πετάμε τις μάσκες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μητσοτάκης – Ερντογάν: «Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό»

  Οι δύο ηγέτες ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του ε...