Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Ερντογάν: Καμία επαφή με Μητσοτάκη στη Μαδρίτη, βλέπει τον Μπάιντεν

Turkish Presidency via AP Photo



Στη σκληρή και επιθετική στάση έναντι της Ελλάδας εμμένει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποκλείει κάθε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Δεν θα δω τον Μητσοτάκη. Δεν είναι δυνατόν! Εκείνη η πόρτα έχει κλείσει... Πρέπει πρώτα να συμμαζευτούν», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα χτίστηκαν εννέα αμερικανικές βάσεις. «Εναντίον ποιου; Λένε εναντίον της Ρωσίας. Κολλήσανε με τους S-400», διευκρίνισε. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η χώρα μας κατηγόρησε την Τουρκία στις ΗΠΑ και ζήτησε να μην της δοθούν τα F16, ενώ είπε ότι η Ελλάδα είναι καταφύγιο των Γκιουλενιστών

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του λίγο πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία δήλωσε ότι «Η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία συνεχίζεται η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας». Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «θα συζητηθούν η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στη συμμαχία, την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ, τις απειλές που προκύπτουν στο νότιο ημισφαίριο». Πρόσθεσε πως αναμένει από τους «συμμάχους να μην κάνουν διακρίσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ» Αναφερόμενος στο βέτο για την ένταξη στη Συμμαχία Σουηδίας και Φινλανδίας, σημείωσε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνοδεύεται από ευθύνες, η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της». Κατέληξε λέγοντας ότι από τις δύο υποψήφιες χώρες «δεν θέλει λόγια, αλλά πράξεις».

Ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σήμερα το βράδυ ή αύριο στην Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου