Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για έναν πυρηνικό πόλεμο στο άμεσο μέλλον: Ο Τ.Μπάιντεν παρήγγειλε νέα αεροσκάφη «Doomsday» Πρόκειται για μία εναέρια πλατφόρμα διοίκησης από την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορεί να διατηρεί τον έλεγχο σε μία χώρα που θα έχει υποστεί πολλαπλά πυρηνικά πλήγματα 05.05.2024 | 10:28

 



Έντονη ανησυχία προκάλεσε σε όλο τον πλανήτη η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, να προχωρήσει στην κατασκευή νέων αεροπλάνων «Doomsday» (της Αποκάλυψης ονομάζονται στα ελληνικά), αναζωπυρώνοντας έτσι εκ νέου σενάρια για το ισχυρό ενδεχόμενο ενός μελλοντικού πυρηνικού πολέμου.Ένας πόλεμος τον οποίο οι Αμερικανοί δεν θέλουν να συμβεί τώρα καθώς δε νιώθουν έτοιμοι για κάτι τέτοιο (και δεν είναι), αλλά προετοιμάζονται για αυτόν για την επόμενη δεκαετία.Πρόκειται για μία εναέρια πλατφόρμα διοίκησης από την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορεί να διατηρεί τον έλεγχο σε μία χώρα που θα έχει υποστεί πολλαπλά πυρηνικά πλήγματα και δεν θα είναι λειτουργική.

Μια εταιρεία από το Κολοράντο κέρδισε την προσφορά για την κατασκευή των αεροσκαφών καθώς τα προηγούμενα Boeing είναι πλέον ξεπερασμένα.Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρήγγειλε έναν νέο στόλο αεροπλάνων που θα είναι έτοιμος μέχρι το 2036, αλλά η σύμβαση πυροδοτεί νέους φόβους για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για ειδικά κατασκευασμένα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να αντέξουν «πυρηνικές εκρήξεις και ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς» ενώ το συμβόλαιο είναι ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το έχει αναλάβει η εταιρεία του Κολοράντο Sierra Nevada Corporation (SNC).

Η συγκεκριμένη θα αντικαταστήσει το E-4B Nightwatch, ένα αερομεταφερόμενο κέντρο διοίκησης για τον πρόεδρο των ΗΠΑ που μπορεί να επιβιώσει από έναν πυρηνικό πόλεμο.

Η Αεροπορία των ΗΠΑ λέει ότι το αεροσκάφος θα χρησιμοποιηθεί σε περιόδους που θα έχουν καταστραφεί από έναν εχθρό τα χερσαία κέντρα διοίκησης και ελέγχου.

Οι τρέχουσες πλατφόρμες Ε-4 κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 και φτάνουν στο τέλος της λειτουργικής τους διάρκειας ζωής.

Το αεροπλάνο της «Κρίσης», είναι ένα ειδικά σχεδιασμένο αεροσκάφος που λειτουργεί ως κινητό κέντρο διοίκησης για κορυφαίους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια εθνικών έκτακτων αναγκών ή πυρηνικού πολέμου.

Το πρώτο μοντέλο E-4B παραδόθηκε στην αμερικανική Αεροπορία τον Ιανουάριο του 1980.

Αυτά τα αεροπλάνα είναι εξοπλισμένα με συστήματα επικοινωνίας τελευταίας τεχνολογίας, ασφαλείς συνδέσεις δεδομένων και άλλα χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας που επιτρέπουν στους ηγέτες να διατηρούν τις ικανότητες διοίκησης και ελέγχου ακόμη και αν τα επίγεια κέντρα διοίκησης εξουδετερωθούν ή εκμηδενιστούν.

Η SNC προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση: «Η SNC χτίζει το αερομεταφερόμενο κέντρο διοίκησης του μέλλοντος!

Το SAOC είναι ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο αεροσκάφος που εξασφαλίζει συνεχή κρίσιμη διοίκηση, έλεγχο και επικοινωνία κατά τη διάρκεια εθνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για το POTUS, το SECDEF και το CJCS. Μας τιμά η εμπιστοσύνη για να στηρίξουμε αυτή τη σημαντική αποστολή».

«Ως κέντρο διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών που διευθύνει τις δυνάμεις των ΗΠΑ, εκτελεί πολεμικές εντολές έκτακτης ανάγκης και συντονίζει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, αυτή η ικανότητα διασφαλίζει την συνέχεια των επιχειρήσεων και την συνέχεια της κυβέρνησης όπως απαιτείται σε περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης ή μετά από την καταστροφή των επίγειων κέντρων διοίκησης και ελέγχου

«Θα εκπληρώσει τις απαιτήσεις της αποστολής παρέχοντας δυνατότητες Πυρηνικής Διοίκησης, Ελέγχου και Επικοινωνιών (NC3) για να επιτρέψει την άσκηση εξουσίας και καθοδήγησης από τον Πρόεδρο για την διεξαγωγή επιχειρήσεων με πυρηνικά όπλα».

Η σειρά E-4 αποτελείται από τροποποιημένα ειδικά αεροσκάφη Boeing 747-200B, ωστόσο, η Boeing επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο του 2023 ότι δεν ήταν πλέον ανταγωνιστική για τη σύμβαση SAOC.

Η SNC δεν έχει αποκαλύψει ποια άτρακτο θα χρησιμοποιήσει για τα αεροπλάνα της «Ημέρας της Κρίσης».

Το ζήτημα του πυρηνικού πολέμου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ελαφρά.

Οι Αμερικανοί όλα αυτά τα χρόνια είχαν δώσει έμφαση στις συμβατικές τους δυνάμεις θεωρώντας πως ο κίνδυνος του πυρηνικού πολέμου είχε τελειώσει.

Αντίθετα, η Ρωσία έδωσε έμφαση στις πυρηνικές τις δυνάμεις διότι γνωρίζω ότι ήταν αδύνατο να αντιταχθεί με συμβατικές δυνάμεις κατά ενός συνασπισμού 40 δυτικών χώρων.

Αυτή τη στιγμή, το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο θεωρείται απαρχαιωμένο και χρειάζεται επείγουσα ανανέωση και αυτός είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί νιώθουν ιδιαίτερα ευάλωτοι στο ενδεχόμενο μίας πυρηνικής σύγκρουσης.

Στο μεταξύ όμως προκύπτει ένα ακόμα ζήτημα για τις ΗΠΑ και αυτό είναι ότι οι Ρώσοι βελτιώνουν πάρα πολύ τις συμβατικές τους δυνάμεις μετά τα διδάγματα και τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πέραν αυτού, στις ΗΠΑ γνωρίζουν ότι πίσω από την Ρωσία βρίσκεται η Κίνα η οποία την υποστηρίζει στην παραγωγή όπλων και αμυντικού υλικού με αντάλλαγμα την ρωσική πυρηνική προστασία.

Στην Δύση όταν ξεκίνησαν αυτόν τον ανεπίσημο πόλεμο κατά της Ρωσίας, δεν υπολόγισαν σωστά τον παράγοντα της Κίνας…

Εδώ πρέπει να προστεθεί και μία άλλη σημαντική παράμετρος. Ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα ξεσπάσει ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να υπάρχουν σημάδια για αυτό.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα προέλθει μετά από μία μακροχρόνια συμβατική σύγκρουση που θα καταλήξει σε αδιέξοδο (stalemate) και θα εξαντλήσει τα αντιμαχόμενα μέρη.

Τότε είναι που κάποιοι θα σκεφτούν ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει και μερικοί από αυτούς θα νομίζουν πως είναι αρκετά «γενναίοι» για να πατήσουν το «κουμπί».Στην πραγματικότητα όμως θα είναι απλώς παρανοϊκοί και τίποτε άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Γεωργία: Η πρόεδρος έθεσε βέτο στον νόμο περί «εξωτερικής επιρροής

  ΚΟΣΜΟΣ 18 Μαΐου 2024 | 19:12 » «Ο νόμος είναι ρωσικός στην ουσία του και που αντιβαίνει στο Σύνταγμά μας», είπε η Ζουραμπισβίλι σε τηλεοπτ...