Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Κάμψη εσόδων ΦΠΑ και ειδικών φόρων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



Ο προϋπολογισμός δέχεται ισχυρό σοκ από το μέτωπο των δαπανών καθώς λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας από τον Ιούλιο και κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους θα «μπαίνει μέσα» τουλάχιστον κατά 150 εκατ. ευρώ.

Αναταράξεις στον προϋπολογισμό φέρνει η κάμψη των εσόδων από τους ειδικούς φόρους αφού στο πεντάμηνο οι εισπράξεις λόγω του ράλι των τιμών στα καύσιμα είναι μειωμένες κατά 132 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τον Μάιο σημειώθηκε για πρώτη φορά συρρίκνωση και στα έσοδα από ΦΠΑ που ήταν λιγότερα κατά 2 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, γεγονός που αποδίδεται στον περιορισμό της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πορεία των εισπράξεων τους επόμενους μήνες και αν δεν υπήρχαν τα ενθαρρυντικά μηνύματα των εσόδων από τον τουρισμό η δημοσιονομική αβεβαιότητα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ηδη ο προϋπολογισμός δέχεται ισχυρό σοκ από το μέτωπο των δαπανών καθώς λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας από τον Ιούλιο και κάθε μήνα μέχρι το τέλος του έτους θα «μπαίνει μέσα» τουλάχιστον κατά 150 εκατ. ευρώ.

Στο Γενικό Λογιστήριο έχουν υπολογίσει ότι το κόστος της επιδότησης στο ρεύμα θα κινηθεί στα 850-900 εκατ. ευρώ, ωστόσο υπάρχει ήδη ανατροπή στον σχεδιασμό αφού η μέση τιμή της κιλοβατώρας στο χρηματιστήριο της ενέργειας φτάνει τα 303,33 ευρώ, ενώ η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι για 225 ευρώ, εξέλιξη που αλλάζει δραστικά τον λογαριασμό της επιβάρυνσης.

Για την ώρα το πρωτογενές έλλειμμα κινείται σε ήρεμα νερά φτάνοντας στο τέλος Μαΐου το 1,487 δισ. ευρώ έναντι του υπερδιπλάσιου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμό (3,9 δισ. ευρώ). Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 22,286 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,886 δισ. ευρώ ή κατά 9,2%, με τις εισπράξεις στο πεντάμηνο από τις μείζονες κατηγορίες να έχουν ως εξής:

■ Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 8,319 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 754 εκατ. ευρώ.

■ Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2,607 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 132 εκατ. ευρώ.

■ Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας έφτασαν το 1,395 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 829 εκατ. ευρώ εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

■ Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος ανήλθαν σε 5,346 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 550 εκατ. ευρώ.

Τον Μάιο, τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,703 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τον ΕΦΚ ανήλθαν σε 565 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 20 εκατ. ευρώ.

Στο 6% οι μάσκες

Εν τω μεταξύ, δεν αυξάνεται τελικά ο ΦΠΑ σε μάσκες, αντισηπτικά, γάντια στο 24%, αφού η έξαρση των κρουσμάτων δεν επιτρέπει την άρση του μέτρου που τον διατηρεί για ακόμη ένα εξάμηνο στο 6%. Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο υπερμειωμένος ΦΠΑ 6% για ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης και αγαθά που αφορούν τη δημόσια υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων, αντισηπτικά μαντηλάκια, καθώς και απολυμαντικά προϊόντα και άλλα είδη που χρησιμοποιούνται για αντισηπτικούς ή απολυμαντικούς σκοπούς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...