Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Προεκλογικό κυβερνητικό πυροτέχνημα με την ακρίβεια

 Μητσοτάκης στο σουπερμάρκετ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Σκρέκας στο σουπερμάρκετ | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI


«Επανήλθαν» στα γνωστά αφηγήματα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας.

Με τη χώρα να βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος πρωθυπουργός επιστρατεύουν για άλλη μία φορά το αφήγημα πως κάνουν  ό,τι μπορούν για να «πολεμήσουν» τα συνεχή κύματα  ακρίβειας που έχουν γονατίσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Παράλληλα, επενδύουν ξανά στα περί εισαγόμενης ακρίβειας και πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για το «τέρας» του πληθωρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε προχθές επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ρίχνοντας το μπαλάκι απευθείας στην Ε.Ε., καθώς την καλεί να λάβει μέτρα για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών. Η επιστολή αυτή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση (τρία χρόνια μετά τις αυξανόμενες πληθωριστικές τάσεις που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές πολλών προϊόντων και έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη) και ενώ οι πολυεθνικές έχουν καταγράψει υπερκέρδη. 

Πρώτη φορά τέτοια παρέμβαση

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πλασάρει την παραπάνω επιστολή ως μια μεγάλη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα κατά της ακρίβειας. «Η επιστολή που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και αφορά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που χαρακτηρίζονται ως εδαφική περιορισμοί εφοδιασμού, και τις οποίες χρησιμοποιούν πολλές φορές πολυεθνικές εταιρείες για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος μεταξύ των διαφορετικών χωρών, είναι η πρώτη επιστολή που στέλνεται από πρωθυπουργό κράτους μέλους προς την πρόεδρο της Επιτροπής, κα φον ντερ Λάιεν» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Πρόσθεσε πως στόχος είναι «να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό, να αποκλιμακωθεί οι τιμές και τελικά να μπορούν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας που σήμερα τους ταλανίζει». Υποστήριξε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των πολυεθνικών «δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο ένα κράτος μέλος. Εδώ πρέπει να υπάρχει μια κεντρική παρέμβαση στην Ευρώπη γιατί αφορά, υπερβαίνει την κάθε χώρα, υπερβαίνει την κάθε κυβέρνηση και πολλές φορές υπερβαίνει και την κάθε αγορά».

Πάντως, σε μια πρώτη απάντηση στην επιστολή Μητσοτάκη, η Κομισιόν «γείωσε» την «Αθήνα, καθώς η απάντησή της στην «Εφ.Συν.» δεν συμπεριλαμβάνει καμία συγκεκριμένη δράση που είναι διατεθειμένη να κάνει για να πέσουν οι τιμές των πολυεθνικών στην Ελλάδα. Επισήμως, η Κομισιόν εξετάζει την επιστολή και θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω...

Όλα αυτά βεβαίως συμβαίνουν τη στιγμή που το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις κάλπες του Ιουνίου.

Σταθερά αρνητικός σε μείωση ΦΠΑ

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αλλά και η κυβέρνηση αρνούνται πεισματικά να προχωρήσουν σε ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των πολιτών, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, παρά τις συνεχείς κρούσεις από πλευράς αντιπολίτευσης και παραγωγικών φορέων.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στον τελικό καταναλωτή γιατί έχουμε εμπειρίες και από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά», επανέλαβε σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Δεν δίστασε μάλιστα να κουνήσει το δάχτυλο στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «όποιος εισηγείται τη μείωση του ΦΠΑ να μας πει που θα βρει τα 2 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Λογιστήριο του Κράτους αν ο λογαριασμός βγαίνει, γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει».

→ Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην επικοινωνιακή κίνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μεταθέτοντας στις Βρυξέλλες την ευθύνη για την ακρίβεια στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μπάιντεν για θάνατο Νασράλα: «Δικαιοσύνη για χιλιάδες Αμερικανούς, Ισραηλινούς και Λιβανέζους»

  Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2024 20:14 REUTERS/Mike Segar Τι δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν Share: Share via Facebook   Share via ...