Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Ζελένσκι: Τις πταίει; Βρήκε τον αποδιοπομπαίο τράγο για να δικαιολογήσει τις ήττες του

 


REUTERS/Lukasz Glowala

Η μεγάλη αποτυχία της αποδοχής του «σχεδίου νίκης» και η εκτίμηση της Δύσης ότι «είναι παράλογο το Κίεβο να περιμένει να ανακτήσει το 100% του εδάφους του»

Με τη φθίνουσα υποστήριξη της Δύσης, τις απώλειες κατά μήκος του ανατολικού μετώπου και στην περιοχή του Κουρσκ ,και τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές που θα μπορούσαν να σημάνουν μια δραστικά διαφορετική πολιτική απέναντι στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι  φαίνεται να έχει  λίγες επιλογές.

Ο  Ουκρανός πρόεδρος προσπαθεί να ισορροπήσει τις πολιτικές πιέσεις μεταξύ του εσωτερικού μετώπου και του μεταβαλλόμενου τοπίου στο εξωτερικό.

Εδώ και εβδομάδες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας πιέζει τους δυτικούς ηγέτες να υποστηρίξουν το λεγόμενο σχέδιο νίκης του, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, θα τερματίσει τον πόλεμο της χώρας με τη Ρωσία. Αλλά έχει λάβει μόνο χλιαρή υποστήριξη.

Καμία χώρα δεν έχει συμφωνήσει να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε  στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία. Ούτε κάποια μεγάλη δύναμη έχει υποστηρίξει δημοσίως την πρόσκληση της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ ο πόλεμος μαίνεται.

Με βάση αυτά τα μέτρα, η περιοδεία του κ. Ζελένσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων θα μπορούσε να θεωρηθεί αποτυχία.

«Έκπληκτος που δεν πήρε το “οκ” του Μπάιντεν».

Τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι ο κ. Ζελένσκι έμεινε έκπληκτος που ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν του έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει βαθιά μέσα στη Ρωσία, όταν συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο. Στο παρελθόν, ο κ. Μπάιντεν συνήθιζε να υποχωρεί μετά την αρχική άρνηση των αιτημάτων της Ουκρανίας για όπλα όπως άρματα μάχης Abrams, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ATACMS.

Ρελάνς, με στροφή στο εσωτερικό της Ουκρανίας

Ωστόσο, σε μία απόπειρα ρελάνς, ο Ζελένσκι, μπορεί να αλλάξει ακροατήριο, στρεφόμενος προς τους ίδιους τους Ουκρανούς για να δικαιολογήσει τις αποτυχίες του, αλλά και το ενδεχόμενο να χρειαστεί να προχωρήσει σε μία συμφωνία, λένε στρατιωτικοί αναλυτές και διπλωμάτες. Και έχει έτοιμο τον αποδιοπομπαίο τράγο: τη Δύση.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα, ο  Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει προφανές σχέδιο Β, εάν η Δύση δεν υποστηρίξει το σχέδιό του. «Αν έχετε μια εναλλακτική λύση, τότε σας παρακαλώ, προχωρήστε», σημείωσε επαναλαμβάνοντας   ότι εξακολουθεί να είναι κατά της παραχώρησης εδαφών.

Μεταξύ των Ουκρανών, η επίρριψη ευθυνών στη Δύση  κερδίζει έδαφος μετά τις καθυστερήσεις στη στρατιωτική βοήθεια και την αίσθηση ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας παρέχουν τόσα όπλα όσα χρειάζονται απλώς για να μην χάσει η Ουκρανία.

Στο μέτωπο της μάχης, η απογοήτευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους είναι αισθητή. Ένας πιλότος μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην 57η Ταξιαρχία στην Ουκρανία, ο οποίος χρησιμοποιεί το προσωνύμιο Fregat, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ήθελε να παγώσει η τρέχουσα γραμμή του μετώπου, επειδή οι Ουκρανοί δεν μπορούν να νικήσουν τους Ρώσους μόνο με φτυάρια και πολυβόλα. Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους και την Αμερική ότι δεν παρέχουν περισσότερα όπλα υψηλής ακρίβειας.

Πολλοί διπλωμάτες και αναλυτές λένε ότι η πιο πιθανή έκβαση στο εγγύς μέλλον για τον πόλεμο είναι μια συμφωνία που θα παγώσει προσωρινά τα σύνορα των δύο πλευρών κατά μήκος μιας γραμμής που δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Αλλά ο κ. Πούτιν θα πρέπει να πεισθεί ότι δεν μπορεί να κερδίσει άλλα εδάφη, εάν πρόκειται να διαρκέσει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός.

«Παράλογο να περιμένει να ανακτήσει το 100% του εδάφους του»

«Όλο και περισσότερο ακούμε στην Ουάσινγκτον και την Ευρώπη ότι το Κίεβο είναι παράλογο να περιμένει να ανακτήσει το 100% του εδάφους του και οι Ουκρανοί αρχίζουν να το καταλαβαίνουν», δήλωσε ο Camille Grand, πρώην βοηθός γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και εμπειρογνώμονας σε θέματα άμυνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, ο οποίος μόλις επισκέφθηκε την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ότι θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία προσωρινά.

Για να «ξεγλυστρίσει» από το αδιέξοδο που διαφαίνεται, ο Ζελένσκι, «πονηρά» άφησε να αιωρείται μια διαφορετική προσέγγιση  που θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να σώσει τα προσχήματα, αν δεν μπορέσει να διεκδικήσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία. «Κανείς να μην  αναγνωρίσει νομικά τα κατεχόμενα εδάφη ως ανήκοντα σε άλλα κράτη», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μίλησε πάντως, για διπλωματικά μέτρα επίλυσης κάποιων ζητημάτων όπως η προστασία των ενεργειακών υποδομών και η δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου ναυσιπλοΐας από την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα.

Αγανάκτηση Αμερικανών αξιωματούχων

Εντωμεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στους New York Times, υπό τον όρο της ανωνυμίας, κατ ιδίαν εκφράζουν την αγανάκτησή τους με το σχέδιο νίκης του Ουκρανού προέδρου, χαρακτηρίζοντάς το μη ρεαλιστικό και εξαρτώμενο σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη δυτική βοήθεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός σημείου του σχεδίου, που φέρνουν στο φως οι NYT, είναι η πρόταση για ένα «πακέτο μη πυρηνικής αποτροπής» σύμφωνα με το οποίο   θα έπαιρνε πυραύλους Tomahawk. Ένα εντελώς ανέφικτο αίτημα, όπως δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Ένας Tomahawk έχει βεληνεκές 1.500 μιλίων, πάνω από επτά φορές μεγαλύτερο από το βεληνεκές των πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS τα οποία η Ουκρανία απέκτησε φέτος. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες  επέλεξαν να στείλουν, μόνο έναν περιορισμένο αριθμό από αυτά, δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Δεν έχει πειστική επιχειρηματολογία

Η Ουκρανία δεν έχει παρουσιάσει στην Ουάσινγκτον πειστική επιχειρηματολογία σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιήσει τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ανέφεραν, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο κατάλογος στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας υπερέβαινε κατά πολύ τον αριθμό των πυραύλων που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή οποιοσδήποτε άλλος σύμμαχος χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τους πυραύλους που προορίζονται για την Μέση Ανατολή και την Ασία.

Καθώς ο κ. Ζελένσκι συνεχίζει να προωθεί το σχέδιό του, ο πόλεμος προκαλεί μεγάλες απώλειες και στις δύο πλευρές. Η Ρωσία προχωράει στα ανατολικά, με 1200 θανάτους στρατιωτών την ημέρα κατά τον Σεπτέμβριο.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες, από την άλλη, είναι εξαντλημένοι, ενώ ο η κατάταξη νέων στρατιωτών  δεν καλύπτει τα κενά. Συχνά είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία και ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι.

«Η Δύση θέλει απλώς να αποδυναμώσει τη Ρωσία, όχι να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει»

Ένας εθελοντής που βοηθά στην εκκένωση περιοχών κοντά στο Ποκρόβσκ, μια ανατολική πόλη στην οποία πλησιάζουν τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε ότι η Δύση θέλει απλώς να αποδυναμώσει τη Ρωσία, όχι να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει.

«Σύντομα, μπορεί να μην μείνει κανένας για να χρησιμοποιήσει τα όπλα που μας δίνουν», είπε ο εθελοντής, Yevhen Tuzov, «γιατί το μόνο που θέλουν οι δυτικοί εταίροι μας είναι να πολεμάμε έως τον τελευταίο Ουκρανό».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ζελένσκι: Τις πταίει; Βρήκε τον αποδιοπομπαίο τράγο για να δικαιολογήσει τις ήττες του

  Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024 21:21 REUTERS/Lukasz Glowala Η μεγάλη αποτυχία της αποδοχής του «σχεδίου νίκης» και η εκτίμηση της Δύσης ότι...