Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Roe v Wade: Οι κλινικές αμβλώσεων αρχίζουν να κλείνουν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

 


Δημοσίευσε
Λεζάντα πολυμέσων,
Roe v Wade: Η στιγμή που καταργήθηκαν τα δικαιώματα άμβλωσης

Οι κλινικές άρχισαν να κλείνουν σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου την Παρασκευή κατάργησε το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών γυναικών στην άμβλωση.

Περίπου οι μισές πολιτείες αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις αφού το δικαστήριο ακύρωσε την 50χρονη απόφαση Roe v Wade.

Και 13 πολιτείες έχουν θεσπίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης που θα απαγορεύσουν τις αμβλώσεις εντός 30 ημερών.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την απόφαση ως «τραγικό λάθος».

Στο Φοίνιξ της Αριζόνα, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα όταν διαδηλωτές υπέρ της επιλογής χτύπησαν τις πόρτες και τα παράθυρα της πρωτεύουσας. Στο Λος Άντζελες, διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγο την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε πόλεις σε όλη τη χώρα το Σάββατο.

Σε μια κλινική αμβλώσεων στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας - μια πολιτεία με τον λεγόμενο νόμο ενεργοποίησης που επιτρέπει την άμεση απαγόρευση - οι πόρτες στην περιοχή του ασθενούς έκλεισαν μόλις αναρτήθηκε η γνώμη του δικαστηρίου στο διαδίκτυο. Το προσωπικό έκανε τηλεφωνήματα για να πει στις γυναίκες ότι τα ραντεβού τους ακυρώθηκαν.

"Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προετοιμαζόμαστε για άσχημα νέα, όταν τελικά χτυπούν, χτυπάει σκληρά. Το να πρέπει να καλέσουμε αυτούς τους ασθενείς και να τους πούμε ότι το Roe v Wade ανατράπηκε είναι αποκαρδιωτικό", είπε η νοσοκόμα Ashli ​​Hunt στο BBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συνοδοί στην κλινική, που στέκονταν στη ζέστη του Αρκάνσα μέρα με τη μέρα για να συνοδεύουν τους ασθενείς στο πλήθος των διαδηλωτών, κρατούσαν μια ομαδική αγκαλιά. "Νόμιζα ότι αυτή η χώρα θα νοιαζόταν ακόμα για τους ανθρώπους. Θα νοιαζόταν ακόμα για τις γυναίκες", είπε η κυρία Κάρεν, η κύρια συνοδός.

Το προσωπικό της κλινικής στο Λιτλ Ροκ κάλεσε γυναίκες για να τους πει ότι τα ραντεβού τους ακυρώθηκαν
Λεζάντα εικόνας,
Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το προσωπικό στο Λιτλ Ροκ κάλεσε γυναίκες για να τους πουν ότι τα ραντεβού τους ακυρώθηκαν

Έξω πανηγύρισαν οι διαδηλωτές κατά των αμβλώσεων.

"Είσαι ενημερωμένος!" φώναξε ένας διαδηλωτής στους ανθρώπους που παρκάρουν ακόμα τα αυτοκίνητά τους στην κλινική και δεν είχαν ακούσει ακόμη για την απόφαση. «Η πρότασή μου είναι να γυρίσεις και να φύγεις από αυτόν τον τόπο της αμαρτίας, αυτόν τον τόπο της ανισότητας, αυτόν τον κακό τόπο».

Στη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα - μια άλλη πολιτεία που ενεργοποιεί το νόμο - το Γυναικείο Κέντρο Υγείας, ένας από τους τρεις μόνο παρόχους αμβλώσεων στην πολιτεία, έκλεισε την Παρασκευή και το προσωπικό του είχε πάει σπίτι του.

Έξω από την κλινική, η εθελόντρια συνοδός Linda Kocher είπε στο BBC ότι οι πλούσιες γυναίκες θα εξακολουθούσαν να έχουν πρόσβαση σε αμβλώσεις σε άλλες πολιτείες, αλλά «οι φτωχές γυναίκες θα καταλήξουν σε ένα πίσω δρομάκι» για παράνομες διαδικασίες. Ωστόσο, ο πάστορας Μπιλ Σανκς που αγωνίζεται κατά των αμβλώσεων είπε ότι ήταν μια «ημέρα γιορτής».

Συνολικά, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να σημαίνει ότι περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα χάσουν την πρόσβαση στην άμβλωση στις πολιτείες τους, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, μιας οργάνωσης υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει αμβλώσεις.

  • Οι νόμοι ενεργοποίησης στο Κεντάκι, Λουιζιάνα, Αρκάνσας, Νότια Ντακότα, Μιζούρι, Οκλαχόμα και Αλαμπάμα έχουν ήδη εφαρμοστεί
  • Οι απαγορεύσεις στο Μισισιπή και τη Βόρεια Ντακότα θα τεθούν σε ισχύ αφού το εγκρίνουν οι γενικοί εισαγγελείς τους
  • Η απαγόρευση του Γουαϊόμινγκ θα τεθεί σε ισχύ στις 29 Ιουνίου, η απαγόρευση της Γιούτα πρέπει να πιστοποιηθεί από νομοθετικό συμβούλιο
  • Οι απαγορεύσεις στο Αϊντάχο, το Τενεσί και το Τέξας θα εφαρμοστούν σε 30 ημέρες.

Η απόφαση αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων έξω από το δικαστήριο στην Ουάσιγκτον, αλλά οι διαδηλώσεις κατά της απόφασης είχαν προγραμματιστεί σε περισσότερες από 100 πόλεις την Παρασκευή - με περισσότερες αναμένονται μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Αν και η άμβλωση είναι ένα διχαστικό ζήτημα στις ΗΠΑ, μια πρόσφατη έρευνα της Pew διαπίστωσε ότι το 61% των ενηλίκων λέει ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη όλες ή τις περισσότερες φορές, ενώ το 37% λέει ότι πρέπει να είναι παράνομη όλες ή τις περισσότερες φορές.

Στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, η υπέρμαχος κατά των αμβλώσεων Tere Harding είπε ότι επεξεργαζόταν ένα σχέδιο ασφαλείας σε περίπτωση που οι διαδηλώσεις στόχευαν το κέντρο εγκυμοσύνης κρίσης που διευθύνει στα περίχωρα της πόλης.

«Κάθε ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατεύεται», είπε στο BBC καθώς παρακολουθούσε τον Μπάιντεν να ασκεί κριτική στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Αντιπροσωπεύει ότι αναγνωρίζουμε την ανθρωπιά του αγέννητου».

Ο Μπάιντεν είπε ότι η απόφαση θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των γυναικών.

«Είναι μια συνειδητοποίηση μιας ακραίας ιδεολογίας και ένα τραγικό λάθος από το Ανώτατο Δικαστήριο», είπε.

Λεζάντα πολυμέσων,
Παρακολουθήστε: Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την άμβλωση δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη - Μπάιντεν

Είπε ότι θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι οι κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις γυναίκες που ταξιδεύουν για αμβλώσεις σε πολιτείες όπου η διαδικασία είναι νόμιμη, και επίσης θα προστατεύσει την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη και τη φαρμακευτική αγωγή για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης έως και 10 εβδομάδων που χρησιμοποιείται για θεραπεία αποβολών.

Η απόφαση της Παρασκευής ισοδυναμεί με μια γενική ανατροπή του νομικού προηγούμενου του ίδιου του Ανωτάτου Δικαστηρίου - μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση - και είναι πιθανό να δημιουργήσει πολιτικές μάχες που διχάζουν το έθνος.

Οι κυβερνήτες των πολιτειών της δυτικής ακτής της Καλιφόρνια, της Ουάσιγκτον και του Όρεγκον έχουν ορκιστεί να προστατεύσουν τους ασθενείς που ταξιδεύουν από άλλες πολιτείες για έκτρωση.

Σε πολιτείες όπου οι απόψεις σχετικά με την άμβλωση διίστανται στενά - όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν - η νομιμότητα της διαδικασίας θα μπορούσε να καθοριστεί σε εκλογική βάση. Σε άλλες, η απόφαση μπορεί να προκαλέσει έναν νέο γύρο νομικών αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του εάν τα άτομα μπορούν να πάνε εκτός πολιτείας για αμβλώσεις ή να παραγγείλουν φάρμακα για την άμβλωση μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, μακροχρόνιος επικριτής του Roe v Wade, προέτρεψε τους αγωνιστές κατά των αμβλώσεων να μην σταματήσουν έως ότου «η ιερότητα της ζωής» προστατευθεί από το νόμο σε κάθε πολιτεία.

Πώς πάρθηκε η απόφαση

Η υπόθεση-ορόσημο του 1973 Roe v Wade είδε το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφανθεί με ψήφους επτά έναντι δύο ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας να διακόψει την εγκυμοσύνη της προστατεύεται από το σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η απόφαση έδινε στις Αμερικανίδες απόλυτο δικαίωμα σε άμβλωση τους πρώτους τρεις μήνες (τρίμηνο) της εγκυμοσύνης, αλλά επέτρεπε περιορισμούς στο δεύτερο τρίμηνο και απαγορεύσεις στο τρίτο.

Όμως, τις δεκαετίες που πέρασαν, οι αποφάσεις κατά των αμβλώσεων σταδιακά μείωσαν την πρόσβαση σε περισσότερες από δώδεκα πολιτείες.

Στην τρέχουσα συνεδρίασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε μια υπόθεση, Dobbs v Jackson Women's Health Organization, που αμφισβήτησε την απαγόρευση των αμβλώσεων του Μισισιπή μετά από 15 εβδομάδες.

Αποφασίζοντας υπέρ του κράτους, το δικαστήριο της συντηρητικής πλειοψηφίας τερμάτισε ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

διαδηλωτές έξω από το σπίτι του Ανώτατου Δικαστηρίου Μπρετ ΚάβανοΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Μερικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μπρετ Κάβανο

Πέντε δικαστές ήταν σταθερά υπέρ: Samuel Alito, Clarence Thomas, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh και Amy Coney Barrett.

Ο ανώτατος δικαστής Τζον Ρόμπερτς έγραψε μια ξεχωριστή γνώμη λέγοντας ότι, ενώ υποστήριξε την απαγόρευση του Μισισιπή, δεν θα είχε προχωρήσει περισσότερο.

Οι τρεις δικαστές που διαφώνησαν με την πλειοψηφία - Stephen Breyer, Sonia Sotomayor και Elena Kagan - έγραψαν ότι το έκαναν "με λύπη - για αυτό το δικαστήριο, αλλά περισσότερο, για τα πολλά εκατομμύρια Αμερικανίδων που σήμερα έχουν χάσει μια θεμελιώδη συνταγματική προστασία ".

Η ανατροπή ενός μακροχρόνιου προηγούμενου έχει επίσης εγείρει φόβους για άλλα δικαιώματα που είχε αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο στο παρελθόν.

Ο δικαστής Clarence Thomas, κατά τη γνώμη του, έγραψε: "Σε μελλοντικές υποθέσεις, θα πρέπει να επανεξετάσουμε όλα τα ουσιαστικά προηγούμενα δίκαιης διαδικασίας αυτού του Δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων των Griswold, Lawrence και Obergefell" - αναφέροντας τρεις αποφάσεις ορόσημο του παρελθόντος σχετικά με το δικαίωμα αντισύλληψης, την κατάργηση των νόμων κατά της σοδομίας και τη νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων αντίστοιχα.

Ένας χάρτης δείχνει ποιες πολιτείες έχουν προετοιμαστεί νομοθεσία να επηρεάσει τις αμβλώσεις σε περίπτωση ανατροπής του Roe v Wade

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου