Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Μεγάλη διαδήλωση στο Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στην Eurovision

 Sweden Eurovision

Διαδηλωτές κρατούν ένα πανό με τις λέξεις στα σουηδικά "Όχι στη Γενοκτονία" κατά τη διάρκεια φιλοπαλαιστινιακής διαδήλωσης για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Eurovision πριν από τον δεύτερο ημιτελικό στο Μάλμε της Σουηδίας, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 | AP Photo/Martin Meissner


Γιούχαραν το Ισραήλ στην τελική πρόβα και φώναζαν «Free Palestine», καθώς η χώρα διαγωνίζεται στον β' ημιτελικό της Eurovision.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Μάλμε, στη Σουηδία, διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision, λίγες πριν από τον β' ημιτελικό του μουσικού διαγωνισμού.

Τραγουδώντας «από το ποτάμι ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη!» και «Το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκράτης», οι διαδηλωτές άναψαν φωτοβολίδες καπνού στα παλαιστινιακά χρώματα κατά τη διάρκεια μιας θορυβώδους αλλά ειρηνικής συγκέντρωσης για να επικρίνουν το Ισραήλ και να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα όπως «Απελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «η EUR νομιμοποιεί τη γενοκτονία». Έντονη ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

Η Ισραηλινή Εντέν Γκολάν θα συμμετάσχει σήμερα το βράδυ στον δεύτερο ημιτελικό, με το τραγούδι "Hurricane". Χθες, κατά την επίσημη πρόβα παρουσία κοινού δέχτηκε έντονες αποδοκιμασίες.

Η συμμετοχή του Ισραήλ στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο τελικός του οποίου θα διεξαχθεί το Σάββατο, προκαλεί εντάσεις λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί στην Ευρώπη ζήτησαν να αποκλειστεί η χώρα. Στα τέλη Μαρτίου, οι συμμετέχοντες από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων και ο Ελβετός Νέμο, ένα από τα φαβορί, έκαναν έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Είμαι φαν της Eurovision και ραγίζει η καρδιά μου, αλλά την μποϊκοτάρω», εξήγησε η Χίλντα, μια 30χρονη Σουηδή. «Δεν μπορώ να διασκεδάσω γνωρίζοντας ότι συμμετέχει το Ισραήλ, όταν όλα αυτά τα παιδιά πεθαίνουν. Πιστεύω ότι είναι άδικο», πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

AP Photo/Martin Meissner

«Δεν είναι δίκαιο. Κατά τη δική μου άποψη, αφού μπορούν να αποκλείσουν τη Ρωσία, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν για το Ισραήλ;» διερωτήθηκε η Μάρουα Μουστάφα, μια νεαρή διαδηλώτρια.

«Οι άνθρωποι είναι εδώ για τη Eurovision, για να προσπαθήσουμε να γιορτάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα να γιορτάσουμε. Λέμε ότι είμαστε δημοκρατία, όμως κανείς δεν κάνει τίποτα», σχολίασε ο 29χρονος Μουστάφα Μουστάφα, που είχε καλυμμένους τους ώμους με μια παλαιστινιακή μαντίλα.

AP Photo/Martin Meissner

Στην σημερινή πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχε και η γνωστή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Συμμετείχαν επίσης και πολλές οικογένειες. «Τα παιδιά μου είναι έξι και εννέα ετών, σε μια ηλικία που θέλουν να δουν την Eurovision όμως φέτος την μποϊκοτάρουμε εντελώς», είπε η Σεσίλια Μπρουντέλ, 31 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μήνυση για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίας στη Γάζα με ελληνική συμμετοχή

  AP Photo/Tsafrir Abayov  Κίνηση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθηνών  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ   20.05.24 17:28 efsyn.gr Α+ Α- Facebook Twitter ...