Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η ημέρα των αντιθέσεων του Μπάιντεν και του Τραμπ σηματοδοτεί μια σουρεαλιστική εκστρατεία

 


Ο Μπάιντεν μιλά σε εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ενώ ο Τραμπ παρακολουθεί μια ημέρα κατάθεσης στο δικαστήριο για την υποτιθέμενη σχέση του.

Μαΐου 7, 2024 7 σε: 27 μ.μ. EDT
Ο πρόεδρος Μπάιντεν μιλά σε τελετή για τις Ημέρες Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Καπιτώλιο την Τρίτη. (Jabin Botsford/The Washington Post)
7 λεπ

Ο πρόεδρος Μπάιντεν βρισκόταν στην αίθουσα χαρτών του Λευκού Οίκου, πηγαίνοντας γραμμή προς γραμμή για μια ομιλία που θα εκφωνούσε σύντομα για τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος, όταν, μερικές εκατοντάδες μίλια βόρεια, ένας εισαγγελέας στάθηκε ενώπιον του δικαστηρίου και δήλωσε: «Ο λαός αποκαλεί τη Στόρμι Ντάνιελς».

Ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί σύντομα το Καπιτώλιο για να ενωθεί με μερικούς από τους κορυφαίους εκλεγμένους αξιωματούχους της χώρας στη μνήμη μιας θηριωδίας που σκότωσε 6 εκατομμύρια Εβραίους και να δεσμευτεί επανειλημμένα: «Ποτέ ξανά». Εμφανίστηκε στην τελετή του Μουσείου Μνήμης του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ την ίδια στιγμή που ο προκάτοχός του άκουγε προσεκτικά σε ένα δικαστήριο τη 13η ημέρα της δίκης του, όπου μια ηθοποιός ταινιών ενηλίκων κλήθηκε να καταθέσει για τις λεπτομέρειες της υποτιθέμενης συνάντησής τους.

Το πρόσωπο που σύστησε τον Μπάιντεν τον αποκάλεσε «mensch» και θυμήθηκε την εκπληκτική παρουσία του σε ένα σίβα για την αείμνηστη σύζυγό του. Το πρόσωπο που κατέθεσε για τον Τραμπ τον αποκάλεσε «αλαζόνα και πομπώδη» και αφηγήθηκε τη φορά που εμφανίστηκε με έκπληξη με τα εσώρουχά του και φέρεται να την έπεισε να κάνει σεξ μαζί του σε ένα ξενοδοχείο της λίμνης Tahoe.

Μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Καπιτώλιο στις 7 Μαΐου, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό σε καμία πανεπιστημιούπολη ή σε οποιοδήποτε μέρος στην Αμερική. (Βίντεο: TWP)

Εάν οι ψηφοφόροι χρειάζονταν περαιτέρω υπενθύμιση της σουρεαλιστικής φύσης της προεδρικής εκστρατείας του 2024, αυτή δόθηκε έντονα την Τρίτη. Ο νυν πρόεδρος ξεκίνησε την ημέρα παλεύοντας με την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και προετοιμαζόμενος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας. Ο αμφισβητίας ξεκίνησε το πρωί του αναστατωμένος για τον τελευταίο μάρτυρα στην ποινική δίκη του για φερόμενη παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων. Δημοσίευσε ένα οργισμένο μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την αδικία όλων αυτών, το οποίο αργότερα διέγραψε

Προέκυψε ότι η Ντάνιελς θα καταθέσει και, παρά τις αντιρρήσεις των δικηγόρων του Τραμπ, θα της επιτραπεί να υπεισέλθει σε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την υποτιθέμενη ανεπιθύμητη σεξουαλική τους επαφή σε ένα τουρνουά γκολφ στην Καλιφόρνια το 2006. Ανέβηκε στο βήμα αργά το πρωί, περίπου την ώρα που ο Μπάιντεν έκανε τις τελικές αλλαγές στα σχόλιά του για το Ολοκαύτωμα στο Map Room, όπου ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εξέτασε την πρόοδο του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ντάνιελς κατέθεσε για τη συνάντησή της με τον Τραμπ και την πρόσκλησή της στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, όπου είπε ότι αρχικά τον βρήκε με μεταξωτές ή σατέν πιτζάμες. Αργότερα, όταν βγήκε από το μπάνιο, θυμάται, ξαφνιάστηκε όταν τον είδε στο κρεβάτι με το μποξεράκι του και ένα μπλουζάκι.

«Δεν περίμενα κάποιον να είναι εκεί, ειδικά μείον πολλά ρούχα. Τότε ήταν που ένιωσα ότι το δωμάτιο περιστρεφόταν σε πλήρη κίνηση», είπε στο δικαστήριο. «Και ένιωσα το αίμα να φεύγει από τα χέρια και τα πόδια μου, σχεδόν σαν να σηκώνεσαι πολύ γρήγορα. Απλά σκέφτηκα: «Ω Θεέ μου. Τι διάβασα λάθος για να φτάσω εδώ;» Επειδή η πρόθεση είναι αρκετά σαφής, κάποιος είναι με τα εσώρουχά του στο κρεβάτι και ποζάρει για σένα»

Δεν ήταν μεθυσμένη ή υπό την επήρεια ναρκωτικών, είπε, αλλά οι λεπτομέρειες παρέμειναν ασαφείς. «Το επόμενο πράγμα που ξέρω είναι ότι ήμουν στο κρεβάτι», είπε η Ντάνιελς, «στην αντίθετη πλευρά του κρεβατιού από εκεί που στεκόμασταν. Είχα βγάλει τα ρούχα και τα παπούτσια μου. Ήμασταν σε ιεραποστολική θέση».

Ακολουθώ Εκλογές 2024

Κατέθεσε ότι «κοιτούσα το ταβάνι. Δεν ήξερα πώς έφτασα εκεί. Προσπαθούσα να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο εκτός από το πώς έφτασα εκεί».

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακούει τον δικηγόρο του Τοντ Μπλανς να ζητά κακοδικία μετά την κατάθεση της Στόρμι Ντάνιελς. (Jane Rosenberg/Reuters)

Σχεδόν την ίδια στιγμή, ο Μπάιντεν μιλούσε από ένα βάθρο στην Αίθουσα Χειραφέτησης στο Καπιτώλιο. Ήταν μια διακομματική εκδήλωση, με κορυφαίους ηγέτες - συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής Mike Johnson (R-La.) και του ηγέτη της μειοψηφίας Hakeem Jeffries (D-N.Y.) - να κάνουν παρατηρήσεις μπροστά του.

Τα κύρια καλωδιακά δίκτυα άλλαξαν από τις αναφορές σχετικά με τη δίκη του Τραμπ για να μεταδώσουν ζωντανά την ομιλία του Μπάιντεν.

«Δεσμευόμαστε εκ νέου να... λαμβάνοντας υπόψη τα μαθήματα που αποτελούν ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας, για να αναζωογονήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη του "Ποτέ ξανά"», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αυτό το αρχαίο μίσος για τους Εβραίους δεν ξεκίνησε με το Ολοκαύτωμα. Δεν τελείωσε ούτε με το Ολοκαύτωμα, ούτε μετά, ακόμη και μετά τη νίκη μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Ο πρόεδρος κατήγγειλε την «άγρια αύξηση του αντισημιτισμού στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο». Σε μια στιγμή που πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες και συνάδελφοι Δημοκρατικοί - ακόμη και ο ίδιος ο Μπάιντεν - αμφισβήτησαν ορισμένες από τις τακτικές του Ισραήλ στη Γάζα και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, επικεντρώθηκε την Τρίτη στην υποστήριξη του Ισραήλ, συγκρίνοντας εκείνους που υποβαθμίζουν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου με ανθρώπους που ξεχνούν ή αρνούνται το Ολοκαύτωμα.

«Τώρα, εδώ είμαστε – όχι 75 χρόνια αργότερα, αλλά μόλις 71/2 μήνες αργότερα – και οι άνθρωποι ήδη ξεχνούν», είπε ο Μπάιντεν. «Ξεχνούν ήδη ότι η Χαμάς εξαπέλυσε αυτόν τον τρόμο».

Περίπου την ώρα που η Ντάνιελς κατέθεσε ότι φέρεται να απειλήθηκε να μην αποκαλύψει δημόσια τη συνάντησή της με τον Τραμπ, ο Μπάιντεν ενώθηκε με το ακροατήριο στο Καπιτώλιο κρατώντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η έντονη αντίθεση μεταξύ των ημερήσιων προγραμμάτων των δύο υποψηφίων παρέχει ένα πρώιμο στιγμιότυπο μιας από τις πιο ασυνήθιστες εκστρατείες στη μνήμη, καθώς ένας εν ενεργεία πρόεδρος αντιμετωπίζει έναν αμφισβητία που αντιμετωπίζει τέσσερις ποινικές δίκες. Ο Μπάιντεν ήταν γενικά προσεκτικός για να αποφύγει να σχολιάσει τις δίκες του Τραμπ, ενώ ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί χωρίς αποδείξεις ότι οι κατηγορίες εναντίον του αποτελούν μέρος μιας συνωμοσίας.

Το μόνο περιστατικό στην πρόσφατη ιστορία που μπορεί να συγκριθεί με το δυσάρεστο δράμα γύρω από τον Τραμπ, έναν πρώην και πιθανώς μελλοντικό πρόεδρο, μπορεί να είναι η εμπειρία του προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είδε τις παραστατικές λεπτομέρειες των υποτιθέμενων υποθέσεών του να εμφανίζονται σε μια έκθεση ανεξάρτητου εισαγγελέα.

Την Τρίτη, καθώς το δικαστήριο της Νέας Υόρκης διέκοψε για μεσημεριανό γεύμα, η αυτοκινητοπομπή του Μπάιντεν επέστρεψε στον Λευκό Οίκο.

Μέχρι τις 2 μ.μ., ο Τραμπ είχε επιστρέψει στην αίθουσα του δικαστηρίου και ο Μπάιντεν ήταν στο Οβάλ Γραφείο. Οι δικηγόροι του Τραμπ ζήτησαν κακοδικία, αλλά ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Χουάν Μερτσάν είπε ότι δεν ήταν δικαιολογημένη. Ενώ παραδέχτηκε ότι ορισμένες από τις καταθέσεις του σταρ της ταινίας ενηλίκων ήταν εκπληκτικές - «νομίζω ότι ο μάρτυρας ήταν λίγο δύσκολο να ελεγχθεί» - είπε ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης θα μπορούσαν να είχαν αντιταχθεί σε περισσότερα από αυτά.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε στις 7 Μαΐου άδικη τη δίκη εναντίον του και είπε ότι η εντολή φίμωσης ήταν αντισυνταγματική. (Βίντεο: TWP)

Ο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, μιλώντας για τη δύναμη του ΝΑΤΟ και αστειευόμενος ότι είχε υποστηρίξει την ένταξη της Ρουμανίας στη συμμαχία «όταν ήμουν γερουσιαστής, πριν από 180 χρόνια».

Ο Μπάιντεν αγνόησε τις φωνές των δημοσιογράφων, σε αντίθεση με όταν ο Iohannis συναντήθηκε με τον Trump στο Οβάλ Γραφείο πριν από σχεδόν πέντε χρόνια και ο Trump κράτησε το δικαστήριο για περισσότερα από 30 λεπτά. «Νομίζω ότι κάθε εβραϊκός λαός που ψηφίζει έναν Δημοκρατικό, νομίζω ότι δείχνει είτε πλήρη έλλειψη γνώσης είτε μεγάλη απιστία», δήλωσε τότε ο Τραμπ.

Το απόγευμα της Τρίτης, ήταν ο Τραμπ που ήταν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλός καθώς παρακολουθούσε ένα νομικό δράμα να εκτυλίσσεται σε ένα δωμάτιο που δεν ελέγχεται από τον ίδιο, αλλά από έναν δικαστή. Βγαίνοντας από το δικαστήριο, είπε στους δημοσιογράφους ότι η ημέρα ήταν μια «καταστροφή» για τους εισαγγελείς και εξέφρασε τη λύπη του που έπρεπε να καθίσει στη διαδικασία.

Η Στόρμι Ντάνιελς έδωσε σαφείς λεπτομέρειες για μια υποτιθέμενη σεξουαλική συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ καθώς ανέβηκε στο βήμα στη Νέα Υόρκη στις 7 Μαΐου. (Βίντεο: Blair Guild, Billy Tucker/The Washington Post)

«Θα έπρεπε να είμαι έξω από την εκστρατεία αυτή τη στιγμή», είπε.

Αργότερα το απόγευμα της Τρίτης, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με διευθύνοντες συμβούλους από διάφορους κλάδους για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία.

Οι βοηθοί της εκστρατείας του Μπάιντεν κυκλοφόρησαν μια νέα διαφήμιση που υπογραμμίζει τις μεταναστευτικές πολιτικές του Τραμπ. Έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα υποτιθέμενα αντισημιτικά σχόλια του Τραμπ και προώθησαν την ειδησεογραφική κάλυψη για πρώην υποστηρικτές της Νίκι Χέιλι που τώρα ψήφιζαν τον Μπάιντεν. Αλλά απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό να συζητήσουν την ημέρα του Τραμπ στο δικαστήριο.

Στον Λευκό Οίκο, η γραμματέας Τύπου Καρίν Ζαν-Πιερ αρνήθηκε να πει ρητά εάν ο Μπάιντεν παρακολουθούσε τη δίκη του Τραμπ. Αλλά υπαινίχθηκε ευρέως τις αντιθέσεις της ημέρας.

«Ο πρόεδρος είναι πραγματικά απασχολημένος. Προφανώς, πιθανότατα προλαβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως πολλοί από εμάς εδώ», δήλωσε η Jean-Pierre. «Δίνει προσοχή στις ειδήσεις. Δεν μπορώ να μιλήσω για την τρέχουσα κατάσταση που συμβαίνει και την οποία πολλοί από εσάς καλύπτετε αυτή τη στιγμή αυτή τη στιγμή του πρώην προέδρου. Δεν μπορώ να μιλήσω σε αυτό».

«Αλλά ο πρόεδρος... είχε μια κουραστική μέρα», πρόσθεσε. «Έχει επικεντρωθεί πολύ σε αυτό που συμβαίνει στον κόσμο».

Οι Shayna Jacobs, Tom Jackman, Marianne LeVine και Devlin Barrett συνέβαλαν σε αυτή την έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κανένα νέο από τις έρευνες για το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου

  Τα οχήματα των συνεργείων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης | Azin Haghighi/Moj News Agency via AP   UPD  ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛ...