Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Με μικρό καλάθι στην Άγκυρα

Με μικρό καλάθι στην Άγκυρα

tsipras-erdogan.jpg

Τσίπρας-Ερντογάν Φωτογραφία αρχείου | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
Με χαμηλές προσδοκίες το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, εν μέσω συνεχιζόμενης προκλητικότητας απ' την τουρκική πλευρά στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία την Τρίτη για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι αλλά και μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει, πάνω από όλα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο.
Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην Εφ.Συν. ενόψει της επίσκεψης: «Επιδιώκουμε να επανενεργοποιηθούν στο ανώτατο επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας, με άμεσο στόχο να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο. Επιδιώκουμε επίσης την επανέναρξη του διαλόγου επί της ουσίας για τα σοβαρά θέματα που μας χωρίζουν. Γι’ αυτό προφανώς, όπως και για το τανγκό, χρειάζονται δύο...»
Το Σάββατο ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η χώρα του στοχεύει στη «βελτίωση της φιλίας» και τη «μείωση της εχθρότητας» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιλντιρίμ είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται μια κοινή ιστορία και πολιτισμό παρά τις διαμάχες στο Αιγαίο Πέλαγος.
Όπως ο ίδιος επισήμανε, ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει δεκτός με «τουρκική φιλοξενία».
Ωστόσο τα μηνύματα των προηγούμενων ημερών δεν άφηναν πολλά περιθώρια για μια εύκολη συνάντηση. Την περασμένη Τετάρτη η Τουρκία φρόντισε να στείλει μηνύματα προς την Αθήνα για το Αιγαίο και να επαναφέρει και το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.
Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης  του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας μπορεί να μην υπήρχαν σαφείς αναφορές προς την Ελλάδα, όμως τα μηνύματα ήταν εμφανή.
«Η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας» αναφέρεται στο ανακοινωθέν με αφορμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις μόνιμες διεκδικήσεις της Άγκυρας στην περιοχή.
Σε άλλο σημείο του ανακοινωθέντος γίνεται έμμεση αναφορά στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, καθώς τονίζεται ότι «είναι απαράδεκτο χώρες να αποφεύγουν την έκδοση φυγόδικων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων. Η έκδοση τους απαιτείται από το διεθνές δίκαιο και τις υπογραφείσες συμφωνίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Πρώτος βομβαρδισμός του Ισραήλ στην καρδιά της Βηρυτού από την 8η Οκτωβρίου

  ΚΌΣΜΟΣ / Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, 05:54:24 / Τελευταία Ενημέρωση: 10:41 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν...