Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αττική: Τεράστια πύρινα μέτωπα, ισχυροί άνεμοι

 


Πέντε μέτωπα: Γραμματικό, Πεντέλη, Διώνη Αττικής, Καπανδρίτι και Ανατολή Νέας Μάκρης• Το πύρινο μέτωπο φτάνει τα 30 χιλιόμετρα • Ένας πυροσβέστης και οκτώ πολίτες στο νοσοκομείο • Αρκετά σπίτια έχουν καεί όπως και πολλά στρέμματα δασικής έκτασης

fotia
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Εκκενώστε προς Χαλάνδρι

Νέο μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Νέας Πεντέλης. Οι κάτοικοι καλούνται, τώρα, να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Χαλάνδρι.

Η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς στο Καπανδρίτι

Ξερά εδάφη, δυνατά μποφόρ, υψηλές θερμοκρασίες - Το «κοκτέιλ» της πύρινης λαίλαπας

Ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος εξήγησε στην ΕΡΤ τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες που εκτός από τα δυνατά μποφόρ περιλαμβάνουν και την ανομβρία, η οποία προκαλεί το φαινόμενο των χαοτικών κηλιδώσεων. 

«Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο όταν η βλάστηση καίγεται ούσα ξερή, παράγει καύτρα η οποία με τον άνεμο μεταφέρεται και οδηγεί σε μια νέα εστία. Αυτό μπορεί να επιταχύνει πάρα πολύ σε ορισμένες περιπτώσεις τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται μια δασική πυρκαγιά, ενώ μπορεί να παγιδεύσει ανθρώπους στο έδαφος», τόνισε. 

«Με τους ανέμους και σήμερα ενισχυμένους και με τη βλάστηση εξαιρετικά εύφλεκτη, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά, ακόμη και με μέτριας έντασης άνεμο, διευκολύνεται πάρα πολύ στο να εξαπλώνεται γρήγορα, στο να αναπτύσσει μεγάλα θερμικά φορτία και ταυτόχρονα να δημιουργεί καύτρες και να οδηγεί τελικά στο να έχουμε χαοτικές κηλιδώσεις» εξήγησε ο πυρομετεωρολόγος.
 

Μέτρα προφύλαξης των πολιτών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στους πολίτες και ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται κοντά σε περιοχές που έχουν πληγεί από την φωτιά. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι χρόνια πάσχοντες και ειδικά ηλικιωμένοι, οι έγκυες, μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ας δούμε ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λάβουν οι πολίτες:

  • Η απομάκρυνση από την περιοχή είναι το βασικό μέτρο και εάν κάποιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές, καλό είναι να έχει κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού του, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους.
  • Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι χρόνιος ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα είτε όχι, εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονος βήχας και αυξημένα πτύελα ή και ζάλη, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.
  • Η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων είναι ένα ακόμη σημαντικό προληπτικό μέτρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να γίνεται με το αυτοκίνητο και κλειστά παράθυρα, ενώ ο κλιματισμός πρέπει να βρίσκεται στην επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.
  • Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
  • Παράλληλα, χρειάζεται να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό. Εάν κάποιος χρειαστεί να βρεθεί σε μέτωπο πυρκαγιάς για να προσφέρει βοήθεια θα πρέπει να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό, να υγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του τακτικά.

180 απεγκλωβισμοί από χθες το βράδυ έως τα ξημερώματα

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., στην περιοχή επιχειρούν 380 αστυνομικοί με 77 οχήματα, 36 μηχανές, 3 λεωφορεία και 4 βαν.

Από χθες στις 22:00 έως τις 04:00 αστυνομικοί προχώρησαν στον απεγκλωβισμό 180 ατόμων τα οποία κινδύνευαν.

Καίγονται σπίτια στο Νταού Πεντέλης

Οι φλόγες έχουν μπει μέσα σε σπίτια που είναι διάσπαρτα στην περιοχή, ενώ κάτοικοι με λάστιχα προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά στις αυλές των σπιτιών τους. 

Αναζωπύρωση στην περιοχή Ερυθρός

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ερυθρός Νέας Μάκρης, απομακρυνθείτε μέσω Λεωφόρου Μαραθώνος προς Ραφήνα», αναφέρει το νέο μήνυμα 112 που στάλθηκε στους κατοίκους πριν από λίγα λεπτά. 

Ξεσπά on air κάτοικος του Μαραθώνα

«Έχουμε ζητήσει από το πρωί να στείλουν δυο-τρία οχήματα, να σταματήσουν τη φωτιά η οποία ήταν πολύ μικρής έντασης. Αυτή τη στιγμή έχει δυναμώσει πολύ. Ήδη καίγονται θερμοκήπια και είναι έτοιμη να μπει στα πρώτα σπίτια», δήλωσε κάτοικος του Μαραθώνα στο MEGA.

«Πώς να φύγουμε αφού δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό», δηλώνει στην κάμερα υπό τον φόβο η φωτιά να καταστρέψει ακόμα περισσότερες περιουσίες. 

«Από χθες τρέχουμε όλοι. Ήρθε η αστυνομία πριν να μας εκκενώσει αλλά πώς να φύγουμε αφού δεν έχει ούτε ένα πυροσβεστικό. Το ρεύμα έρχεται και φεύγει. Νερό υπάρχει», ανέφερε ο ίδιος.

Δυνατοί άνεμοι έως το απόγευμα

Σύμφωνα με το meteo, οι ριπές του ανέμου στην Αττική από το πρωί (09:00) της Δευτέρας 12 Αυγούστου έως το απόγευμα (18:00) της ίδιας ημέρας, θα ξεπερνούν τα 70 – 80 km/h. 

Σταδιακή εξασθένιση των ανέμων και των ριπών αναμένεται από τις 18:00 – 19:00. Η ένταση των ανέμων δεν θα είναι σύμμαχος των δυνάμεων πυρόσβεσης

Σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες στη Νταού Πεντέλης

Εκκένωση του οικισμού Σουφάνι στον Μαραθώνα

Λίγο πριν τις 12:00 εστάλη νέο μήνυμα 112 για εκκένωση του οικισμού Σουφάνι στον Μαραθώνα. Πιο συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν βρίσκεστε στο Σουφάνι Μαραθώνα, εκκενώστε προς Νέα Μάκρη». 

Στέλνει βοήθεια η Κύπρος

Η Κύπρος ετοιμάζει αποστολή για την Αθήνα προκειμένου να συνδράμει τις προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών 

Εννιά οι τραυματίες στα νοσοκομεία

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οκτώ ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Στο νοσοκομείο διακομίστηκε και ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο Μαραθώνα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Χάος» σε Καλλιτεχνούπολη και Γραμματικό

Δύσκολη και άνιση είναι η μάχη των πυροσβεστών αυτή την ώρα στην Καλλιτεχνούπολη και την περιοχή του Γραμματικού Ανατολικής Αττικής.

Όπως είπε, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε ΔιόνυσοΒαρνάβα και Μικροχώρι. Καταγράφονται ωστόσο συνεχείς αναζωπυρώσεις. 

Επιχειρούν 560 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομαντος, 177 οχήματα και 32 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα)

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης επικεντρώνονται στα μέτωπα σε Γραμματικό, Ανατολή, Πεντέλη.

Σοκαριστική η εικόνα από τη NASA

Θα αυξηθούν τα μποφόρ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις.

«Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», συμπλήρωσε.

Λίγο πριν τις 9:30 το πρωί στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των οικισμών Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας με την οδηγία να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη. 

Λίγο μετά τις 10 το πρωί εστάλη μήνυμα 112 για εκκένωση της Καλλιτεχνούπολης προς Ραφήνα.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Οι εκτροπές κυκλοφορίας που πραγματοποιούνται στις περιοχές Βαρνάβα Σταμάτας Δροσιάς Διονύσου Πεντέλης:

1) Λεωφόρος Μικροχωρίου
2) Γραμματικού - Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
3) είσοδος οικισμού Βαρνάβα
4) Λεωφόρος Μαραθώνος, από την οδό Μ. Αλεξάνδρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς λίμνη Μαραθώνα
5) Μαντα και Καπανδριτίου στο ρεύμα προς Βαρνάβα
6) έξοδος χωριού Γραμματικού
7) Λεωφόρος Διονύσου θέση Ανατολή
8) Λεωφόρος Διονύσου και Θησέως
9) Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα
10) Λεωφόρος Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως
11) Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας
12) Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή
13) Λεωφόρος Δροσιάς - Σταμάτας και Μακαρίου
14) Λεωφόρος Μαραθώνος και λεωφόρος Πιπεροπούλου
15) Λεωφόρος Μαραθώνος και Αναπαύσεως
16) Λεωφόρος Μαραθώνος και Εχετλού
17) Λεωφόρος Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνιών
18) Λεωφόρος Διονύσου και λεωφόρος Καΐρη
19) Λεωφόρος Διονύσου και Αγ. Ιωάννου
20) κόμβος Αγ. Στεφάνου
21) Λεωφόρος Διονύσου και Δημοκρατίας
22) Λεωφόρος Διονύσου και Ρόδων
23) Γραμματικό προς Καλέτσι
24) «my market» Γραμματικού προς Ανω Σούλι
25) Σκούφου και Διονύσου
26) Βασιλέως Γεωργίου β και Ιπποκράτους
27) Κλεισθένους και Αναπαύσεως
28) Πεντέλης και Αναπαύσεως
29) Αλεξάνδρου Παναγούλη και Πεντέλης
30) πλατεία Παλιάς Πεντέλης.

Στη Νέα Μάκρη πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη συμβολή των λεωφόρων Διονύσου και Μαραθώνος.

Στο Ντράφι πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας σε

Λεωφόρος Μαραθώνος και Ελαιωώνων
Λεωφόρος Μαραθώνος και Κύπρου
Λεωφόρος Μαραθώνος και Ελευθερίου Βενιζέλου
Λεωφόρος Μαραθώνος και Αδαμοπούλου

Eκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και 414 Στρατιωτικό νοσοκομείο

  • Συνεχίζεται η εκκένωση οικισμών στην βορειοανατολική Αττική καθώς η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα.
  • Λίγο πριν τις 06:30, στάλθηκε μήνυμα από το 112 και για την εκκένωση του οικισμού Ανατολή. Στο μήνυμα οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.
  • Στάλθηκε στις 04:52 από το 112 μήνυμα για ενημέρωση των κατοίκων στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα.
  • Στις 05:10 εκδόθηκε νέο μήνυμα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη προς Μελίσσια και από Παλιά Πεντέλη προς Βριλήσσια.
  • Στις 05:13 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας προς Λεωφόρο Μαραθώνα, ενώ στις 05:40 για την απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Νταού Πεντέλης και Άγιο Σπυρίδωνα προς Ραφήνα.
  • Στις 05:45 ενημερώθηκαν επίσης οι κάτοικοι στην περιοχή της Ανθούσας να είναι σε ετοιμότητα.
  • Το πρωί εκκενώθηκαν τα νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ξεμπλόκαραν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΣΥΡΙΖΑ – Περιμένουν την κρατική επιχορήγηση για να διευθετηθεί το χρέος σε ιδιώτη Σε 15 ημέρες θα εκταμιευθεί η δόση της κρατικής επιχορήγησης δυο εκατομμυρίων ευρώ 19.09.2024 | 19:28

  Ξεμπλόκαραν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από τις απαραίτητες ενέργειες οι λογαριασμοί του κόμματος «...