Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Πολιτικοί φοροαπατεώνες

 Μητσοτάκης - Χατζηδάκης

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ


ΗΝ.Δ. του Μητσοτάκη, ήδη από το 2019, κέρδισε την πλειονότητα της κοινής γνώμης με την υπόσχεση μείωσης της φορολογίας. Τα μεσαία στρώματα στα οποία απευθυνόταν η εξαγγελία, την πίστεψαν.

Ανάμεσα στις υποσχέσεις του 2019 ήταν και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μνημονιακού χαρατσιού που επιβλήθηκε κατά δικαίων και αδίκων, απλώς και μόνο για να επιβεβαιώνουν τη φορολογική οντότητά τους. Η πρώτη τετραετία παρήλθε κενή μέτρων.

ADVERTISEMENT

Χθες, στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε εις εαυτόν νέο χρονοδιάγραμμα τήρησης των δεσμεύσεων του 2019. Συνέδεσε τη «σταδιακή κατάργηση» του τέλους επιτηδεύματος με την επιβράβευση όσων ελεύθερων επαγγελματιών δεν φοροδιαφεύγουν μπροστά στα μάτια της Εφορίας.

Δεν είναι εξ ορισμού κακό να δίνεις κίνητρα στους κατά τεκμήριο φοροφυγάδες - γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, μηχανικούς αυτοκινήτων και άλλους «συνήθεις υπόπτους». Αν πρόκειται να ελαφρυνθούν στοιχειωδώς τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί, που δεν έχουν τη δυνατότητα απόκρυψης έστω και ενός ευρώ, καλώς να έρθει το πολλοστό φορολογικό νομοσχέδιο.

Αλλά από τα συμφραζόμενα των κυβερνητικών ανακοινώσεων καταλαβαίνουμε ότι δεν πρόκειται περί αυτού. Ολοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πραγματικοί φοροφυγάδες ή φτωχοδιάβολοι των ελάχιστων εισοδημάτων, μπαίνουν πάνω από τον ίδιο παρονομαστή. Με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που οφείλουν να δηλώσουν, στα μεν «ρετιρέ» δίνεται σήμα συνέχισης της φοροδιαφυγής με δήλωση του κατώτατου εισοδήματος. Στα δε «υπόγεια» επιβάλλεται μια άδικη τιμωρία. Και μάλιστα χωρίς πραγματικό όφελος για τα έσοδα του κράτους.

Την ίδια στιγμή δεν καταγράφεται η παραμικρή πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει μέσω της φορολογίας στην ανάσχεση της ακρίβειας, ιδιαίτερα στα ζωτικά αγαθά όπως τα τρόφιμα. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες δεν υπάρχει ούτε μία διάταξη που να προβλέπει μείωση ΦΠΑ και ειδικών φόρων σε αγαθά από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση των νοικοκυριών. Δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση από την κυβέρνηση να κάνει ό,τι κάνουν οι υπόλοιπες 26 χώρες της Ε.Ε.

Από την άποψη αυτή δεν μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί αποφάσισαν να τα βάλουν με την Ανεξάρτητη Αρχή που ερευνά αν λειτουργεί στοιχειωδώς ο ανταγωνισμός στις αγορές. Την Επιτροπή Ανταγωνισμού που αποφάσισε να ερευνήσει τι παίζει με τις αγορές και την ακρίβεια.

Σε λίγο η κυβέρνηση θα μας πει ότι για τις ανατιμήσεις φταίει η υψηλή φορολογία των επιχειρηματικών κερδών. Και πάλι δεν θα εκπλαγούμε. Δεν θα είναι η πρώτη πολιτική φορολογική απάτη της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κτηνωδία στα Πετράλωνα. Αλβανός επιτέθηκε και προσπαθούσε να βιάσει 53χρονη Ελληνίδα! Την ξυλοκόπησε άγρια – Η άτυχη γυναίκα νοσηλεύεται 19.05.2024 | 19:43

  Αλβανός ιδιοκτήτης διαμερίσματος επιτέθηκε να βιάσει Ελληνίδα καθαρίστρια που είχε προσλάβει για να τακτοποιήσει τον χώρο του και όταν η δ...