Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Τραβάτε με κι ας κάνω τον δύσκολο

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 


  • A-
  • A+

Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές, επιμένει ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει «εκτός αν». Δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να εξαντλήσει την τετραετία, παρά τα όσα λέει δημοσίως, γιατί ξέρει πολύ καλά ότι ο χρόνος δουλεύει εις βάρος του. Μπορεί και αυτός και οι υπουργοί του να φτιασιδώνουν τα νούμερα, μπορεί να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να καλλωπίσουν την κατάσταση, μπορεί να κατασκευάζουν ειδυλλιακές εικόνες για την ελληνική οικονομία, δεν είναι όμως ηλίθιοι για να πιστέψουν ότι τα ψέματά τους θα αντέξουν πολύ καιρό και ότι οι ιθαγενείς θα τσιμπήσουν στο αφήγημα που παρουσιάζει τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο χειμώνας θα είναι σκληρός για τους περισσότερους Ελληνες. Οι πλούσιοι φίλοι της κυβέρνησης δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για το πώς θα εξασφαλίσουν το… ξεροκόμματό τους. Με τόσες χαριστικές ρυθμίσεις, με τόσες απευθείας αναθέσεις έχουν βρει τον τρόπο να επιβιώνουν αξιοπρεπώς.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν λέει να τελειώσει. Οι προσδοκίες της Δύσης ότι η Ρωσία θα καταρρεύσει οικονομικά και ο Πούτιν θα υποχρεωθεί να αναδιπλωθεί έχουν διαψευστεί. Οι βαριές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας πλήττουν περισσότερο την Ευρώπη. Η αύξηση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα υπονομεύει τους ευφημισμούς που εξαπολύουν οι κυβερνητικοί παράγοντες για να ξεγελάσουν τους πολίτες. Η ακρίβεια όχι μόνο αντιστέκεται, αλλά φουντώνει. Ο πληθωρισμός καλά κρατεί. Τα μέτρα της κυβέρνησης (επιδόματα μικρής χρονικής διάρκειας) δεν βελτιώνουν τη θέση των μη προνομιούχων. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν με απόφαση της κυβέρνησης. Τα «κόκκινα» δάνεια πολιορκούν την οικονομία. Από την ενισχυμένη επιτροπεία βγήκαμε, αλλά τα μεγέθη της οικονομίας, παρά τα φληναφήματα που εκτοξεύουν οι υπουργοί-πρωταθλητές της φλυαρίας, δεν γεννούν αισιοδοξία. Ο μηχανισμός που εμπνεύστηκε ο υπουργός Εργασίας για να εξαφανίσει σαν μάγος με μια κίνηση τις εκκρεμείς συντάξεις δεν λειτουργεί. Ο θυμός κερδίζει έδαφος.

Στήνοντας τις κάλπες το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός ελπίζει πως οι δυσμενείς συνέπειες απ’ όλα τα παραπάνω και από πολλά άλλα θέματα που δεν εξελίσσονται κατά πώς επιθυμούσε, δεν θα έχουν αφήσει το ισχυρό αποτύπωμά τους στις συνειδήσεις των ψηφοφόρων, οι οποίοι επιστρέφοντας με καλή διάθεση από τις διακοπές τους, ενδεχομένως να μη θελήσουν να τον τιμωρήσουν και να προτιμήσουν, έστω με μισή καρδιά, έστω βαρυγκωμώντας, έστω βρίζοντας, να του δώσουν άλλη μια ευκαιρία. Επιπλέον κάνοντας εκλογές το φθινόπωρο θα μπορέσει να μεταθέσει για αργότερα, σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, ορισμένα ζητήματα που έχει αφήσει να σέρνονται γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος.

Για παράδειγμα: Είναι υποχρεωμένος να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Και ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντ. Σαμαράς έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσουν. Δεν θα είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να διαχειριστεί μια υπόθεση έχοντας απέναντί του δύο πρώην πρωθυπουργούς και ουδείς γνωρίζει αν θα τους ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές της συμπολίτευσης. Μεταθέτοντας το ζήτημα για μετά τις εκλογές, κερδίζει χρόνο. Επίσης οφείλει να ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Οταν ο υπουργός Δικαιοσύνης έφερε το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση τριών κορυφαίων υπουργών (Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης) και ο πρωθυπουργός αντί να τον προστατεύσει του ζήτησε να αφήσει το θέμα για αργότερα, υποκύπτοντας έτσι στον εκβιασμό των τριών στελεχών που προέρχονται από τον ΛΑΟΣ. Αρα; Οσοι του εισηγούνται εκλογές το φθινόπωρο έχουν πολλά και ισχυρά επιχειρήματα.


Ανάγωγα

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κατηγόρησε ότι ζήτησε υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μπέρδεψε τα... πόδια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...