Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο διατάζει τις δυνάμεις να αποσυρθούν από το Σεβεροντόνετσκ

 


Δημοσίευσε
σχόλια
Σχόλια
Ένας Ουκρανός στρατιώτης κάθεται στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτουΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,GETTY IMAGES
Λεζάντα εικόνας,
Στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία υφίστανται σφοδρό βομβαρδισμό εδώ και εβδομάδες

Οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να αποσυρθούν από το Σεβεροντόνετσκ, σύμφωνα με τον ανώτατο περιφερειακό αξιωματούχο.

Η ανατολική πόλη έχει υποστεί εβδομάδες βομβαρδισμών, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής.

Μια ουκρανική υποχώρηση θα ήταν σημαντική γιατί θα άφηνε όλο το Λουχάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο, εκτός από την πόλη Λυσιχάνσκ.

Το Λουχάνσκ, μια κυρίως ρωσόφωνη περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μαζί με την περιοχή του Ντόνετσκ, αποτελεί αυτό που είναι συλλογικά γνωστό ως Donbas - μια μεγάλη, βιομηχανική περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός αυτονομιστικού κινήματος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία από το 2014.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ισχυρίζεται ψευδώς ότι οι ρωσόφωνοι στο Ντονμπάς έχουν πέσει θύματα γενοκτονίας - μια βασική δικαιολογία για την εισβολή του στην Ουκρανία.

Με τη σειρά της, η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα ότι διέπραξε γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού με τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς της.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η ΕΕ θυσιάζει τα δημοκρατικά της ιδανικά σε βάρος της "ασυγκράτητης επέκτασης και της πολιτικής και οικονομικής υποδούλωσης των γειτόνων της".

Τα περισσότερα κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές

Το Σεβεροντόνετσκ έχει γίνει στόχος έντονων ρωσικών βομβαρδισμών για αρκετές εβδομάδες και πιο πρόσφατα σημειώθηκαν σφοδρές οδομαχίες, με τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθούνται σταδιακά στις βιομηχανικές ζώνες της πόλης.

Όλες οι γέφυρες προς την πόλη έχουν καταστραφεί από τα ρωσικά στρατεύματα καθώς προσπαθούν να την αποκόψουν από το έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία. Η αποχώρηση της Ουκρανίας μπορεί να είναι μια ύστατη προσπάθεια για να αποφευχθεί ο περικυκλωμένος από όλες τις πλευρές.

«Η παραμονή σε θέσεις που βομβαρδίζονται ανηλεώς εδώ και μήνες δεν έχει νόημα», δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής του Λουχάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, στην ουκρανική τηλεόραση.

«Έχουν λάβει εντολή [οι ουκρανικές δυνάμεις] να υποχωρήσουν σε νέες θέσεις... και να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους από εκεί».

Ολόκληρη η υποδομή της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς, πρόσθεσε, με πάνω από το 90% των σπιτιών να έχουν βομβαρδιστεί και το 80% από αυτά να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας του Σεβεροντόνετσκ, Ρομάν Βλασένκο, δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη, μιλώντας στο Radio Liberty την Παρασκευή ότι η αποχώρηση μπορεί να διαρκέσει ακόμα κάποιο χρόνο.

Εκατοντάδες άμαχοι πιστεύεται ότι παραμένουν στο Severodonetsk, πολλοί αναζητούν καταφύγιο στο απέραντο χημικό εργοστάσιο Azot. Πριν από τον πόλεμο, είχε πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκους.

Μια κατεστραμμένη γέφυρα κοντά στο LysychanskΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ SERHIY HAIDAI/LUHANSK
Λεζάντα εικόνας,
Ρωσικά ελικόπτερα έχουν καταστρέψει γέφυρες και δρόμους που οδηγούν στο Lysychansk, λέει ο Serhiy Haidai

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει στις περιοχές γύρω από το Severodonetsk και το Lysychansk τις τελευταίες ημέρες, με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας να περιγράφει τους οικισμούς στα νότια και νοτιοανατολικά των πόλεων ως τον «πιο καυτό τομέα του μετώπου».

Όμως ο κ. Χαϊντάι είπε ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο» για τους Ρώσους να καταλάβουν το Λυσιχάνσκ επειδή η πόλη, που βρίσκεται σε ένα λόφο, είχε «πολλές αμυντικές θέσεις».

Μπορεί ακόμη να παραδοθεί βοήθεια στην πόλη και οι πολίτες εξακολουθούν να απομακρύνονται, είπε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από τις πόλεις Zolote και Hirske έχουν ήδη περικυκλωθεί πλήρως, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Χάρτης Severodonetsk και Lysychansk, ανατολική Ουκρανία
1px διαφανής γραμμή

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη την Παρασκευή, ένας διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην κατεχόμενη πόλη Χερσών του νότου σκοτώθηκε σε έκρηξη αυτοκινήτου, ανέφεραν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ουκρανία, οι δυνάμεις της οποίας έχουν προχωρήσει στην περιοχή, δεν έχει σχολιάσει το θέμα.

Αρκετοί αξιωματούχοι εγκατεστημένοι στο Κρεμλίνο έχουν πρόσφατα στοχοποιηθεί στην περιοχή Χερσώνα, ο έλεγχος της οποίας επιτρέπει στη Μόσχα να έχει έναν χερσαίο διάδρομο από τη Ρωσία προς την Κριμαία - τη νότια χερσόνησο της Ουκρανίας την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Λεζάντα πολυμέσων,
Παρακολουθήστε: Το Lysychansk έχει βομβαρδιστεί από το ρωσικό πυροβολικό
γραμμή

Πόλεμος στην Ουκρανία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κόσμος 09.05.2024 - 10:13 Το τέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών - Σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO: Άνοιγουν το δρόμο στο σκέτο “Μακεδονία

Το VMRO – DPMNE είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα στη Συμφωνία των Πρεσπών  - Παρακολουθεί η Αθήνα  Σ αρωτική νίκη, η οποία είναι πιθανό να το ο...