© AP Photo / Julie Jacobson
Μπορεί οι ΗΠΑ να αποχώρησαν στρατιωτικά από το Αφγανιστάν όμως δεν έκλεισαν τους διαύλους και ούτε επιθυμούν να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στην Κίνα για ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων στο προτεκτοράτο τους.
Τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν Κίνα και ΗΠΑ, καθώς παρά την αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν οι Αμερικανοί φαίνεται ότι θέλουν να έχουν λόγο στο μέλλον της περιοχής. Το ίδιο μέλλον στο οποίο θέλουν και οι Κινέζοι να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Για το λόγο αυτό και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επικοινωνία με του Ταλιμπάν που ελέγχουν πλέον τη χώρα.
Αυτό εξηγεί μεταξύ άλλων στο Sputnik o Δημήτρης Πατέλης, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας και μέλος της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας «Η Λογική της Ιστορίας»
«Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τους Αμερικανούς είναι να κόψουν την επέκταση του δρόμου του μεταξιού της ΛΔ της Κίνας που περιλαμβάνει οπωσδήποτε την κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν».
Κατά κοινή ομολογία, η χώρα δεν είναι μόνο σημείο διέλευσης εμπορικών δρόμων αλλά και πηγή ορυκτού πλούτου για τις νέες τεχνολογίες.
«Αν καταφέρουν λοιπόν οι ΗΠΑ να αποτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και να ανακόψουν και το πέρασμα της Κίνας μέσα από αυτήν, τότε έχουν κερδίσει τον συγκεκριμένο γύρο του παιχνιδιού, παρά την εξευτελιστική αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν».Από την άλλη πλευρά η Κίνα επιχειρεί να θωρακίσει την εθνική της ασφάλεια μέσω του Αφγανιστάν, καθώς μοιράζεται 76 χιλιόμετρα συνόρων με τη χώρα που βρίσκεται «στο κέντρο της Ευρασίας, στον πυρήνα της γεωγραφικής επικράτειας εντός της οποίας δραστηριοποιούνται δυνάμεις που πρεσβεύουν εναλλακτικού τύπου συσπείρωση στην παγκόσμια οικονομία και στο δυτικό κόσμο» υπογραμμίζει.
«Βρίσκεται σε νευραλγικό σημείο από την άποψη των διαφόρων αποσταθεροποιητικών τόξων στρατηγικής, όπως τα απεργάζονται οι δυτικές δυνάμεις. Η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ επιθυμούν τη διάσπαση της Κίνας μέσα από ισλαμοφασιστικά τάγματα που δρουν στην περιοχή» προσθέτει ο κ Πατέλης.
«Το Αφγανιστάν περιλαμβάνει μια σειρά από φυλές και εθνοτικές μειονότητες, αλλά και κατοίκους από κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Υπάρχει μια εύφλεκτη μάζα που μπορεί να πυροδοτήσει ταραχές» συμπληρώνει ο καθηγητής
Η εξευτελιστική αμερικανική αποχώρηση
Ερωτηθείς για το λόγο που χαρακτήρισε εξευτελιστική την αποχώρηση των ΗΠΑ, ο καθηγητής απαντά: «Η επιχείρηση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων έμοιαζε πολύ με μια τελετή παράδοσης- παραλαβής στους Ταλιμπάν. Φαίνεται ξεκάθαρα η αδυναμία των ΗΠΑ να ασκήσουν το ρόλο της πλανηταρχεύουσας υπερδύναμης. Στο σημείο όπου φαίνεται η αποτυχία τους είναι ότι μετά από 20 χρόνια ανελέητης κατοχής και επένδυσης σε ακριβά όπλα με παράλληλη εκπαίδευση ενός στρατού 300.000 ατόμων πραγματοποιήθηκε η σαφέστατη υποχώρηση».Και προσθέτει ότι αυτό που δεν κατάφεραν επί 20 χρόνια είναι να κάνουν τους Ταλιμπάν αποδιοπομπαίο τράγο. «Αντίθετα τους ενίσχυσαν, δίνοντας τους το φωτοστέφανο εθνικής αντίστασης του αφγανικού λαού για ανεξαρτησία».
Η ιστορική στάση των Σοβιετικών
Όπως θυμάται ο καθηγητής, η Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να δώσει τα φώτα του πολιτισμού και της μόρφωσης στο Αφγανιστάν.
Η εξευτελιστική αμερικανική αποχώρηση
Ερωτηθείς για το λόγο που χαρακτήρισε εξευτελιστική την αποχώρηση των ΗΠΑ, ο καθηγητής απαντά: «Η επιχείρηση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων έμοιαζε πολύ με μια τελετή παράδοσης- παραλαβής στους Ταλιμπάν. Φαίνεται ξεκάθαρα η αδυναμία των ΗΠΑ να ασκήσουν το ρόλο της πλανηταρχεύουσας υπερδύναμης. Στο σημείο όπου φαίνεται η αποτυχία τους είναι ότι μετά από 20 χρόνια ανελέητης κατοχής και επένδυσης σε ακριβά όπλα με παράλληλη εκπαίδευση ενός στρατού 300.000 ατόμων πραγματοποιήθηκε η σαφέστατη υποχώρηση»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου