Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση εκεχειρίας, χαμηλώνει τις προσδοκίες το Ισραήλ

 gaza



Οι Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους και πανηγυρίζουν, όμως Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως η πρόταση που αποδέχθηκε η Χαμάς αποτελεί μια πιο «ήπια» εκδοχή μιας αιγυπτιακής πρότασης, την οποία το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί.

Ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας σκόρπισε ανακοίνωση της Χαμάς, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έσπευσαν να χαμηλώσουν τις προσδοκίες. 

Όπως έγινε γνωστό, η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας που έγινε από τις χώρες που μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή την Αίγυπτο και το Κατάρ. Σε ανακοίνωση της η Χαμάς ανέφερε ότι ο αρχηγός της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον αρχηγό πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασής τους.

ADVERTISING

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για το τι συνεπάγεται η συμφωνία αυτή.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι Παλαιστίνιοι έχουν βγει στους δρόμους και πανηγυρίζουν. Οι άνθρωποι χαίρονται και δοξάζουν τον Θεό, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, «άνθρωποι κλαίνε από χαρά και υπάρχουν εορταστικοί πυροβολισμοί στον αέρα».

Αξιωματούχος της Χαμάς, μιλώντας στο Al Jazeera, ανέφερε ότι «η μπάλα [είναι] τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ».

Τι διαρρέει το Ισραήλ

Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως στην ανακοίνωση της Χαμάς. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι –που επικαλείται το κρατικό ισραηλινό δίκτυο Kan– προειδοποιούν να μην παραπλανηθεί κανείς από την ανακοίνωση. Όπως υποστηρίζουν, οι όροι που αποδέχτηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους έχει συμφωνήσει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με αξιωματούχους αυτούς, η πρόταση που αποδέχτηκε η Χαμάς είναι μονομερώς από την Αίγυπτο και δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Ιερουσαλήμ πριν αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες.

Επίσης, Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι δεν έχει συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς η πρόταση που αποδέχθηκε η Χαμάς αποτελεί μια πιο «ήπια» εκδοχή μιας αιγυπτιακής πρότασης, η οποία περιελάμβανε «μακροπρόθεσμα» συμπεράσματα που το Ισραήλ δεν μπορούσε να δεχτεί. «Αυτό φαίνεται να είναι ένα τέχνασμα που έχει σκοπό να κάνει το Ισραήλ να μοιάζει η πλευρά που αρνείται τη συμφωνία», είπε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.


Η πρόταση τριών φάσεων που εγκρίνει το Ισραήλ

Η πρόταση δεν έχει δημοσιευτεί, αλλά φέρεται να προβλέπει –σε πρώτη φάση– την απελευθέρωση 33 ομήρων κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας 40 ημερών, με αντάλλαγμα την ταυτόχρονη απελευθέρωση εκατοντάδων φυλακισμένων Παλαιστινίων. 

Σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη πρόταση, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσουν εκ νέου τη 16η ημέρα της εκεχειρίας, για να καθοριστεί ο τρόπος αποκατάστασης της ηρεμίας στη Γάζα κατά το δεύτερο και τρίτο στάδιο της συμφωνίας.

Στη δεύτερη φάση, προβλέπεται να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι Ισραηλινοί όμηροι κατά τη διάρκεια μιας περαιτέρω εκεχειρίας 42 ημερών, σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση εκατοντάδων ακόμα φυλακισμένων. Προβλέπεται επίσης να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο της συμφωνίας θα διαρκέσει και πάλι 42 ημέρες και η Χαμάς φέρεται να κληθεί να παραδώσει τα πτώματα όσων σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου ή πέθαναν σε αιχμαλωσία, με αντάλλαγμα τα πτώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων που πέθαναν υπό ισραηλινή κράτηση..

Η αποκατάσταση της Λωρίδας της Γάζας θα ξεκινήσει κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας, ξεκινώντας με την αποκατάσταση των δρόμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των επικοινωνιακών υποδομών της Γάζας.

Οι προετοιμασίες για ένα πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης για τα σπίτια και τις μη στρατιωτικές υποδομές της Γάζας θα ολοκληρωθούν κατά τη δεύτερη φάση της συμφωνίας και η κατασκευή θα ξεκινήσει στο τρίτο στάδιο.

Οι προετοιμασίες για την εισβολή στη Ράφα

Η ανακοίνωση της Χαμάς έρχεται λίγες ώρες μετά τις προετοιμασίες του Ισραήλ για εισβολή στην πόλη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει και εγκλωβιστεί 1,3 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι. Προετοιμασίες που φανέρωναν πως η εισβολή είναι θέμα λίγων ημερών ή ακόμα και ωρών.

Μάλιστα, ο IDF (ισραηλινός στρατός) έχει ήδη ρίξει φυλλάδια στην περιοχή, καλώντας όσους έχουν βρει καταφύγιο σε κέντρα φιλοξενίας και γειτονιές της πόλης να αποχωρήσουν, καθώς η παραμονή θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους.  «Ο ισραηλινός στρατός αναμένεται να ξεκινήσει επιχείρηση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή που κατοικείτε» αναφερόταν στο φυλλάδιο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο διεθνής παράγοντας στέκεται απέναντι σε τυχόν εισβολή στη Ράφα, όμως το Ισραήλ ήταν αμετακίνητο στη θέση του, υποστηρίζοντας ότι η πόλη αυτή αποτελεί το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς.

Μάλιστα, λίγο πριν την ανακοίνωση της Χαμάς, το γραφείο του υπουργού Άμυνας  Γιοάβ Γκαλάντ, εξέδωσε δήλωση, λέγοντας ότι ο υπουργός συναντήθηκε με τον αρχηγό του επιτελείου του IDF και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του IDF, με αντικείμενο «τα αναμενόμενα επιχειρησιακά σχέδια του Ισραηλινού Στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, με έμφαση στην περιοχή της Ράφα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Το Ισραήλ πιέζει περαιτέρω σε τμήματα της βόρειας Γάζας. νέες ρωγμές στον συνασπισμό Νετανιάχου Από τους Nidal Al-Mughrabi και Dan Williams 19 Μαΐου 2024 3:42 π.μ. GMT+3 Ενημερώθηκε πριν από 8 ώρες

  ΚΑΪΡΟ/ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, 18 Μαΐου (Reuters) - Ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης έσπρωξαν το Σάββατο σε τμήματα μιας συνωστισμένης περιοχής τ...