Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Ισραηλινά αεροσκάφη και τανκς χτυπούν τη Ράφα

 Βομβαρδισμοί

AP Photo/Ramez Habboub


Μπαράζ βομβαρδισμών στη Ράφα, την ώρα που η Χαμάς αναμένει απάντηση στις διαπραγματεύσεις

Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ πάνω από 1 εκατ. άμαχοι στην Ράφα δέχτηκαν καταιγισμό βομβαρδισμών.

Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας έκαναν λόγο για σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς αργά χθες βράδυ και νωρίς σήμερα, καθώς και για εντατικά πυρά του πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Ράφα και στα περίχωρά της.

Τουλάχιστον 12 έπεσαν νεκροί σε τρεις επιδρομές στη Ράφα, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του στην πόλη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Wafa, βόμβα έπληξε σπίτι στην κεντρική διοικητική περιοχή της Ράφα, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας κι άλλους, αναφέρει το Wafa. 

Η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για πολυάριθμους νεκρούς τη νύχτα στη Ράφα. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που βρίσκεται στην πόλη, ανακοίνωσε πως διακομίστηκαν 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στο σημείο διέλευσης που συνδέει τη νότια Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, ενώ η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει για τη σφαγή που συνεπάγεται εάν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στην μαρτυρική πόλη. 

Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως άρχισε επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Ράφα μετά την απόφαση της κυβέρνησης Νετανιάχου «να συνεχιστεί η επιχείρηση στη Ράφα ώστε να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Χαμάς με σκοπό να υπάρξει απελευθέρωση των ομήρων και να επιτευχθούν και οι άλλοι στόχοι του πολέμου».

«Κάτοικοι απομακρύνονται εσπευσμένα μέσα στον τρόμο και στον πανικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Οσάμα αλ Καχλούτ της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, διευκρινίζοντας πως οι περιοχές από όπου κάτοικοι της Ράφας διατάχθηκε να απομακρυνθούν εσπευσμένα έχουν υποδεχθεί κάπου 250.000 εκτοπισμένους. «Η οικογένειά μου κι εγώ, 13 άνθρωποι, δεν ξέρουμε πού να πάμε», είπε ο Αμπντελραχμάν Αμπού Τζάζαρ, 36 ετών. Η περιοχή αυτή δεν έχει «χώρο για να στήσουμε σκηνές, ούτε σχολεία όπου θα μπορούσαμε να στεγαστούμε», εξήγησε.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού πρόσθεσε πως παρότι «η πρόταση της Χαμάς» είναι «μακριά από τις κεντρικές απαιτήσεις του Ισραήλ», θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για «να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας» κατάπαυσης του πυρός.

Περιμένει απάντηση η Χαμάς

Από την πλευρά της η Χαμάς ανακοίνωσε πως «δέχεται την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός» με το Ισραήλ αναμένοντας τη δική του απάντηση.
Σύμφωνα με τον δεύτερο τη τάξει του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χάγια, η πρόταση περιλαμβάνει τρεις φάσεις με διάρκεια 42 ωρών: στην πρώτη θα γίνει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, στη δεύτερη επιστροφή των εκτοπισμένων, και στην τρίτη ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με καταληκτικό σκοπό «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Το εμιράτο του Κατάρ ανέφερε πως θα στείλει αργότερα το πρωί αντιπροσωπεία στο Κάιρο «για να ξαναρχίσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο μέρη (...) με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία για άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση φυλακισμένων και ομήρων».

Όμως, μέχρι σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να δεχτεί να βάλει τέλος στον πόλεμο ή την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων του από τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως πρέπει πρώτα να διεξαγάγει επιχείρηση στη Ράφα, για να «νικήσει» τις δυνάμεις της Χαμάς.

Νέα έκκληση και από τον ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απεύθυνε νέα έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση και στους ηγέτες της Χαμάς να κάνουν την περαιτέρω προσπάθεια που απαιτείται για να συναφθεί η συμφωνία ζωτικής σημασίας».

Όπως σημείωσε, η διεθνής κοινότητα φοβάται πως θα ξεκινήσει άμεσα χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, που θα ήταν «αφόρητη εξαιτίας των καταστροφικών ανθρωπιστικών συνεπειών της και του αποσταθεροποιητικού αντίκτυπού της στην περιοχή».

Η Αίγυπτος, οικοδέσποινα των έμμεσων διαπραγματεύσεων, κάλεσε το Ισραήλ να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση», ενώ ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας, που συνομίλησε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει το παν για να αποτραπεί «νέα σφαγή» στη Ράφα.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ο Μπάιντεν επανέλαβε στον Νετανιάχου τη «σαφή θέση» της κυβέρνησής του εναντίον ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καταστήσει σαφές πως δεν έχει λάβει «αξιόπιστο» σχέδιο για την ασφάλεια των αμάχων κι ότι τέτοια επιχείρηση θα επέτεινε «τα δεινά του παλαιστινιακού λαού».

Στο Ισραήλ, το φόρουμ των οικογενειών, συλλογικότητα που δημιούργησαν συγγενείς ομήρων, έκρινε χθες πως «ήρθε η στιγμή όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (...) να μεταμορφώσουν αυτή την ευκαιρία σε συμφωνία για την επιστροφή όλων των ομήρων». Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ξέσπασαν επεισόδια στο Τελ Αβίβ ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που αξίωναν να κλειστεί συμφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Το Ισραήλ πιέζει περαιτέρω σε τμήματα της βόρειας Γάζας. νέες ρωγμές στον συνασπισμό Νετανιάχου Από τους Nidal Al-Mughrabi και Dan Williams 19 Μαΐου 2024 3:42 π.μ. GMT+3 Ενημερώθηκε πριν από 8 ώρες

  ΚΑΪΡΟ/ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, 18 Μαΐου (Reuters) - Ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης έσπρωξαν το Σάββατο σε τμήματα μιας συνωστισμένης περιοχής τ...