Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Θάνατοι μεταναστών από το Τέξας: Τουλάχιστον 50 βρέθηκαν νεκροί σε εγκαταλελειμμένο φορτηγό

 


Από την Angelica Casas στο San Antonio, τον Leo Sands, τον Sam Cabral
BBC News

Δημοσίευσε
Η εικόνα δείχνει φορτηγό οδικώςΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,GETTY IMAGES
Λεζάντα εικόνας,
Ομάδες έκτακτης ανάγκης απάντησαν στο σταθμευμένο όχημα στις 18:00 τοπική ώρα (23:00 GMT) τη Δευτέρα

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί σε ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό στα περίχωρα του Σαν Αντόνιο του Τέξας - που πιστεύεται ότι είναι η χειρότερη πρόσφατη περίπτωση θανάτων μεταναστών λόγω λαθρεμπορίου στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού επιβεβαίωσε ότι 22 Μεξικανοί, επτά Γουατεμάλας και δύο Ονδούρες είναι μεταξύ των νεκρών.

Δεκαέξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Οι επιζώντες ήταν «καυτοί στην αφή» και υπέφεραν από θερμοπληξία και θερμική εξάντληση.

Το Σαν Αντόνιο, το οποίο απέχει 250 χιλιόμετρα (150 μίλια) από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, είναι μια σημαντική οδός διέλευσης για τους λαθρέμπορους.Οι έμποροι ανθρώπων χρησιμοποιούν συχνά φορτηγά για να μεταφέρουν μετανάστες χωρίς έγγραφα αφού τους συναντήσουν σε απομακρυσμένες περιοχές, αφού καταφέρουν να περάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είχαν οικογένειες... και πιθανότατα προσπαθούσαν να βρουν μια καλύτερη ζωή», είπε ο δήμαρχος του Σαν Αντόνιο Ρον Νίρενμπεργκ. «Δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια φρικτή, ανθρώπινη τραγωδία».

Επί τόπου αυτοκίνητο της αστυνομίας
Λεζάντα εικόνας,
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανταποκρίθηκαν αρχικά σε αναφορές για νεκρό σώμα

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ένας εργάτης της πόλης ανακάλυψε τη σκηνή αφού άκουσε κραυγές για βοήθεια.

Οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης έφτασαν αρχικά στο σημείο περίπου στις 18:00 τοπική ώρα (23:00 GMT), δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Σαν Αντόνιο Τσαρλς Χουντ.

"Δεν πρέπει να ανοίξουμε ένα φορτηγό και να δούμε στοίβες από πτώματα εκεί μέσα. Κανείς από εμάς δεν έρχεται στη δουλειά και το φαντάζεται αυτό", είπε.

Πρόσθεσε ότι το όχημα, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί από τον οδηγό του, δεν λειτουργούσε κλιματισμό και δεν υπήρχε πόσιμο νερό μέσα του.

Το κλίμα του Σαν Αντόνιο είναι εξαιρετικά ζεστό τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις θερμοκρασίες εκεί να αγγίζουν τους 39,4 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα, και υπάρχει η υποψία ότι τα θύματα πιθανότατα πέθαναν από θερμική εξάντληση και αφυδάτωση.

Τρία άτομα κρατούνται υπό κράτηση και η έρευνα έχει παραδοθεί σε ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Έμπραντ δήλωσε την Τρίτη ότι συμμετείχε στην έρευνα.

Το προξενείο της χώρας στο Σαν Αντόνιο είπε ότι θα παράσχει «όλη την υποστήριξη» που απαιτείται. Ο γενικός πρόξενος Rubén Minutti στάλθηκε στο σημείο.

Ο Έντουαρντ Ρέινα, φύλακας σε μια μάντρα ξυλείας λίγα μέτρα μακριά, είπε ότι δεν ξαφνιάστηκε που έφτασε για τη νυχτερινή του βάρδια και άκουσε τα νέα. Είπε ότι είχε χάσει το μέτρημα των φορών που είχε δει μετανάστες να πηδούν από το τρένο που περνά ακριβώς δίπλα από το σημείο που βρέθηκε το φορτηγό.

Έντουαρντ Ρέινα
Λεζάντα εικόνας,
Ο φύλακας Edward Reyna δεν εξεπλάγη όταν άκουσε τους θανάτους

«Νόμιζα ότι αργά ή γρήγορα κάποιος θα πληγωθεί», είπε ο κ. Reyna. «Τα καρτέλ που τους φέρνουν πίσω δεν νοιάζονται για αυτά».

Αυτή η ιστορία έχει διαδραματιστεί στο Τέξας πολλές φορές, αλλά όχι σε αυτό το μέγεθος. Το 2017, 10 μετανάστες βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ένα παρόμοιο τρέιλερ τρακτέρ έξω από ένα San Antonio Walmart - επίσης στη νότια πλευρά της πόλης. Το 2003, 17 βρέθηκαν νεκροί σε ένα καυτό αυτοκίνητο στη Βικτόρια, μια άλλη πόλη του νότιου Τέξας.

Η νότια πλευρά του Σαν Αντόνιο είναι ένας διάδρομος με δύο κύριους δρόμους που συνδέουν την πόλη με τις συνοριακές πόλεις του Τέξας.

Κυρίως αγροτικές κοινότητες, μερικά σκουπίδια και μερικές αναπτυσσόμενες γειτονιές σε αυτό το τμήμα του Σαν Αντόνιο διευκολύνουν ένα φορτηγό αυτού του μεγέθους να περάσει απαρατήρητο - μέχρι να μην το κάνει.

Χάρτης της περιοχής

Ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας, το τμήμα του οποίου ανέλαβε την έρευνα, είπε: «Οι λαθρέμποροι είναι αδίστακτα άτομα που δεν σέβονται τους ευάλωτους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται και θέτουν σε κίνδυνο για να αποκομίσουν κέρδος».

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τους θανάτους, χαρακτηρίζοντάς τους ως «αποτέλεσμα των θανατηφόρων πολιτικών του για τα ανοιχτά σύνορα».

Ο Μπέτο Ο'Ρουρκ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών που διεκδικεί τον κ. Άμποτ, είπε ότι οι αναφορές ήταν καταστροφικές και ζήτησε επείγουσα δράση για να "εξαρθρωθούν τα κυκλώματα λαθρεμπορίας ανθρώπων και να αντικατασταθούν με διευρυμένες οδούς για νόμιμη μετανάστευση".

Η μετανάστευση είναι ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό ζήτημα στις ΗΠΑ, όπου τον Μάιο συνελήφθησαν 239.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα που περνούσαν στη χώρα από το Μεξικό - πολλοί ταξιδεύουν σε εξαιρετικά επικίνδυνες και ανασφαλείς διαδρομές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...