Εντελώς αιφνιδιαστικά το ρωσικό γενικό επιτελείο απέστειλε δύο ρωσικούς στολίσκους από δύο διαφορετικά σημεία, για να ενωθούν κάπου νότια της Κρήτης, σε μια κίνηση που δηλώνει εμφανώς την ρωσική στρατιωτική παρουσία, σε μια περιοχή που η EXXON MOBIL αναμένει μερικές υπογραφές από την Ελλάδα, για να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Τακτική ομάδα πλοίων του Βόρειου στόλου του ρωσικού ναυτικού πέρασε από το Στενό της Σικελίας. Ταυτόχρονα, το πολεμικό πλοίο RFS 619 Severomorsk, ένα αντιτορπιλικό κλάσης Udaloy διέρχεται μέσα από τα στενά του Βοσπόρου.
Το ραντεβού τους εντοπίζεται κάπου νότια της Κρήτης, αναφέρουν ξένα ΜΜΕ.
Αυτός ο στολίσκος συνοδεύεται επιβεβαιωμένα από το ρωσικό υποβρύχιο Krasnodar τύπου kiloσύμφωνα με την διεθνή στρατιωτική πρακτική.
Πρέπει να προσθέσουμε ότι στη βάση ναυτικής υποστήριξης της Σούδας από την Πέμπτη έχει καταπλεύσει το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Florida (SSGN 728), το οποίο θα παραμείνει για πέντε ημέρες .
Όπως αναφέρεται από τους Αμερικανούς, η βάση της Σούδας είναι μια λειτουργική βάση που επιτρέπει στις δυνάμεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ να είναι εκεί που χρειάζονται και όταν χρειάζονται για να εξασφαλίσουν ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Νοτιοδυτική Ασία.
Το παιχνίδι «ανάβει» στην Α.Μεσόγειο
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ από την ΕΝΙ, ενώ ο έτερος κολοσσός η Exxon Mobil, ξεκινά έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Πρόκειται για εξελίξεις μαζί με τις έρευνες νότιας της Κρήτης οι οποίες ανεβάζουν επικίνδυνα την «θερμοκρασία» στο ήδη περίπλοκο σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ΕΝΙ ανακοίνωσε το κοίτασμα Nour που βρίσκεται στο Οικόπεδο Βόρειο Σινά στο ανατολικό τμήμα της Αιγυπτιακής ΑΟΖ και μόλις 50 χιλιόμετρα βόρεια της χερσονήσου του Σινά, σε πρώτη φάση είναι τεράστιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοίτασμα αυτό διαθέτει 2,550 m2 φυσικού αερίου, δηλαδή τρεις φορές την δυναμικότητα του Zohr και 5 φορές την χωρητικότητα του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν, δημιουργώντας νέα δεδομένα για ολόκληρη την περιοχή.
Υπενθυμίζουμε ότι στην αιγυπτιακή ΑΟΖ το κοίτασμα Ζορ έχει αναλάβει η ρωσική ROSNEF για αυτό και θα σουλατσάρει μόνιμα ρωσικός στολίσκος στην περιοχή.
Επίσης την Τετάρτη πραγματοποιείται στο Ισραήλ η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με την συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο.
Εκεί θα αποφασιστεί η δημιουργίας κοινής αεροναυτικής δύναμης από Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο για την φύλαξη του αγωγού φυσικού αερίου East Med.
Το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι οι τρεις χώρες Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος εξετάζουν πολύ σοβαρά ως εναλλακτική οδό του αγωγού αυτού από την ηπειρωτική Ελλάδα προς την Ευρώπη, ο οποίος θα διέρχεται από την Μακεδονία προς τα Σκόπια/
Εκτιμήσεις Ελλήνων αμυντικών αναλυτών ωστόσο αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα η Α.Μεσόγειο θα πάρει στην κυριολεξία «φωτιά» από τον συνωστισμό Ρώσων, Αμερικανών, Τούρκων, Αιγυπτίων, Ισραηλινών, αλλά και ενεργειακών κολοσσών. pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου