Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Ρεύμα: υψηλές χρεώσεις για μηδενική κατανάλωση

 euros dei timologia

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI


Η αδικία στην αγορά του ηλεκτρισμού δεν έχει όρια ● Χιλιάδες σπίτια ή επιχειρήσεις που πρακτικά παραμένουν κλειστά καλούνται να πληρώσουν «τσουχτερά» ποσά εξαιτίας των παγίων και των «ρυθμιζόμενων χρεώσεων» υπέρ των τεσσάρων λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας.

Χρέωση 28 ευρώ για κατανάλωση τριών (3!) κιλοβατωρών σε έναν μήνα. Ενα τέτοιο ποσό κλήθηκαν να πληρώσουν χιλιάδες σπίτια ή επιχειρήσεις που πρακτικά είναι κλειστά, καθώς οι 3 κιλοβατώρες αντιστοιχούν σε ένα ξεχασμένο στην πρίζα ηλεκτρικό ρολόι ή στο λαμπάκι που φωτίζει το κουδούνι της εξώπορτας.

Οσο για τα 28 ευρώ (δύο αλησμόνητα δραχμο-πεντοχίλιαρα), προκύπτουν από το πάγιο που συνεχίζουν να επιβάλλουν η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες στην πλειονότητα των τιμολογίων τους και τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» υπέρ των τεσσάρων λογαριασμών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Τα ελλείμματα

Η «Εφ.Συν.» συγκεντρώνει σήμερα στοιχεία από λογαριασμούς ρεύματος που αποτυπώνουν ξεκάθαρα πόσο άδικα λειτουργεί η αγορά ρεύματος ειδικά για όσους καταφέρνουν να κρατούν την κατανάλωση ρεύματος σε χαμηλά επίπεδα ή την έχουν πρακτικά μηδενίσει. Μια αδικία που ολοένα και μεγεθύνεται καθώς οι χρεώσεις που δεν έχουν σχέση με την κατανάλωση αυξάνονται, αφού οι λογαριασμοί των ρυθμιζόμενων χρεώσεων εμφανίζουν έλλειμμα και κάποιος πρέπει να πληρώσει τη ζημιά.

Τα παραδείγματα που παραθέτουμε αφορούν «πράσινα» τιμολόγια που λανσάρισε από την αρχή του 2024 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως «πιο διαφανή», οδηγώντας σε αυτά τους καταναλωτές που δεν δήλωσαν ότι επιθυμούν αλλαγή.

Ενα από τα πιο σκοτεινά σημεία των «διαφανών» τιμολογίων, πάντως, αποτελεί η χρέωση μηνιαίου παγίου που φτάνει τα 5 ευρώ. Το πάγιο καλύπτει υποτίθεται έξοδα διοικητικής λειτουργίας και συντήρησης. Ομως αυτά τα έξοδα καλύπτονται ήδη από άλλες ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) αλλά και τους συντελεστές που διαμορφώνουν τη χρέωση προμήθειας στο «πράσινο» τιμολόγιο:

1 Τιμολόγιο Γ21 της ΔΕΗ, «πράσινο», «επαγγελματικό». Κατανάλωση 3 κιλοβατώρες, όσο δηλαδή αντιστοιχεί σε έναν ηλεκτρικό φούρνο που έψησε άπαξ μια τυρόπιτα ή ένα λαμπάκι 4 βατ που έμεινε αναμμένο επί 30 μέρες. Χρέωση ενέργειας για τις 3 κιλοβατώρες, 0,41 λεπτά (αφορά διάστημα 20/2-20/3/2024, άρα τον Αύγουστο θα ξεπερνά τα 54 λεπτά αφού αυξήθηκε η χρέωση). Στα 41 λεπτά όμως προστίθενται:

● 5 ευρώ για το μηνιαίο πάγιο

● 6,44 ευρώ για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (6,31 ευρώ μόνον για ΔΕΔΔΗΕ)

● 12,47 ευρώ για δημοτικά τέλη (74 τετραγωνικά μέτρα)

● 2,96 ευρώ για ΕΡΤ

● 0,71 για ΦΠΑ ρεύματος 6% που επιβάλλεται και επί του παγίου και επί των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

● Τελική χρέωση 28 ευρώ

2 Τιμολόγιο Γ21 της ΔΕΗ, «πράσινο», το οποίο όμως επιβάλλεται και στους κοινόχρηστους χώρους. Εδώ εν προκειμένω αφορά ένα κλιμακοστάσιο πολυκατοικίας. Κατανάλωση και πάλι 3 κιλοβατώρες αλλά σε διάστημα δύο μηνών, που σημαίνει ότι το κλιμακοστάσιο φωτίστηκε ελάχιστα. Τελική χρέωση 29 ευρώ! Πώς προκύπτει αυτό;

● Τα δύο μηνιαία πάγια βγάζουν χρέωση 10 ευρώ και η συνολική «χρέωση προμήθειας» για τη ΔΕΗ είναι 10,89 λεπτά. Αρα οι 3 κιλοβατώρες από μόνες τους στοίχισαν 89 λεπτά.

● Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αντιστοιχούν σε δύο μήνες κατανάλωσης είναι μεγαλύτερες ακόμη και από τη χρέωση προμήθειας αφού φτάνουν τα 14,91 ευρώ.

● Για δημοτικά τέλη και ΕΡΤ η χρέωση είναι χαμηλή (1,65 ευρώ) καθώς ο χώρος είναι κοινόχρηστος.

● Ο ΦΠΑ, όμως, είναι αυξημένος (1,55 ευρώ) αφού προκύπτει από τα δύο πάγια και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

● Οπως αναφέρει ο οφειλέτης των 29 ευρώ, η χρέωση τον Μάρτιο του 2023 ήταν 7 ευρώ και το ποσό άρχισε να αυξάνεται τα επόμενα δίμηνα στα 9, τα 15 και τα 19 ευρώ. Οι χρεώσεις σε κοινόχρηστους χώρους χτυπιούνται αλύπητα επειδή εντάχθηκαν αυτόματα σε επαγγελματική χρέωση.

3 Τιμολόγιο Γ1Ν, «πράσινο», οικιακό της ΔΕΗ. Κατανάλωση ισόγειας κατοικίας 272 κιλοβατώρες, με ενοίκους δύο ηλικιωμένους χωρίς θέρμανση, αφού αφορά περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, και έσοδα από μια μειωμένη σύνταξη. Τελικό ποσό πληρωμής 110 ευρώ. Η αναλογία είναι σαφώς καλύτερη από τους προηγούμενους λογαριασμούς καθώς οι συνταξιούχοι πληρώνουν τελικά 40 λεπτά για κάθε κιλοβατώρα ενώ οι προηγούμενοι πάνω από 9 ολόκληρα ευρώ. Ομως:

● Από την τελική χρέωση των 110 ευρώ, τα πάγια και η κατανάλωση είναι 41,76 ευρώ.

● Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΛΑΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) είναι σχεδόν ίδιο ποσό, δηλαδή 35,43 ευρώ.

● Τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ συμποσούνται σε 28,18 ευρώ.

● Ο ΦΠΑ φτάνει τα 4,63 ευρώ.

Χαράτσι στους καταναλωτές από το έλλειμμα στον λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

Μαύρα μαντάτα για τους καταναλωτές ρεύματος φέρνει το φούσκωμα στο έλλειμμα του λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΕΛΥΚΩ) που αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στο 2025. Ο λογαριασμός αυτός είναι ο ένας από τους τέσσερις που τροφοδοτούνται από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές. Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει τον περασμένο Ιούνιο (14/6/23 - «Εξαφανίστηκαν» 515 εκατ. από χρεώσεις Κοινής Ωφέλειας») το έλλειμμα που είχε τότε διαμορφωθεί και ήδη βαδίζει προς διπλασιασμό. Υπενθυμίζεται ότι:

● Ο ΕΛΥΚΩ συγκεντρώνει χρήματα για δύο λόγους: Για να μην πληρώνουν ακριβό ρεύμα τα νησιά όπου παράγεται από τοπικούς θερμικούς σταθμούς με πετρέλαιο και για να καλύπτεται το κόστος για το μειωμένο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

● Το 2020, η κυβέρνηση υποσχόταν να μειώνεται η χρέωση ΥΚΩ όσο αυξάνονταν τα νησιά που συνδέονται καλωδιακά (μέσω των χρεώσεων ΑΔΜΗΕ). Την ίδια χρονιά, όμως, οι μειώσεις χρεώσεων ακυρώθηκαν για να καλυφθεί το έλλειμμα στον λογαριασμό των χρεώσεων ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Το οποίο έλλειμμα δημιουργήθηκε το 2019 επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέβαλε αυξήσεις 22% στη χρέωση ενέργειας και μείωσε τη χρέωση ΑΠΕ για να «χρυσώσει το χάπι».

● Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις άρχισαν να «δαγκώνουν» από τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν επιβλήθηκε υποχρεωτικά η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

● Το έλλειμμα στον ΥΚΩ συνέχισε να αυξάνεται καθώς από εκεί πήρε χρήματα η κυβέρνηση για να πληρώσει τις προεκλογικές επιδοτήσεις και δεν το κάλυψε με «ένεση» από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως ζητούσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Θα καταθέσει μήνυση η Θ. Τζάκρη στον Γ. Ραγκούση - Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ / Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024, 09:44:17 / Τελευταία Ενημέρωση: 10:03 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Με ένταση συνεχίζεται η αντιπαράθεση πο...