Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Ξαναζεσταίνουν το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



Με την εκλογολογία στα ύψη με δική του ευθύνη, ο πρωθυπουργός οδεύει ολοταχώς για κάλπες το φθινόπωρο του 2022 με προεκλογική ρητορική για το... 2015.

Tαβάνι έχει χτυπήσει η εκλογολογία, ασφαλώς με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος όχι μόνο με τις πράξεις του, αλλά πλέον και με τις δηλώσεις του -κατά τις οποίες ούτε καν διαψεύδει πια τις πρόωρες κάλπες- έχει καταστήσει φανερό ότι οδεύει ολοταχώς για εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί αναμένουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προκηρύξει τις εκλογές μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου και από εκεί και πέρα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εξακολουθούν να ακούγονται έντονα συγκεκριμένες ημερομηνίες ως πιθανές για τη διεξαγωγή τους (βλ. 18 Σεπτεμβρίου, 25 Σεπτεμβρίου, 2 Οκτωβρίου). Αλλωστε είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που συνεχίζει να εμφανίζει τον Αύγουστο ως χρονικό ορόσημο για το κλείσιμο εκκρεμών ζητημάτων που σκοπεύει να αξιοποιήσει με προεκλογική στόχευση. Το έκανε και χθες κατά τη συνάντησή του με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, στο μέγαρο Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας ότι «το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας θα λήξει τον Αύγουστο».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξακολουθεί να στέλνει ένα θολό μήνυμα σε σχέση με το ενδεχόμενο να στηθούν και τρίτες κάλπες (μετά τις δεύτερες που θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο της Ν.Δ.), με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εμφανίζεται μεν να μην τις προκρίνει αλλά και να μην τις αποκλείει. Ετσι στην ερώτηση αν η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί ότι «θα υπάρξει κυβέρνηση ό,τι και να γίνει, είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες εκλογές», ο Γ. Οικονόμου δεν έδωσε τέτοια εγγύηση, αναφέροντας μεν πως «οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις, προφανώς και δεν συμβάλλουν» στην «κυβερνητική σταθερότητα», αλλά αφήνοντας και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι «εκείνο που επιδιώκουμε με τη δεύτερη εκλογή είναι να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση αντίστοιχη με αυτή που συγκροτήθηκε το 2019, για λόγους που πολλές φορές έχουμε εξηγήσει. Από κει και πέρα η βούληση του ελληνικού λαού θα διαμορφώσει τις συνθήκες της διακυβέρνησης του τόπου, μετά από αυτές τις εκλογές».

Επιπλέον, κατά τη συνάντηση με την κ. Βεστάγκερ, φάνηκε και η προεκλογική τακτική του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», ξαναγύρισε στο 2015 για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή. Πληρώσαμε βαρύ τίμημα για επιλογές που έγιναν εκείνη τη χρονιά».

«Ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά με ασύστολα ψεύδη προσπαθεί να ξαναγράψει την πρόσφατη Ιστορία του τόπου νομίζοντας ότι οι Ελληνες πολίτες είναι λωτοφάγοι», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, της οποίας ήταν πρωτοκλασάτος υπουργός, παρέδωσε το 2015 στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 21 δισεκατομμύρια αποπληρωμές, χωρίς ταμειακά διαθέσιμα και πρόσβαση στις αγορές», ότι «ο ίδιος παρέλαβε το 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος, πρόσβαση στις αγορές, 10 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης και 37 δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία» και ότι «η απόφαση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία είχε ληφθεί τον Αύγουστο του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και είχε οριστεί για τον Αύγουστο του 2022, ώστε να μπορεί σήμερα ο ίδιος με γελοίους πανηγυρισμούς να την εμφανίζει τάχα ως δικό του επίτευγμα». Η Ν.Δ. επανήλθε, επιμένοντας στο 2015, τα γεγονότα του οποίου βέβαια κρίθηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου