Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Συνελήφθησαν δύο Ουκρανοί συνταγματάρχες ως ύποπτοι για απόπειρα δολοφονίας του Ζελένσκι

 Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Βολοντίμιρ Ζελένσκι | AP Photo/Vadim Ghirda, File


Λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας απέτρεψαν απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων αξιωματούχων, δήλωσαν ότι συνελήφθησαν δύο συνταγματάρχες του ουκρανικού στρατού, που φέρονται ότι δρούσαν ως πράκτορες της Ρωσίας.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι δύο πράκτορες της Ρωσίας σχεδίαζαν τη δολοφονία του Ουκρανού προέδρου και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων ως «δώρο» για τον Βλαντίμιρ Πούτινμε την ευκαιρία της ορκωμοσίας του.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι συλληφθέντες είναι «συνταγματάρχες της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια δημοσίων αξιωματούχων. Επίσης, αναφέρεται ότι επρόκειτο για δίκτυο που «επιτηρούσε» η FSB και οι δύο αξιωματικοί «μετέφεραν εμπιστευτικές πληροφορίες» στη Ρωσία.

Στους στόχους του δικτύου πρακτόρων, σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ήταν μεταξύ άλλων να στρατολογήσουν στρατιωτικούς «προσκείμενους στην υπηρεσία ασφαλείας» του προέδρου Ζελένσκι, προκειμένου να τον «πάρουν όμηρο και να τον σκοτώσουν». Αναφέρεται επίσης ότι ένα από τα μέλη αυτού του δικτύου απέκτησε drone και εκρηκτικές ύλεςΟ επικεφαλής της SBU, Βάσιλ Μαλιούκ, δήλωσε ότι «η τρομοκρατική επίθεση, που υποτίθεται ότι θα ήταν δώρο στον Πούτιν για την ορκωμοσία, συνιστά αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών».

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως καταγγείλει απόπειρες δολοφονίας εις βάρος του προέδρου της και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Μόλις πριν από ένα μήνα, ένας άνδρας συνελήφθη στην Πολωνία, καθώς σύμφωνα με τις ουκρανικές και πολωνικές εισαγγελικές αρχές θεωρήθηκε ύποπτος ότι βοήθησε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών να προετοιμάσουν επίθεση εναντίον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η SBU «εξάρθρωσε ένα δίκτυο πρακτόρων» των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB), οι οποίο «προετοίμαζαν τη δολοφονία του Ουκρανού προέδρου». Επίσης αναφέρεται ότι άλλα «υψηλόβαθμα μέλη» των ενόπλων δυνάμεων και πολιτικά στελέχη στοχοθετήθηκαν, όπως ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Νέα σοβαρή πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας, που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Κυριακή 19 Μαΐου 2024, 21:00:18 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχετικά με τις δη...