Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Επικεφαλής CDU: O Nord Stream 2 δεν μπορεί να ακυρωθεί


Nord Stream 2

Επικεφαλής CDU: O Nord Stream 2 δεν μπορεί να ακυρωθεί

© Φωτογραφία: Nord Stream 2
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, νέα επικεφαλής του CDU, δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να ακυρωθεί καθώς έχουν ήδη ληφθεί θεμελιώδεις αποφάσεις σχετικά με αυτόν.
Η νέα επικεφαλής του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, μίλησε για τη στάση της απέναντι στο έργο του Nord Stream 2.
«Ο Nord Stream 2 δεν είναι το έργο το οποίο υποστηρίζω με όλη μου την καρδιά… Αλλά θεμελιώδεις αποφάσεις ελήφθησαν νωρίτερα. Δεν μπορούμε απλώς να πάρουμε το έργο πίσω. Επιπλέον έχουμε αρκετά νόμιμα οικονομικά συμφέροντα στον ενεργειακό εφοδιασμό… () Είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου δεν μπορεί να εμποδιστεί, καθώς υπάρχουν συμβάσεις και άδειες», δήλωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ στο περιοδικό Internationale Politik.
Πρόσθεσε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου διατηρήθηκαν οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και ήταν σταθερές.
Σύμφωνα με την πολιτικό, υπάρχει μια αντίφαση προς τα συμφέροντα της Γερμανίας, της Ουκρανίας, άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών προς το ζήτημα του Nord Stream 2.
«Το ερώτημα για το αν η Γερμανία θα εξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι εύλογο, αλλά τώρα κατασκευάζουμε τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ, για παράδειγμα, για το αέριο της Αμερικής, οπότε δεν βλέπω τόσο μεγάλο κίνδυνο εξάρτησης» τόνισε η Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Επίσης, επέκρινε την Ουάσιγκτον καθώς απειλεί τρίτους με κυρώσεις σε σχέση με το έργο.
Η δήλωση της επικεφαλής του CDU έρχεται μια μέρα μετά την επικυρωση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των τροποποιήσεων της οδηγίας της ΕΕ για το φυσικό αέριο που αφορά τις θαλάσσιες σωληνώσεις των αγωγών φυσικού αερίου και, ως εκ τούτου, τον Nord Stream 2.
Ο Nord Stream 2 είναι κοινοπραξία της Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών.
Το έργο προβλέπει την κατασκευή δύο αγωγών φυσικού αερίου που θα διατρέχουν τη Ρωσία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας προς έναν κόμβο στη Γερμανία, παρακάμπτοντας πλήρως την Ουκρανία.
Στόχος είναι να παραδίδει ετησίως 55 δισεκατομμύρια κυβικά ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ.
Το έργο έγινε ευπρόσδεκτο από αρκετές χώρες της Ευρώπης και επικρίθηκε από άλλες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου